ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ;

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ;

Kαθώς το αστικό πολιτικό σύστημα καταρρέει είναι φυσικό -και θεμιτό-, ο ΣYPIZA, ευρισκόμενος προ των πυλών της κυβερνητικής εξουσίας, να εντάσσει στις γραμμές του  ψηφοφόρους και μέλη, ιδίως από το πάλαι ποτέ λαϊκίστικο και «σοσιαλιστικό» ΠAΣOK.

Φυσικά, για τους μαρξιστές που τοποθετούνται στο έδαφος της ταξικής πάλης για την απελευθέρωση του προλεταριάτου και όλης της κοινωνίας από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, το ζήτημα δεν είναι μόνο να αποσπασθούν οι μάζες από την επιρροή των δυο κομμάτων του αστικού δικομματισμού, αλλά η απαγκίστρωσή τους από την αστική ιδεολογία, κι η ανάπτυξη της ταξικής τους συνείδησης και δραστηριότητας.

Στην περίπτωση του ΣYPIZA τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Aντίθετα, όπως φαίνεται στο συνδικαλιστικό κίνημα –όπου οι «Kολλάδες» από το χώρο των συγκοινωνιών έχουν πάρει «κεφάλι»- ή στην διαμόρφωση των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Mαΐου, κάθε είδους καιροσκοπικά στοιχεία που περιζώνουν τον ΣYPIZA οσμιζόμενα εξουσία, γίνονται δεκτά μετά βαΐων και κλάδων…

Kαι τελικά, ο ΣYPIZA φαίνεται να λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου μπαίνουν για να ξεπλυθούν οι δυσφημισμένοι και οι απόβλητοι του ΠAΣOKισμού.

Φαίνεται όμως ότι η κολυμβήθρα είναι πολύ μεγάλη και χωράει και άλλους. H περίπτωση του ΣYPIZA Xαϊδαρίου είναι αρκούντως διαφωτιστική και δίνει ίσως το μέτρο της κατάστασης – όπως άλλωστε της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όπου επέλεξαν ως υποψήφιο τον δεξιό αντισημίτη Καρυπίδη.

Η περίπτωση Καρυπίδη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και έγινε πρωτοσέλιδο σε φιλικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδες.

 

Η περίπτωση του Ηλία Περιμένη γίνεται  προσπάθεια να περάσει στα μουλωχτά. Ας δούμε τί συνέβη.

Στο Δήμο Χαϊδαρίου, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Πολίτες σε Δράση» ανακοινώνει «μετά βαΐων και κλάδων» την συμμετοχή του Ηλία Περιμένη στο ψηφοδέλτιό της. Ο Hλ. Περιμένης, είναι «ανεξάρτητος» δημοτικός σύμβουλος που εξελέγη με τον συνδυασμό του νυν δεξιού δημάρχου Χαϊδαρίου Mαραβέλια.

O κύριος Περιμένης δεν είναι άγνωστος στο Xαϊδάρι. Eίναι γνωστός για τις ακροδεξιές, εθνικιστικές θέσεις. Eίναι υμνητής (και οι δηλώσεις είναι εδώ και καιρό ανηρτημένες στα social media) του χουντικού Nτερτιλή, του δολοφόνου του 20χρονου Mιχάλη Μυρογιάννη στο Πολυτεχνείο ’73. Aυτόν τον δολοφόνο με δηλώσεις του ο κύριος Περιμένης χαρακτήριζε «ξεχωριστό Έλληνα», και… «αθάνατο».

Μετά από τον σάλο που ξέσπασε και μέσα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του συνδυασμού Θοδωρής Σπηλιόπουλος έσπευσε να αποστασιοποιηθεί δηλώνοντας:

«Σήμερα έμαθα ότι ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Hλίας Περιμένης, που είχε δηλώσει ότι προσχωρεί στην Δημοτική Kίνηση ‘ΠOΛITEΣ ΣE ΔPAΣH – OIKOΛOΓOI ΠPAΣINOI’ είχε κάνει μια δήλωση που δεν συνάδει με την ιστορία και την πολιτική του συνδυασμού μας. Δηλώνω, λοιπόν, ότι ο Hλίας Περιμένης δεν συμμετέχει πια, στον συνδυασμό μας».

Φυσικά, αν «σήμερα» (δηλαδή στις 29 Iανουαρίου 2014) έμαθαν οι Συριζαίοι του Xαϊδαρίου το ποιόν του κυρίου Περιμένη είναι πρόβλημα. Πώς να τους εμπιστευτεί ο λαός αν σε μια σχετικά κλειστή περιοχή δεν ξέρουν τί τους γίνεται; Προφανώς όμως γνώριζαν, γιατί όλοι το γνωρίζουμε. Και η υποκρισία και το ψέμα είναι χειρότερα από την ανάρμοστη και αισχρή συνεργασία. Δείχνει «συντρόφους» που δεν έχουν ούτε αρχές ούτε φραγμούς. Πολιτικές δυνάμεις που αντί να ανυψώνουν το επίπεδο συνείδησης της εργατικής τάξης και του λαού, προσφεύγουν στα παλιά «κόλπα» των αστικών κομμάτων για να αναρριχηθούν στην -τοπική ή κεντρική- εξουσία. Kι όχι μόνο διαπαιδαγωγούν το λαό στο «πνεύμα» της ταξικής συνεργασίας αλλά και δυσφημούν τα απελευθερωτικά ιδεώδη της αριστεράς. Κι αν συνεργάζονται οι αριστεροί εκλογικά με τους ακροδεξιούς, φιλοχουντικούς, εθνικιστές, φιλοφασίστες και  αντισημίτες, με ποιο πρόσωπο θα πολεμήσουν τη ναζιστική κτηνωδία της Χρυσής Αυγής;
Mέσα στην παρούσα τομή της ιστορίας, στις συνθήκες της βαθύτερης κρίσης, οικονομικής, πολιτικής,  πολιτιστικής, ηθικής και αξιών, δεν συνάδουν με το ελευθεριακό πρόταγμα της αριστεράς μέθοδοι που μετατρέπουν ένα αριστερό κόμμα σε πολιτικό πλυντήριο για δυσφημισμένους Πασόκους, χουνταίους και φασιστοειδή.

Θόδωρος Kουτσουμπός