"ΠΟΡΤΑ" ΘΕΣΜΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Σε άρον-άρον υποχώρηση βρίσκεται η κυβέρνηση στο “μέτωπο” των αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία πρότεινε στους δανειστές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Οι δανειστές απέρριψαν όλα τα μέτρα “ανακούφισης” τα οποία είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση το περασμένο διάστημα υπέρ όσων επλήγησαν από τα μέτρα τα οποία η ίδια είχε θεσπίσει. Συγκεκριμένα, οι εκπροσώποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν δέχονται :

το “πάγωμα” των ληξιπροθέσμων χρεών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ με όρο την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2017.

το πλαφόν 10% -16% (επί του συνόλου των ακαθαρίστων αποδοχών από συντάξεις) στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις

τη διαφύλαξη των υπαρχόντων προνοιακών επιδομάτων

τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων

Έτσι φαίνεται να “τρίζει” η τρίτη τακτική την οποία έχει χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να επιβιώσει πολιτικά που δεν είναι άλλη από την κρατική στήριξη όσων κοινωνικών στρωμάτων χτυπήθηκαν από τις περικοπές στις συντάξεις, τις αυξήσεις στις εισφορές και την μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Η όψιμη εξάντληση της τρέχουσας τακτικής επιβίωσης της κυβέρνησης συμπίπτει με την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το νέο Εργασιακό και προπαντός τη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με προσωπικό 100 έως 300 ατόμων. Η διευκόλυνση αυτή θα προκύψει από:

– την αύξηση του μέγιστου ποσοστού των εργαζομένων που μπορούν να απολυθούν εντός 90 ημερών από το 5% στο 10%
– την απεμπλοκή του κράτους από τις διαδικασίες αποφάσεων για τις απολύσεις αυτές.

Ποια “αντισταθμιστικά” μέτρα σχεδιάζει για την αύξηση της ανεργίας και έτσι της φτώχειας; Τη μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε “επιταγές εισόδου” στην αγορά εργασίας (vouchers) και τη διαμόρφωση ενός προγράμματος μαζικής χορήγησης “καρτών σίτισης” (σ.σ. προπληρωμένες κάρτες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν οι οικονομικά αδύναμοι για αγορές φαγητού σε σούπερ μάρκετ). Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση προωθεί την επιδότηση των αφεντικών να προσλάβουν με τα μισά λεφτά ανέργους, αλλά και των σουπερμαρκετάδων με ζεστό χρήμα κατευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτή είναι η κατάντια μιας “αριστερής” κυβέρνησης που ξεκινήσε την πορεία της θέλοντας “να σταματήσει τη λιτότητα”, στη συνέχεια τη θέσπισε και καθυστέρησε να την εφαρμόσει και τώρα την εφαρμόζει με το πρόσχημα ότι θα την… “αντισταθμίσει” με άλλα φιλολαϊκά μέτρα. Δεν πρόκειται απλώς για προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για στρατηγική αποτυχία του αριστερού δημοκρατικού κυβερνητισμού. Η εργατική τάξη πρέπει να αντιταχθεί και στην τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης να σώσει τον εαυτό της και τον ελληνικό καπιταλισμό από την παραπέρα χρεοκοπία. Κανένα μέτρο δεν μπορεί να ληφθεί ενάντια στις συνέπειες της καπιταλιστικής χρεοκοπίας χωρίς μέτρα ανατροπής των καπιταλιστικών σχέσεων πραγωγής και ιδιοκτησίας.

* Δεν θέλουμε κρατικά επιδοτούμενες “κάρτες σίτισης” για ιδιωτικά σούπερ μάρκετ, θέλουμε κρατικά σούπερ μάρκετ με φθηνά προϊόντα για τους εργαζομένους και δωρεάν προϊόντα για τους ανέργους.

Δεν θέλουμε επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας, θέλουμε να κρατικοποιηθούν άμεσα όσες μεγάλες επιχειρήσεις χρωστούν στο Δημόσιο, χωρίς αποζημίωση, να προσλάβουν νέο κόσμο, να μπουν κάτω από εργατικό έλεγχο και να παράγουν φθηνά προϊόντα για το λαό.

Δεν θέλουμε απλώς πάγωμα των χρεών προς τα ταμεία, θέλουμε άμεση διαγραφή τους για τους φτωχούς επαγγελματίες και κατασχέσεις στους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ.

Δ .Κ.