του Γιάννη Αγγέλη

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά των γεγονότων που συνέβησαν στην πολιορκία και εισβολή στο Καπιτώλιο, στις ΗΠΑ αποτυπώνεται σε ρεπορτάζ ευρωπαϊκών συστημικών ΜΜΕ, που είχαν την ιδέα να ρωτήσουν την άποψη αξιωματικών μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας και της Ιταλίας. Πρόκειται για αξιωματικούς υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφορίων, που συμμετέχουν σε ειδικές ασκήσεις που κάνει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, για ανάλογα γεγονότα.

Τόσο ο Γάλλος όσο και ο Ιταλός αξιωματικός που ρωτήθηκαν χαρακτήρισαν τα γεγονότα της εισβολής ακατανόητα και πέρα από κάθε «πρωτόκολλο» αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, για τις οποίες οι δυνάμεις αυτές εκπαιδεύονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ιδού λοιπόν τι είπαν για όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο, αλλά και για όσα είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη οι δυνάμεις αυτές:

  • «Οι μεγάλες ομάδες διαδηλωτών αντιμετωπίζονται αμέσως μετά την εμφάνισή τους, αντίθετα με ό,τι παρατηρήθηκε στην περίπτωση του Καπιτωλίου, όπου η αστυνομία αγνόησε εντελώς την μάζα διαδηλωτών που πλησίαζε σ’ αυτό. Θα έπρεπε να είχαν περικυκλωθεί αντιμετωπιστεί και «απωθηθεί» αμέσως. Όμως αυτή η πίεση δεν ασκήθηκε ποτέ.
  • Καθώς η μάζα δεν αντιμετωπίσθηκε και δεν «απωθήθηκε» όπως έπρεπε, οι διαδηλωτές ήταν σε θέση να συγκεντρωθούν γύρω από το Καπιτώλιο, όπου ακολούθησε το γνωστό φιάσκο της αστυνομίας.
  • Είναι ακατανόητο και έξω από κάθε υπαρκτό πρωτόκολλο δράσης το ότι δεν υπήρξε ένα ισχυρό κορδόνι της αστυνομίας στην περίμετρο του Καπιτωλίου. Τα κιγκλιδώματα είναι άνευ σημασίας εφ’ όσον δεν υποστηρίζονται από ένα ισχυρό αστυνομικό σώμα σε ζώνη.
  • Εκεί ακριβώς αρχίζει κανείς να εφαρμόζει το σύστημα των συλλήψεων, βάζοντας σαν στόχο πριν από όλους τα πρόσωπα «κλειδιά» που εμφανίζονται επιθετικά, οποιονδήποτε επιτίθεται σε κάποιο αστυνομικό, οποιονδήποτε επιχειρεί να παραμερίσει τα κιγκλιδώματα.
  • Πρέπει εκεί να δείξεις σε όλους, ότι όποιος επιχειρήσει να περάσει το φράγμα υλικών εμποδίων και αστυνομικών θα καταλήξει άσχημα…
  • Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η μη δημιουργία μιας επαρκούς ζώνης δυνάμεων ήταν αποτέλεσμα λάθους. Δεν γίνονται τέτοια λάθη.
  • Όσοι είναι εκεί είναι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί. Όσοι είναι εκεί είναι ομοσπονδιακοί και αυτό σημαίνει ότι «υπακούν» στον πρόεδρο. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί…
  • Όταν η μάζα των διαδηλωτών έφθασε στα σκαλιά του κτηρίου η κατάσταση ήταν ήδη πολύ προχωρημένη. Η αστυνομία είναι εκεί για να προστατεύσει το κτήριο από τρομοκρατικές επιθέσεις και από εγκληματικές ενέργειες, όχι από ένα σώμα στρατιωτών. Η αστυνομία έπρεπε να τους είχε αντιμετωπίσει εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά. Εκτός και αν η αστυνομία δεν ήταν διατεθειμένη να «χτυπήσει» και μπορώ να σεβαστώ το γεγονός ότι δεν είχαν τέτοια εντολή…».

Αυτά είναι τα εξαιρετικά εύγλωττα ερμηνευτικά σχόλια των Γάλλων και Ιταλών συναδέλφων των αστυνομικών που «υπερασπίστηκαν» το Καπιτώλιο από τις φασιστο-συμμορίες που εισέβαλαν. Είναι επίσης πολύ εύγλωττη η περιγραφή των «πρωτοκόλλων» που έχουμε έμπρακτα διαπιστώσει εδώ και 10 μήνες να εφαρμόζεται από τους «προστάτες του πολίτη» στους οποίους ηγείται… ο κατά κόσμον κ. Χρυσοχουντίδης…

* Photo: Blinofanaye https://flic.kr/p/2kpYYza