ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εκατοντάδες κάτοικοι, στην πλειονότητά τους νεολαίοι, συγκεντρώθηκαν σήμερα Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγ. Αναργύρων και στη συνέχεια κινήθηκαν σε πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία του Ιλίου.

Ήταν μια ζωντανή και δυναμική πορεία από τις δεκάδες που την ίδια περίπου ώρα πραγματοποιούνταν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ και άλλες θα ακολουθήσουν αύριο Κυριακή.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Αγ. Αναργύρων υπολογίζονται μεταξύ 600 – 700. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχαν συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής Ιλίου – Αγ. Αναργύρων/Καματερού με κεντρικό σύνθημα «Κάτω η κρατική τρομοκρατία – Από τις γειτονιές μας λείπουν οι υγειονομικοί και τα νοσοκομεία» και τρεις δημοτικές κινήσεις των αντίστοιχων περιοχών, η Αριστερή Κίνηση Ιλίου (ΑΡΚΙ), Ανυπότακτη Πόλη – αντικαπιταλιστική παρέμβαση Αγ. Αναργύρων/Καματερού και Δρόμοι Αντίστασης.

Τα συνθήματα στην πλειονότητά τους στρέφονταν κατά της κρατικής καταστολής και συνολικά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Σε πολλές περιπτώσεις τα συνθήματα είχαν στόχο το “σκουπίδι” Χρυσοχοΐδη και το “κάθαρμα” Μητσοτάκη, ενώ δεν έλειψαν τα συνθήματα όπως «λεφτά για την υγεία – λεφτά για την παιδεία και όχι για τις τράπεζες και την αστυνομία», αλλά και για να μην υπάρξει «νεκρός της πείνας απεργός» – μια ευθεία αναφορά στον φυλακισμένο απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν σχετικά διακριτική στα γύρω στενά αλλά δεν εμφανίσθηκε κανείς στη διαδρομή της πορείας μέχρι και το Ίλιον.

Την συγκέντρωση υποστήριξαν οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, όπως το ΝΑΡ, το ΕΕΚ, το ΚΚΕ (μ-λ) και άλλες, ενώ ισχυρή ήταν επίσης και η παρουσία νεολαίων από τον χώρο της αναρχίας.

Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της στάσης του ΚΚΕ είναι ότι ενώ αρχικά στο ίδιο σημείο, στην πλατεία Αγ. Αναργύρων, βρισκόταν και πανό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ενώ ακόμα ο κόσμος συγκεντρωνόταν στην πλατεία, το πανό αυτό ξεκίνησε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα ήταν ένας αριθμός από τους συγκεντρωμένους να θεωρήσει ότι η πορεία ξεκινούσε και να ακολουθήσει. Πολύ σύντομα όταν έγινε αντιληπτό ότι μόνο το ΚΚΕ ήταν αυτό που ξεκίνησε, ο κόσμος εγκατέλειψε το μπλoκ αυτό και επέστρεψε στη συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Αναργύρων και ακολούθησε την πορεία προς το Ίλιον όταν αυτή ξεκίνησε…

Η πορεία με συνθήματα σε όλη την διάρκεια της διαδρομής κατέληξε στην πλατεία Ιλίου, όπου τα πανό και οι συγκεντρωμένοι έμειναν για αρκετή ώρα μέχρι την αποχώρησή τους. Μοιράσθηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις που είχαν πολύ θετική αποδοχή από τους κατοίκους από όπου πέρασε η πορεία.

Γ.Α.