του Ερνέστο Αγγελή

Με επιτυχία έγινε η συνέντευξη τύπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους διωκόμενους και διωκόμενες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις, την Τρίτη 12 Γενάρη 2021 στις 12μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΔΟΕ.

Εκ μέρους της Επιτροπής, παρουσιάστηκε η πολιτική της πάλη για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, ενάντια σε όλες τις διώξεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου 2020, την απεργία της 26 Νοέμβρη και την διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην αστυνομική απαγόρευση και τις απειλές της κυβέρνησης.

Τουλάχιστον 121 άνθρωποι έχουν χρεωθεί με πρόστιμα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι διπλά και τριπλά, για διαφορετικές κατηγορίες, με συνέπεια το συνολικό ποσό να ξεπερνάει τα 52.200 ευρώ, πέραν των χρημάτων που απαιτούνται για τις δίκες των τουλάχιστον 60 διωκόμενων. Οι καταγγελίες για τις διώξεις, τους ξυλοδαρμούς, τις προσαγωγές-κρατήσεις δεκάδων συλληφθέντων σε πολύ μικρούς χώρους, τις παρακολουθήσεις, είναι πολλές και δείχνουν το ποιόν της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών, που με το πρόσχημα των υποτιθέμενων μέτρων της πανδημίας, έχουν επιχειρήσει την καταστολή.

Οι επιτροπές που έχουν συσταθεί σε όλη τη χώρα, ήδη κινητοποιούνται και γίνονται αποδέκτες της ανταπόκρισης του κόσμου, γεγονός το οποίος δείχνει ότι δεν ανέχεται όλο αυτό το αστυνομικό κράτος που επιχειρεί να στήσει η ακροδεξιά κυβέρνηση. Τουλάχιστον 120 υπογραφές υποστήριξης του καλέσματος της Επιτροπής έχουν συλλεχθεί, μεταξύ άλλων από ομοσπονδίες, σωματεία, δημοτικές κινήσεις. Την πραγματικότητα πίσω από την λεγόμενη επιτυχή κατασταλτική επιχείρηση του κράτους, έδειξε και η ομιλία της Λυδίας Καττή, φοιτήτρια η οποία συνελήφθη από την αστυνομία, επειδή διαδήλωσε την οργή της για το χτύπημα που έγινε προς το τέλος της διαδήλωσης της 17 Νοέμβρη μέσα στο σπίτι της στα Σεπόλια. Επίσης μίλησε δικηγόρος από την ομάδα αλληλεγγύης των δικηγόρων που έχει συσταθεί και από τους εκπαιδευτικούς, μεταξύ άλλων μία εργαζόμενη από τις Παρεμβάσεις στην ΔΟΕ που εκδήλωση την αλληλεγγύη τους.

Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις από δημοσιογράφους που αφορούσαν στο πλήθος των διώξεων και των προστίμων, όπως και της πολιτικής αναγκαιότητας μιας οικονομικής καμπάνιας για την υποστήριξη των χρεωμένων διαδηλωτών και διαπιστώθηκε η ανάγκη της κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην καταστολή, το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην συνέντευξη τύπου, ανακοινώθηκε η διαδήλωση στις 6 Φεβρουαρίου, στις 12 μμ στο Σύνταγμα, ενώ έγινε έκκληση οικονομικού εράνου και διανεμήθηκε η αφίσα της Επιτροπής.