Αναφερόμενη στη δίκη που έχει οριστεί για τις 11 Ιουνίου, η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Λέσβου ενάντια στα Κέντρα Κράτησης αναφέρει:

Στις 11 Ιούνη πραγματοποιείται στη Χίο η δίκη των 4 ενηλίκων και 2 ανηλίκων προσφύγων που κατηγορούνται ως οι εμπρηστές του στρατοπέδου της Μόριας στις 9 Σεπτέμβρη του 2020. Αυτοί, όσο και οι 5 ανήλικοι που καταδικάστηκαν το προηγούμενο διάστημα, επιλέχθηκαν ως τα εξιλαστήρια θύματα στα οποία φορτώθηκε, όχι απλά η καταστροφή της Μόριας, αλλά και το έγκλημα της ίδιας της ύπαρξής της.

Με την καταδίκη τους, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Μετανάστευσης, η ίδια η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζουν να κλείσουν το μαύρο κεφάλαιο του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Μόριας. Μιας Μόριας, που, με ευθύνες των παραπάνω, τον Φεβρουάριο του 2020 μετατράπηκε σε μια άνευ προηγουμένου ζούγκλα, με τον εγκλωβισμό 20.000 ανθρώπων σε μια έκταση 0,15 τ. χιλιομέτρων και την έκρηξη ανεξέλεγκτης βίας που ακολούθησε.

Το Σεπτέμβριο, μετά από μισό χρόνο εγκλεισμού των προσφύγων σε αυτές τις ασφυκτικές και τρομακτικές συνθήκες, χωρίς κανένα υγειονομικό μέτρο από πλευράς της κυβέρνησης –καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown οι γιατροί του ΕΟΔΥ μέσα στο ΚΥΤ παρέμειναν δύο στον αριθμό-, με μοναδικές προσπάθειες αυτοπροστασίας από τον ιό από τους ίδιους/ες τους διαμένοντες/ουσες, ανακοινώθηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο καμπ και παράλληλα τους έγινε γνωστό ότι το υπουργείο προβαίνει στην κατασκευή μιας μεγάλης περίφραξης, η οποία θα περικλείει ολόκληρο τον καταυλισμό που είχε στηθεί στους τριγύρω ελαιώνες.

Οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της κατάστασης, οι οποίοι δημιούργησαν τις συνθήκες εξαθλίωσης και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αυτοπροστασίας των ανθρώπων από τον ιό, θα έπρεπε να αναμένουν τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν με την εμφάνιση κρούσματος εντός της δομής.

Μπορεί, επομένως, οι ηθικοί αυτουργοί να μην βρεθούν μπροστά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, από μεριάς μας όμως δεν θα επιτρέψουμε την αποσιώπηση των ευθυνών αυτών. Πόσο μάλλον, όταν η διαχείριση του προσφυγικού συνεχίζει να γίνεται με επαναπροωθήσεις και στρατόπεδα συγκέντρωσης, αντίθετα από κάθε λογική υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΛΕΣΒΟΥ Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης

LESVOS ANTIFASCIST INITIATIVE Against Detention Centers

Μυτιλήνη, 27/5/21