του Θόδωρου Κουτσουμπού
Τις «δόξες» της χούντας ζήλεψε ο Μητσοτάκης. Ανήμερα της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου έριξε, στην Αθήνα, 5.000 αστυνομικούς κατά του «εχθρού λαού». Αντί να προσλάβει και να ρίξει τους γιατρούς στη μάχη κατά της πανδημίας που καθημερινά σκορπά το θάνατο, αντί για υγειονομικούς, ΜΕΘ και ΜΑΦ, αυτός επιδεικνύει «έργο» με τα ρόπαλα των ΜΑΤ. Με την αχαλίνωτη αστυνομική βαρβαρότητα. Με βαρβαρότητα αντιμετώπισε επίσης και σε άλλες πόλεις, και ιδίως στη Θεσσαλονίκη τους διαδηλωτές.
Χωρίς προσχήματα, η κυβέρνηση και ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ δώσανε εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να διαλύσουν με τη βία, τις ειρηνικές -και με όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό- συγκεντρώσεις.

Η επίθεση ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης κατά του μπλοκ του ΚΚΕ στην οδό Πανεπιστημίου, ένα πολύ προσεκτικά διαταγμένο μπλοκ διαδηλωτών που και κρατούσαν αποστάσεις και φορούσαν μάσκες. Οι διαδηλωτές του ΚΚΕ καταλάμβαναν το κατάστρωμα της οδού Πανεπιστημίου από την οδό Θεμιστοκλέους, το τέλος, μέχρι το κτήριο της Ακαδημίας. Εκεί, στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό του ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών της δικτατορίας). Πάνω στους αντιστασιακούς έριξαν χημικά. Ο Βαγγέλης Κουρής, γνωστός δικηγόρος από τις δίκες κατά της χούντας δέχθηκε τα χημικά καταπρόσωπο, ενώ και άλλα μέλη του ΣΦΕΑ πνίγηκαν από τα καυστικά χημικά. Συγχρόνως τα ΜΑΤ με χημικά και κρότου λάμψης και 4 θωρακισμένα οχήματα Αίαντας με κανόνια νερού, εξαπέλυσαν γενική επίθεση. Ύστερα από λίγο, καθώς οι συγκεντρωμένοι υποχωρούσαν προς την Ομόνοια, δεκάδες μοτοσυκλετιστές της Δέλτα ρίχτηκαν κατά των διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές κυνηγήθηκαν μέχρι το Μεταξουργείο, όπου διαλύθηκαν. Περί τα 100 άτομα συνελήφθησαν ή προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ (αργά το βράδυ πολλοί αφέθηκαν). Μια άλλη ομάδα νέων στο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στριμώχθηκαν και καταπνίγησαν κυριολεκτικά από χημικά. Ακόμη και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δέχθηκε τη βία των αστυνομικών που του έσχισαν το πουκάμισο.




Μια ομάδα ΜΑΤατζήδων απ΄ αυτούς που κυνηγούσαν το ΚΚΕ, στο ύψος της Κοραή διατάχθηκαν από τον επικεφαλής τους να πάνε προς τη συμβολή Κοραή και Σταδίου, όπου μερικές δεκάδες διαδηλωτών του ΣΕΚ και κάποιων άλλων οργανώσεων (ΟΚΔΕ – Σπάρτακος) διαδήλωναν ειρηνικά, κάτω από την επίβλεψη της αστυνομίας. Και αυτό το μπλοκ αναγκάστηκε να διαλυθεί.
Ένα τρίτο μπλοκ διαδηλωτών, ΝΑΡ (Ανταρσύα), ΕΕΚ, σωματεία (ΠΕΝΕΝ, PUBLIC, Εκπαιδευτικοί) που δεν μπόρεσε να συγκεντρωθεί στην πλατεία Καραϊσκάκη ξεκίνησε πορεία από τον σταθμό Λαρίσης. Ύστερα από δυο-τρεις εκατοντάδες μέτρων πορείας δέχθηκαν χωρίς προειδοποίηση επίθεση με ρόπαλα, χημικά και αντλίες νερού. Τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν.


