ΠΟΛΩΝΙΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Έκκληση Διεθνούς Υποστήριξης

αγωνιστών του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για “διάδοση κομμουνιστικών ιδεών”

Στις 31 Μαρτίου 2016, το Πρωτοδικείο της πόλης Ντομπρόβα Γκορνίτσα, ενεργώντας εξ ονόματος της Δημοκρατίας της Πολωνίας, υπέπεσε σε παράβαση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Πολωνίας, μέσω του δικαστικού σώματος, κήρυξε τον πόλεμο ενάντια σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που διαμαρτύρονται ενάντια στον καπιταλισμό και τη νέα ιστορική πολιτική που προωθείται από το 1989, ειδικά εκείνη που ακολουθείται σήμερα από την κυβέρνηση του Κόμματος “Νόμος και Δικαιοσύνη”. Οι ακτιβιστές ενός νόμιμα εγγεγραμμένου κόμματος -του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας (ΚΚΠ)- καταδικάστηκαν σε φυλάκιση αρκετών μηνών και υποχρεωτική κοινωνική εργασία για την προπαγάνδιση της μαρξιστικής επιστήμης (και την ιδέα του μαρξισμού) και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σαν ακτιβιστές της αριστεράς εκφράζουμε την έκπληξή μας για την απόφαση του δικαστηρίου και υποθέτουμε ότι εκδόθηκε χωρίς την πραγματική γνώση του ζητήματος, χωρίς ιστορικές γνώσεις, αλλά μόνο υπό την καθοδήγηση του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης (IPN) και τις προσωπικές τους πεποιθήσεις.

Η κυβέρνηση και τα θεσμικά της όργανα, ολοένα και πιο κοντά στους εθνικιστές, ανέχεται και συμφωνεί με τις δραστηριότητες των ακροδεξιών οργανώσεων που εγείρουν αισθήματα μίσους, ρατσισμού και ξενοφοβίας, που διαδηλώνουν στους δρόμους επιτιθέμενοι σε αλλοδαπούς κ.λπ. Και την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες δεν δέχονται, προφανώς εντός των ορίων τους, την αναπαραγωγή της ιδέας της ισότητας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αριστερούς στην Πολωνία και σε όλο τον κόσμο να εναντιωθούν στον Διαμεσολαβητή, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Γενικό Εισαγγελέα. Παρακαλούμε υπογράψτε αυτήν την αίτηση και ας υπερασπιστούμε τις αριστερές ιδέες και το δικαίωμά μας να τις διαδίδουμε!!

Σήμερα το ΚΚΠ, αύριο όλοι μας!

Social Forum 2016

Υπογράψτε το υπόμνημα ενάντια στην καταστολή! Κάτω τα χέρια από το ΚΚΠ! Να σταματήσουν οι αντικομμουνιστικές διώξεις!

https://podpisz.to/petycja/rece-precz-od-kpp-antykomunistyczne-przesladowania-musza-ustac,159

Στις 31 Μαΐου 2016, τέσσερις αγωνιστές του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας καταδικάστηκαν από το Πρωτοδικείο της πόλης Ντομπρόβα Γκορνίτσα σε 9μηνη φυλάκιση ή κοινοτική υπηρεσία, και με ένα βαρύ πρόστιμο για “διάδοση κομμουνιστικών ιδεών” στο περιοδικό τους Μπζασκ [Η Αυγή] και στην επίσημη ιστοσελίδα τους. [Σ.τ.Μ: Πρόκειται για το κείμενο παρέμβασης της καταδικασμένης αγωνίστριας Μπεάτα Κάρον στο Φόρουμ Ανατολικής Ευρώπης και Συνεργασίας με το Νότο που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτη στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, και αφηγείται σύντομα την… ιστορία της πολωνικής βιομηχανίας και την καταστροφή της από την απόπειρα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.]
Το δικαστήριο έκρινε τους αγωνιστές με βάση ειδικό καθεστώς που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις εγκλημάτων στις οποίες “η ενοχή του κατηγορουμένου είναι αναμφίβολη”. Το δικαστήριο δεν διεξήγαγε τη δίκη σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον Ποινικό Κώδικα διαδικασία, αλλά βασίστηκε αποκλειστικά στο κατηγορητήριο. Ως εκ τούτου, οι κατηγορούμενοι στερήθηκαν το δικαίωμα στην υπεράσπιση, ενώ είχαν ήδη ζητήσει να δικαστούν υπό τις κανονικές ποινικές διαδικασίες.
Οι αγωνιστές του ΚΚΠ κατηγορούνται βάσει του άρθρου 256§1 του Ποινικού Κώδικα: “Όποιος κάνει προπαγάνδα δημοσίως υπέρ ενός φασιστικού ή άλλου ολοκληρωτικού συστήματος και εγείρει μίσος στηριγμένο σε εθνικές, εθνοτικές, φυλετικές ή σχετικές με τη θρησκεία διαφορές, θα τιμωρείται με πρόστιμο και περιορισμό ή στέρηση της ελευθερίας του έως και 2 χρόνια.”
Η εξουσία έχει ήδη προσπαθήσει να προσθέσει σε αυτό το άρθρο και την απαγόρευση της δημόσιας επίδειξης κομμουνιστικών συμβόλων, αλλά η διεθνής κινητοποίηση το έχει αποτρέψει. Στις 19 Ιουλίου 2011 το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το νομοσχέδιο αυτό ως αντίθετο προς το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.
Η κατηγορία κατά των Πολωνών κομμουνιστών αγωνιστών για ολοκληρωτική προπαγάνδα είναι άλλο ένα βήμα προς την εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό και την πλήρη απαγόρευση της δράσης των κομμουνιστών.

