Πολιτική κρίση στην Αλβανία

Πολιτική κρίση στην Αλβανία

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μεγάλες κινητοποιήσεις από την αντιπολίτευση στην Αλβανία. Σε αντίθεση με ό,τι μας έχουν συνηθίσει, οι κινητοποιήσεις αυτές προβάλλονται μεγενθυμένες από τα διεθνή ΜΜΕ. Δεν είχαν την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση οι σημαντικές κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος οι οποίες προηγήθηκαν. Οι νέες κινητοποιήσεις δεν είναι συνέχεια του φοιτητικού κινήματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πορείες ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση η οποία είναι συνένοχη για τα δεινά τα οποία βιώνει ο αλβανικός λαός τα τελευταία 25 χρόνια. Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου βρίσκονται στην πραγματικότητα στο κέντρο του κάδρου με τις επιδιώξεις διαφορετικών μερίδων των κυρίαρχων ελίτ.

Ποιος και γιατί υποκινεί τις τελευταίες πορείες;

Δύο βασικά κόμματα βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις: το PD (Δημοκρατικό Κόμμα) και το LSI (Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη). Η πλειονότητα των διαδηλωτών αποτελούν μέλη των δύο συγκεκριμένων κομμάτων με πολλούς διαδηλωτές να έρχονται από τις μαζικές οργανώσεις του PD στα βόρεια της Αλβανίας.

Το PD είδε στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2017 τα χαμηλότερα ποσοστά του από το 1992 χάνοντας ακόμα και τα παραδοσιακά προπύργια του στο βορρά. Το κόμμα αυτό έχει συνδεθεί άρρηκτα με το πρόσωπο του Σαλί Μπέρισα και δυσκολεύεται να μεταβεί στη μετά Μπερίσα εποχή. Ο νέος ηγέτης του PD και πρώην δήμαρχος των Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα όσο και να προσπαθεί να καλύψει το ρόλο και την φυσιογνωμία του Μπερίσα δεν μπορεί. Οι υποκινούμενες κινητοποιήσεις είναι ίσως το τελευταίο του χαρτί για να κρατηθεί στην ηγεσία του PD, αφού όλα δείχνουν πως το κόμμα θα οδηγηθεί σε νέα ήττα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Το στοίχημα του Μπάσα φαίνεται περισσότερο να είναι η παραμονή του στο τιμόνι του PD παρά η διεκδίκηση της εξουσίας από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα (Σοσιαλιστικό Κόμμα – PSS). Αξίζει να θυμηθούμε πως το Μάΐο του 2017, ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές, Μπάσα και Ράμα είχαν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με κλειστές πόρτες γεγονός που δείχνει την ύπαρξη μιας γέφυρας μεταξύ των δύο ηγετών. Ο Μπάσα μέχρι αυτή τη συνάντηση είχε στήσει επί ένα τρίμηνο αντίσκηνο έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο. Αυτή τη συνάντηση οδήγησε στο κλείσιμο του αντίσκηνου και στην ομαλή μετάβαση σε εθνικές εκλογές. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από 2 χρόνια και πάλι λίγο πριν από εκλογές.

Το άλλο κόμμα που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις είναι το LSI (Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη), ή όπως το χαρακτηρίζει μια μεγάλη μερίδα κόσμου το «καρκίνωμα της πολιτικής σκηνής της Αλβανίας τα τελευταία 15 χρόνια». Έχει συγκυβερνήσει πότε με το PD και πότε με το LSI. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κόμματος είναι πως σχεδόν το σύνολο των μελών του -χωρίς υπερβολή- αποτελείται από δημοσίους υπάλληλους οι οποίοι κατέθεταν ένα μέρος του μισθού τους απευθείας στο κόμμα. Μια επιπλέον ιδιαιτερότητα με αλβανικά ή βαλκανικά χρώματα είναι πως η ηγέτης του LSI Μόνικα Κρεμάντι είναι η σύζυγος του πρώην ηγέτη του κόμματος και εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας ´Ιλιρ Μέτα. Το LSI συμμετέχει στις κινητοποιήσεις γιατί ο Ράμα έχει απόλυτη αυτοδυναμία και δεν έχει λόγο να συνεργαστεί μαζί του για να κερδίσει μια νέα προεδρική θητεία. Η συνεργασία με το PD αποτελεί μια ελπίδα για το LSI να γαντζωθεί στην εξουσία.

Ο πραγματικός λόγος των κινητοποιήσεων

Η Αλβανία είναι υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Μια από αυτές είναι το περίφημο “vetingu” (πόθεν έσχες) το οποίο σημαίνει ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα, δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί θα υποβληθούν σε έλεγχο για τον βίο και την πολιτεία τους. Η Αλβανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και διακινητές ναρκωτικών παγκοσμίως. Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς πως αυτές οι “διακρίσεις” θα ήταν εφικτές χωρίς όχι απλά την ανοχή αλλά την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του επίσημου Κράτους. Με πολύ απλά λόγια όλο το Αλβανικό πολιτικό προσωπικό είναι μέρος ή ακόμα χειρότερα ηγείται των καρτέλ των ναρκωτικών. Προκύπτει το ερώτημα αν είναι ποτέ δυνατόν να καθαριστούν οι κοπριές από μόνες τους και η κόπρος του Αυγεία της αλβανικής πολιτικής ζωής δεν φαίνεται να μπορεί να καθαριστεί με τέτοιες επιχειρήσεις διαφάνειας. Οι τελευταίες πορείες γίνονται κυρίως για πίεση ώστε Μπερίσα και Μέτα να βγουν απυρόβλητοι από τον έλεγχο του vetingu. Οι Αμερικανοί δια στόματος του πρώην πρέσβη Ντόναλντ Λου έχουν ζητήσει μέσα από το vetingu ένα «μεγάλο ψάρι» από τον Ράμα. Αυτό το μεγάλο ψάρι φαίνεται πως θα είναι ο πρόεδρος Μέτα ο οποίος προσπαθεί να μπλοκάρει το vetingu μέσα από την υποστήριξη των κινητοποιήσεων.

Είναι μεγάλο το δυστύχημα για τον Αλβανικό λαό να έχει αυτό το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό. Επίσης, μεγαλύτερο το δυστύχημα είναι για όλο αυτό τον κόσμο που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Κάτι νέο ανεξάρτητο απαλλαγμένο από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα είναι επείγον να αναδυθεί.

Μ.Σ.