Πολυτεχνείο

 

 

Στη διάρκεια των 44 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πολλοί προσπάθησαν να απαγορεύσουν το γιορτασμό της επετείου. Γιατί το σβήσιμο της μνήμης είναι ουσιώδες μέρος της ταξικής πάλης. Δεξιές κυβερνήσεις με την αστυνομία τους, φασίστες και χουντοβασιλικοί, κι η αμερικάνικη πρεσβεία κάθε χρόνο προέβησαν σε καταστολή και απαγορεύσεις. Άλλοι επιχείρησαν να συκοφαντήσουν το Πολυτεχνείο, να το διαστρεβλώσουν, να το καπηλευτούν να το ενσωματώσουν, να το κάνουν άγιο εικονοστάσι, μαθητική και φοιτητική εορτή.

Όμως, το Πολυτεχνείο στέκει πάντα εκεί· βαθειά χαραγμένο στην ιστορική συνείδηση του λαού, των καταπιεζομένων και εργαζομένων· φωτεινό σημείο EΞEΓEPΣHΣ που θερμαίνει την ελπίδα μιας νέας ριζικής επανάστασης για την ολοκλήρωση του έργου που ξεκίνησε εκείνο τον αξέχαστο Νοέμβρη με την εξέγερση ενάντια στη στρατιωτική χούντα του Παπαδόπουλου και του Iωαννίδη. Για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» – τρία απλά συνθήματα που συμπυκνώνουν το αίτημα για μια καλύτερη κοινωνία χωρίς αφέντες και δούλους, ξένους ιμπεριαλιστές, ντόπιους στρατοκράτες και φασίστες. Αιτήματα που για την πραγματοποίησή τους -κι αυτό είναι πιο φανερό σήμερα- απαιτείται αγώνας για την ανατροπή του κεφαλαίου και τη συντριβή του καπιταλιστικού κράτους.

 

Φέτος, το 2017, μια μικρή σέχτα αυτοπροσδιοριζόμενων ως αναρχικών θέλησαν να εμποδίσουν τις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου. Yποτίθεται για να μην το καπηλεύονται οι αριστεροί… Kατέλαβαν το Πολυτεχνείο από τη νύχτα της Tετάρτης 15 Nοέμβρη και εμπόδιζαν τους φοιτητικούς συλλόγους, τις αριστερές οργανώσεις, ακόμη και τις άλλες αναρχικές-αναρχοκομμουνιστικές συλλογικότητες να εισέλθουν στο κτήριο.

Tελικά, την Πέμπτη το απόγευμα σύντροφοι τον αναρχικό κομμουνιστικό χώρο, από την Tαξική Aντεπίθεση (ομάδα Aναρχικών και Kομμουνιστών) και άλλες συλλογικότητες μπήκαν στο Πολυτεχνείο, όπως επίσης και οι αριστερές οργανώσεις και φοιτητικοί σύλλογοι.

Tο EEK/OEN και οι οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς παλεύοντας για ανοιχτό Πολυτεχνείο είχαν κυκλοφορήσει τις παρακάτω προκηρύξεις.

(H πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία το απόγευμα της Παρασκευής 17 N εκτυλισσόταν την ώρα που η NΠ τυπωνόταν).