ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 16 ΜΑΡΤΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 16 ΜΑΡΤΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Για πλήρη δικαιώματα και κοινωνική ενσωμάτωση όλων των προσφύγων
Η φετινή διαδήλωση στις 16 Μάρτη για το προσφυγικό, τρία χρόνια μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για το ασφυκτικό κλείσιμο του όποιου περάσματος για τους πρόσφυγες διαμέσου των νησιών του Αιγαίου προς την Ευρώπη, που εφαρμόζει πιστά η δήθεν «αριστερή» κυβέρνηση του Σύριζα, γίνεται σε συνθήκες συνεχιζόμενων δολοφονικών απωθήσεων (στον Εβρο και στη θάλασσα), άθλιων συνθηκών στα hotspot και στα καμπ, οριστικής απάλειψης των όποιων προοπτικών για πέρασμα των προσφύγων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για την κοινωνική τους ένταξη, και με τις ξενόφοβες και ρατσιστικές αντιδράσεις να παίρνουν όλο και πιο εκτεταμένες, έντονες αποκρουστικές μορφές.
Αντιδράσεις που τρέφονται και υποθάλπονται από τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Είναι καθημερινή, πλέον, είδηση ο πνιγμός προσφύγων έξω από τα νησιά του Αιγαίου : πριν λίγες μέρες ένας πατέρας με τα δυο δίδυμα παιδιά του, μετά, ένα γυναικείο πτώμα, και πλήθος άλλα, τα περισσότερα ως προϊόν ενεργειών του λιμενικού που έχουν κάνει την πολυχρησιμοποιούμενη λέξη «διάσωση» να σημαίνει «σπρώξιμο για πνιγμό».
Είναι χαρακτηριστική η αφήγηση ενός Ιρακινού πρόσφυγα για το συμβάν στις αρχές του Γενάρη, όπου έχασε ένα από τα τρία παιδιά του, όταν τους σταμάτησε μεσοπέλαγα ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού: «Είχε δυνατό κύμα. Νομίζαμε ότι ήρθαν να μας σώσουν. Μας είπαν να σταματήσουμε τη μηχανή. Εδεσαν με σκοινί τη βάρκα μας στο σκάφος τους και άρχισαν να κάνουν κύκλους. Ηταν τελείως απάνθρωπο. Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν», είπε ο πρόσφυγας σε νοσοκομείο στο Κουσάντασι της Τουρκίας, όπου τελικά κατέληξαν.
Για όσους δεν πνίγονται, δεν επιφυλάσσεται παρά μια ζωή χωρίς κανένα μέλλον μέσα σε στρατοπεδικού τύπου φιλοξενία (καμπ) και με την υποκρισία της Υπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) για φιλοξενία σε σπίτια (ή ξενοδοχεία). Η πιο πρόσφατη εξέλιξη επί του προκειμένου, είναι η έξωση, μέχρι τέλος του Μάρτη, σε πρώτη φάση 600 προσφύγων (οικογένειες) από σπίτια που νοικιάζει η Υπατη Αρμοστεία και εν συνεχεία και των υπόλοιπων – με παράλληλο τον τερματισμό της χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων.
Είναι κάτι που ίσχυε ανέκαθεν : το δικαίωμα της φιλοξενίας σε κατοικία ίσχυε μόνο στη διάρκεια που ήταν υπό εξέταση το αίτημα ασύλου. Οταν μετά από μήνες, ή χρόνο, έβγαινε η απόφαση, ανεξάρτητα αν ήταν θετική ή αρνητική (και, ως γνωστόν είναι ως επί το πλείστον αρνητική), τερματιζόταν η φιλοξενία και ακολουθούσε η έξωση. Η μόνη διαφορά ως προς τη σημερινή κατάσταση είναι ο τεράστιος αριθμός των προσφύγων που έχουν συσσωρευτεί, για το αίτημα των οποίων βγήκαν αποφάσεις, με το αποτέλεσμα της όποιας απόφασης βγει, να είναι… ο δρόμος. Ακόμα και οι ελάχιστοι αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες πετιούνται στο δρόμο.
Καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για το μέλλον αυτών των ανθρώπων, καμιά πολιτική κοινωνικής ένταξης (π.χ., εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, εργασία, προνοιακή στήριξη κ.λπ.). Πρόκειται για το απαύγασμα των πυροσβεστικών πολιτικών της ΕΕ μέσω των ΜΚΟ, όπου δαπανώνται τεράστια κονδύλια, όχι για απάντηση στις ανάγκες των προσφύγων, αλλά για την κερδοφόρα (για τους ιδιοκτήτες των ΜΚΟ) διαχείριση και αναπαραγωγή της εξαθλίωσης και της καταστολής των προσφύγων.
Είναι χαρακτηριστική των πολιτικών που ασκούν οι διαχειριστές της κρίσης με το δήθεν «ανθρώπινο πρόσωπο», η τακτική που ακολουθεί ο επιφορτισμένος με την εθελούσια επιστροφή στην («καμένη») πατρίδα, ΔΟΜ, που συνίσταται στην ποικιλότροπη πίεση και τον έμμεσο εκβιασμό των προσφύγων που φιλοξενεί στις κατοικίες και ξενοδοχεία που νοικιάζει (μέσω ΜΚΟ), να «επιλέξουν» την εθελούσια επιστροφή με πληρωμένο το εισιτήριο και 400 ευρώ χαρτζιλίκι.
Είναι με αίτημα το δικαίωμα των προσφύγων στην κατοικία, ενάντια στις επικρεμάμενες εξώσεις, που οργανώθηκε, την Τετάρτη, 13 Μάρτη, διαδήλωση προσφύγων και αλληλέγγυων έξω από τα γραφεία της ΕΕ στην Β. Σοφίας, που κάλεσε η Κίνηση για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και αλληλέγγυες, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις.
Οι ξενόφοβες και ρατσιστικές αντιδράσεις, που εκτρέφουν αυτές οι πολιτικές, έκαναν, για μιαν ακόμη φορά, την εμφάνισή τους στη Σάμο (όπου, και εκεί, οι υπερπολλαπλάσιοι πρόσφυγες απ’ όσους χωράει το hotspot στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες) με την άρνηση του Συλλόγου Γονέων στο Βαθύ να επιτρέψουν στα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στο εκεί Δημοτικό σχολείο -και μάλιστα όχι σε πρωϊνές ώρες, όπως θα ήταν το πρέπον, αλλά στα γνωστά απογευματινά προγράμματα (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων – ΔΥΕΠ).
Η πλειοψηφία του Συλλόγου αποφάσισε την αποχή των παιδιών τους από το σχολείο επισείοντας το φόβο από τους κινδύνους για την δημόσια υγεία που υποτίθεται ότι φορείς τους είναι τα προσφυγόπουλα. Μια αποχή που ξεκίνησε ως τετραήμερη και από την Κ. Δευτέρα έγινε διαρκείας. Υπήρξαν τηλεφωνικές και διαδικτυακές απειλές προς γονείς που διαφωνούσαν, για να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ελάχιστοι τις αψήφησαν και τα έστειλαν.
Τη στάση του Συλλόγου Γονέων στο Βαθύ καταδίκασε η ΕΛΜΕ Σάμου, αναδεικνύοντας τον ξενοφοβικό της χαρακτήρα. Ενώ στο πλευρό των ξενόφοβων Γονέων στάθηκε, ως ήταν, φυσικό, και ο μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, Ευσέβιος.
Αντιδράσεις είχαν υπάρξει και για την λειτουργία της πρώτης ΔΥΕΠ, στις αρχές Φεβρουαρίου, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου, σύντομα όμως κάμφθηκαν.