Η ποινική διαδικασία εναντίον των Πολωνών κομμουνιστών είχε ξεκινήσει το 2013 από τον βουλευτή του Κόμματος “Νόμος και Δικαιοσύνη”, Μπάρτος Κοβνάτσκι. Ο εισαγγελέας είχε τότε αρνηθεί να διεκπεραιώσει την καταγγελία που είχε υποβάλει ο εν λόγω βουλευτής, αλλά η διαδικασία επιταχύνθηκε το 2015, μετά τις εκλογές από τις οποίες το εν λόγω κόμμα βγήκε νικητής. Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 ο Περιφερειακός Εισαγγελέας της πόλης Κατοβίτσε απέστειλε στο Πρωτοδικείο της Ντομπρόβα Γκορνίτσα καταγγελία που περιείχε το ακόλουθο κατηγορητήριο: “Επαινέσατε δημόσια ένα ολοκληρωτικό πολιτικό σύστημα όντας μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Brzask και σε αυτό το πλαίσιο δημοσιεύσατε περιεχόμενα που συνδέονται άμεσα με τις κομμουνιστικές, μαρξιστικές και λενινιστικές ιδέες, εκδόσεις που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.kompol.org, πράγμα που στο πλαίσιο της ιστορικής εμπειρίας είναι αντίθετο με τις δημοκρατικές αξίες”…
Οι Πολωνοί κομμουνιστές καταδικάζονται λοιπόν για τη νόμιμη δραστηριότητά τους!

Οι Πολωνοί κομμουνιστές τονίζουν ότι ο θεσμός του Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είναι εντελώς υποταγμένος στους πολιτικούς φορείς, δηλαδή στον Υπουργό Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζόμπρο του “Νόμος και Δικαιοσύνη”, ο οποίος κατέχει επίσης, τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Και είναι σαφές ότι η πολιτική εξουσία αντιμετωπίζει την ακροδεξιά με τελείως διαφορετικό τρόπο: κατά την καταδίκη του συντάκτη της Μπζασκ, οι νεο-φασίστες της ONR (Obόz Narodowo Radykalny – Ριζοσπαστική Εθνική Συνέλευση) παρήλαυναν στους δρόμους του Μπιάλιστοκ για να γιορτάσουν την 82η επέτειο από την ίδρυσή τους… Κράδαιναν σημαίες με τα σύμβολα της φάλαγγας, με πυρσούς, και καλούσαν δημοσίως στη συντριβή των πολιτικών τους εχθρών, έκαναν δηλαδή, σαφή αναφορά στον ιστορικό φασισμό. Παρά το γεγονός αυτό, το Υπουργείο Άμυνας προγραμμάτισε να οπλίσει τους φασίστες με την ενσωμάτωσή τους στη νέα εδαφική αμυντική δομή. Παλαιότερα, το δικαστήριο της πόλης Τσεστοχόβα είχε αθωώσει έναν άνθρωπο που εμπορευόταν μπλουζάκια με ρατσιστικά σλόγκαν χωρίς να δει εκεί καμία παραβίαση του άρθρου 256 του Ποινικού Κώδικα. Πρόσφατα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Γενικός Εισαγγελέας ανέστειλαν την εκτέλεση της απόφασης σε βάρος ενός εθνικιστική που καταδικάστηκε για επίθεση ενάντια σε αστυνομικό.
Η ποινή φυλάκισης των Πολωνών κομμουνιστών για έγκλημα γνώμης συνδέεται με την ψήφιση από το Κοινοβούλιο ενός νόμου “για την απαγόρευση της διάδοσης του κομμουνισμού” που οδηγεί σήμερα στη διαγραφή όλων των ονομάτων των οδών που αναφέρονται στην Ιστορία του εργατικού κινήματος και της Λαϊκής Πολωνίας, η οποία είναι μια άνευ προηγουμένου καταστροφή της μνήμης της εργατικής τάξης. Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης απαιτεί οι τοπικές αρχές να καταστρέψουν τα μνημεία της απελευθέρωσης από τον Σοβιετικό Στρατό, συμπεριλαμβανομένων των μνημείων των νεκροταφείων των σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν στο πολωνικό έδαφος.
Η καταστροφή των μνημείων της εργατικής τάξης και η παραποίηση της ιστορίας είναι οι πιο προφανείς πρακτικές κάθε φασιστικής εξουσίας.
Το αστικό κράτος νομίζει ότι θα τρομοκρατήσει το KΚΠ και τους Πολωνούς κομμουνιστές ακτιβιστές με την αντι-κομμουνιστική του καταπίεση και ότι η αντι-κομμουνιστική αυτή εκστρατεία θα το ωφελήσει. Ωστόσο, αυτή η καταστολή συμβαίνει ταυτόχρονα με τις εντεινόμενες βάρβαρες, αντι-κοινωνικές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλληλεγγύη στο ΚΚΠ και η υποστήριξη των διωκόμενων κομμουνιστών, των οποίων η δράση λαμβάνει χώρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να γίνουν μαζικές – κάθε διαμαρτυρία μπροστά στις πολωνικές πρεσβείες θα είναι μια αποφασιστική και αποτελεσματική δράση.

Η αντικομμουνιστική καταπίεση πρέπει να σταματήσει! Να καταργηθούν οι αντικομμουνιστικοί νόμοι!
Κάτω η παραποίηση της Ιστορίας της εργατικής τάξης!

Komunistyczna Partia Polski – KPP
(Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας – ΚΚΠ)

Μετάφραση ΝΑΛ