Η διαδήλωση πάντως δεν διαλύθηκε και συνεχίστηκε έξω από τον σταθμό Λαρίσης με σύντομες ομιλίες γιατρών του Αττικόν, του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, της ΠΕΝΕΝ και άλλων σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

Μέρος των διαδηλωτών από τον σταθμό Λαρίσης έκαναν στη συνέχεια πορεία στα Σεπόλια όπου δέχθηκαν τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας και των ΜΑΤ. Ένας διαδηλωτής, μέλος του ΝΑΡ συνελήφθη στο σπίτι του, ενώ ο πατέρας του με καρδιακό πρόβλημα κακοποιήθηκε και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπως και η μητέρα του, ενώ η αδελφή του επίσης συνελήφθη όταν πήγε στο Α.Τ. Σεπολίων να διαμαρτυρηθεί για τον αδελφό της και μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Κυψέλης.
***
Νωρίτερα το πρωί μια ομάδα διαδηλωτών του ΚΚΕ (100 – 200 άτομα) με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ οργάνωσαν εκδήλωση μνήμης και μικρή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Το επεισόδιο που διήρκεσε μισή ώρα έγινε ειρηνικά, χωρίς αστυνομική παρέμβαση. Το γεγονός όμως ότι η αστυνομική απαγόρευση συναθροίσεων άνω τριών ατόμων – το αντισυνταγματικό απαγορεύομεν και διατάσσομεν καθ’ άπασαν την επικράτεια του Χρυσοχοΐδη- έσπασε, έστω και στο συμβολικό επίπεδο, έκαναν ακροδεξιούς της ΝΔ και εκτός αυτής να φριάξουν. Ίσως, με την μεσημεριανή βάρβαρη αστυνομική επίθεση ο κύριος Μιχάλης Χρυσοχουντίδης ήθελε να εξισορροπήσει τα πράγματα…
Το σκηνικό βίας στην 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν η κορύφωση της βίας και τρομοκρατίας, μιντιακής και πραγματικής των προηγούμενων ημερών που είχαν ως αποτέλεσμα την προκλητική εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο και τις μαζικές συλλήψεις καταληψιών (92 συνολικά άτομα). Και βεβαίως την αντισυνταγματική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα
Χρειάστηκαν όλα αυτά, για να μπορέσει ο Μητσοτάκης, μαζί με παρατρεχάμενους τον πρόεδρο της βουλής και την πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάνε το πρωί να καταθέσουν υποκριτικά τα στεφάνια τους στο Πολυτεχνείο. Ήταν μια βεβήλωση του Πολυτεχνείου από τον αρχηγό των Δεξιών.
Συνέπειες
Η βάρβαρη επίθεση στην πορεία του Πολυτεχνείου συνιστά μια καμπή στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Όλο το σκηνικό της μεταπολίτευσης φαίνεται να αλλάζει δραματικά. Η μεταπολιτευτική αστική δημοκρατία, η μόνη σχετικά μακρόχρονη αστικοδημοκρατική κατάσταση διαρκείας στη χώρα, βασίστηκε εν πολλοίς στην συνδρομή της ηγεσίας του ΚΚΕ στη σταθεροποίηση του καθεστώτος. Τόσο με το καναλιζάρισμα των άγριων απεργιακών αγώνων του βιομηχανικού προλεταριάτου στα χρόνια 1974-77, όσο και με τις συγκυβερνήσεις του 1989-90 με ΝΔ αρχικά και με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην λεγόμενη Οικουμενική, όσο, φυσικά με τη στάση τους στην εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ας σημειώσουμε πάντως ότι ο πατήρ Μητσοτάκης εργάστηκε πολύ για την προσέλκυση του ΚΚΕ με την κυρία Μαρίκα να μαγειρεύει και κρητικά ντολμαδάκια… Ο υιός Μητσοτάκης, έρμαιο και δέσμιος των ακροδεξιών μέσα στην κυβέρνησή του, τα κατάφερε να διαρρήξει μια καίρια ταξική συμμαχία. Προφανώς, βέβαια, η κατάσταση έχει αλλάξει ύστερα από 30 χρόνια. Όμως ό,τι κι αν συμβεί στο άμεσο η μεσοπρόθεσμο μέλλον, η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης είναι βέβαιη. Αυτή, με τη σειρά της έχει τη ρίζα της στην τρομακτική επιδείνωση της συνδυασμένης κρίσης, οικονομικής και υγειονομικής. Μια νέα κατάσταση με επαναστατικές επιπτώσεις (και αντεπαναστατικούς κινδύνους) ανοίγεται. Είναι ανάγκη το εργατικό επαναστατικό κίνημα να ανασυνταχθεί και να αδράξει τη στιγμή.
Τη βαρβαρότητα του Μητσοτάκη, του Χρυσοχοΐδη και της ακροδεξιάς μπορούμε να τη νικήσουμε – είναι βίαιοι και βάρβαροι γιατί είναι ανίσχυροι και σε κρίση. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και φοβούνται την κοινωνική έκρηξη, την κοινωνική επανάσταση που επωάζεται σε συνθήκες ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού. Ας ετοιμαστούμε σύντροφοι, τώρα είναι η καίρια στιγμή!