Είναι χαρακτηριστικό γι’ αυτή την περίπτωση στο Βαθύ, ότι αυτός ο ακραίος ρατσισμός συγκαλύπτεται (για μια ακόμη φορά στη Σάμο, αν και όχι μόνο) από ένα ψευδοανθρωπιστικό προσωπείο: στην ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων επιχειρείται να καλυφθεί η ξενοφοβική της πρόθεση, με τη υποστήριξη της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, αλλά σε χωριστές δομές, όπου δεν θα συνυπάρχουν Έλληνες και πρόσφυγες μαθητές. «Υπερασπιζόμαστε, λένε ανενδοίαστα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξαιρέτως χρώματος, φυλής, καταγωγής και θρησκείας αλλά όχι σε βάρος των δικαιωμάτων των ήδη φοιτούντων μαθητών και στην άμεση απειλή της δημόσιας υγείας του νησιού μας…».
Μια θέση που αντιγράφει και αναπαράγει τα ξενοφοβικά προτάγματα της πανσαμιακής απεργίας της 7 Φλεβάρη, στην οποία είχαν καλέσει μια σειρά από ετερόκλητους φορείς, άλλοι με ανοιχτά, και άλλοι με συγκαλυμμένες αντιπροσφυγικές και ρατσιστικές επιδιώξεις και πολιτικές, που ζητούσαν να κλείσει το hotspot και να σταματήσει η λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου, όχι, όμως, σε μια χειραφετητική λογική κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων, αλλά διωγμού τους «έξω από το νησί μας». Και όλο αυτό με ένα περιτύλιγμα ψευδοαλληλεγγύης και συμπόνιας προς «τους ανθρώπους που είναι θύματα των πολεμικών επεμβάσεων και της οικονομικής εκμετάλλευσης στις χώρες τους».
Συναγωνιστές σ’ αυτή την αντιπροσφυγική και ρατσιστική κινητοποίηση ήταν ό Σύλλογος ξενοδόχων, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών πρακτόρων, Εμπορικοί σύλλογοι κ.λπ., από κοινού με την γνωστή ρατσιστική ομάδα SAMOS SOS (που ζητούσε «απελευθέρωση του νησιού μας απ’ τον μεταναστευτικό βραχνά» και «αυστηρό έλεγχο των συνόρων επί της οριογραμμής και απαγόρευση εισόδου στη χώρα), αλλά και το Εργατικό Κέντρο (όπου έχει αυτοδυναμία το ΠΑΜΕ!) και τον Νομαρχιακό Τομέα της ΑΔΕΔΥ (όπου, επίσης, έχει πλειοψηφία το ΠΑΜΕ).
Στη διαδήλωση της 16 Μάρτη, καλούν, στις 2 μ.μ., στην πλ. Βικτωρίας, αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, προσφυγικές, αντιπολεμικές συλλογικότητες, για πορεία μέχρι τη Βουλή και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για να διαδηλώσουμε ενάντια στους πολέμους, τις ρατσιστικές και αντιπροσφυγικές πολιτικές της ΕΕ και της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατά του φασισμού που τρέφεται από αυτές τις πολιτικές, κατά των επεμβάσεων των μεγάλων δυνάμεων στις διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.
»Ζητάμε κατάργηση των hotspots, των κέντρων εγκλεισμού και των camps συγκέντρωσης προσφύγων σε όλη τη χώρα και την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό των πόλεων, ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας και στην ΕΕ. Να μπουν όλα τα παιδιά σε σχολεία και να λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής και ένταξης, να καταδικαστούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί για τις δολοφονίες του Φύσσα και του Λουκμάν αλλά και για όλα τα άλλα εγκλήματα που έχουν διαπράξει….»

Υπογράφουν οι συλλογικότητες:
Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών
Κίνηση απελάστε το ρατσισμό
ΣΥΠΡΟΜΕ (Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, φοιτητικών συλλόγων  και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό)
AntiNAZI zone – YRE
Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση
Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Ιλίου – Πατησίων – Νέας Σμύρνης
Κέντρο αγωνιστικής και πολιτιστικής αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας – Τουρκίας
Πολιτιστικό κέντρο Κουρδιστάν
Ένωση Αφρικανών Γυναικών
Κυριακάτικο σχολείο Μεταναστών
Χώρος στέγασης προσφύγων City Plaza