ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

 

Η ερώτηση στη συζήτηση στην Βουλή στις 27 Νοεμβρίου σχετικά με την υπόθεση πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, απευθύνθηκε από κυβερνητικό υπουργό προς την μεριά της ΝΔ:

«Είναι δηλαδή επίσημη θέση της ΝΔ η κατηγορία προς το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ότι θα δώσει τα όπλα που θα πουλήσει η Ελλάδα στους τζιχαντιστές τρομοκράτες»; Φυσικά η ΝΔ δεν απάντησε σε αυτό διότι καταλαβαίνει κανείς ότι έτσι θα περνούσε μια αόρατη κόκκινη γραμμή χωρίς επιστροφή. Όχι μόνο αυτό, αλλά στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 30 Νοεμβρίου, που έγινε με αφορμή ψήφισμα με μη ουσιαστική αλλά αρκετά συμβολική σημασία, οι 5 ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν κατά του εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Το ψήφισμα είχε ως ερώτημα συνολικά τον πόλεμο στην Υεμένη και εγκρίθηκε με σχεδόν ομοφωνία (539 ψήφους υπέρ, μόλις 13 κατά και 81 αποχές) αλλά ειδικά η παράγραφος για το εμπόριο όπλων στην Σαουδική Αραβία και το εμπάργκο πέρασε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά καθώς εναντιώθηκε σε αυτό το σύνολο του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (μαζί και η ΝΔ) και 43 αποχές. Μάλιστα η ευρωβουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, η κα. Κων/να Κούνεβα συντάχτηκε με το εμπάργκο όπλων σε αντίθεση με το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εγχώρια πολιτική σκηνή που βεβαίως προωθούσε από το καλοκαίρι την πώληση και υπεραμύνονταν αυτής με τα άθλια και αλαζονικά επιχειρήματα που ακούσαμε.

Τις επόμενες μέρες η ελληνική βουλή με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και του διαφωνούντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, έφεραν στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής την αίτηση ανάκλησης της συμφωνίας που έγινε τελικά δεκτή αποτελώντας την πρώτη απόφαση ΚΥΣΕΑ που ανακαλείται στην Βουλή.

Ωστόσο, ο ακροδεξιός εθνικιστής υπουργός Άμυνας Π. Καμένος ήταν πολύ ξεκάθαρος όταν δήλωσε ότι «Ναι μεν ανακαλούμε πολιτικά την απόφαση, αλλά αν αύριο έρθει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να ενεργοποιήσει το προσύμφωνό της, το Υπουργείο δεν θα το σταματήσει».

Με λίγα λόγια, η απόφαση πάγωσε προς το παρόν και δεν ανακλήθηκε οριστικά. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Ανεξάρτητα από το αν τα όπλα θα τα έδιναν τελικά οι υπερφίαλοι Σαούδ στους τζιχαντιστές, ή σε άλλους συμμάχους τους όπως τα Εμιράτα, ή αν θα «ξεστοκάριζαν» βομβαρδίζοντας οι ίδιοι την Υεμένη με αυτά, η συμφωνία αυτή όπως φάνηκε ήταν ένα μικρό κομμάτι στο αρχιτεκτονικό πάζλ των νέων συμμαχιών στην Μ. Ανατολή. Εκεί όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πήρε τη θέση που της έδωσαν οι Αμερικανο-νατοϊκοί του Τραμπ, ως προκεχωρημένο φυλάκιο και μεσάζοντας-«βαποράκι» του ιμπεριαλισμού, με απώτερο στόχο να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν που την ίδια στιγμή κυλάει θεαματικά προς την Ρώσο-Ιρανική συμμαχία.

Γιώργος Χλωρός

ΥΓ. Τελικά, στις 12 Δεκεμβρίου, δια στόματος  της Μαρίας Σπυράκη έγινε επίσημη καταγγελία της ΝΔ ότι ο μεσάζοντας όπλων Β. Παπαδόπουλος έχει πουλήσει όπλα στη Ράκα της Συρίας την εποχή που ήταν στα χέρια του ISIS. Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ παρουσίασε σε έκτακτη συνέντευξη στοιχεία από το 2014 που εμφανίζουν όπλα με serial number από αυτά που είχε αγοράσει από το ελληνικό δημόσιο ο συγκεκριμένος έμπορος και που εντοπίστηκαν στη Ράκα. Με τη διαφορά ότι τότε, το 2014, στην κυβέρνηση ήταν… η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!

 

Γ.Χ.