Ανταπόκριση

Η Χίος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως από μια μηδενική διάχυση του κορονοϊού, αυτός μπορεί μέσα σε πολύ ελάχιστο χρόνο να εξαπλωθεί ξαφνικά εξαιτίας του κράτους και του κεφαλαίου και συμπυκνώνει σε μικρογραφία αυτό που γίνεται σε μια πιο χαώδη και γιγάντια κλίμακα σε όλη την κοινωνία.

29 Δεκεμβρίου 2020. Μετά από μια δύσκολη περίοδο από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα με διασπορά κορονοϊού στην Χίο, και μερικά θύματα το κοντέρ των κρουσμάτων μηδενίζεται επιτέλους στο νησί.

Από τότε και μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου δεν καταγράφεται νέο κρούσμα παρά τους σποραδικούς ελέγχους εδώ και εκεί.

13 Φεβρουαρίου καταγράφεται ένα κρούσμα σε στρατόπεδο από νεοσύλλεκτο. Την επόμενη μέρα ανακοινώνονται άλλα 9 από το ίδιο στρατόπεδο.

Στις 16 του μήνα, η μητέρα του πρώτου φαντάρου, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, όπως είναι αναμενόμενο βγαίνει θετική.

Την επόμενη μέρα γίνεται ομαδικό τεστ σε 34 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο ίδιο σχολείο. Κανείς θετικός.

Βλακωδώς κηρύσσεται η λήξη του συναγερμού. Και είναι μετά από μερικές μέρες εγκληματικής ολιγωρίας, στις 22 Φεβρουαρίου που μόνες τους μερικές οικογένειες που τα παιδιά τους φοιτούν στο ίδιο σχολείο, ανακοινώνουν ότι βγαίνουν θετικά σε τεστ που έκαναν με δική τους πρωτοβουλία.

Την ίδια μέρα ανακοινώνεται κρούσμα σε υπάλληλο του τοπικού LIDL. Αντί για το αυτονόητο κλείσιμο την ίδια μέρα και το τεστ σε όλο το προσωπικό, η εργοδοσία το κρατάει ανοιχτό και κλείνει την επόμενη. Σε τεστ που γίνεται στο προσωπικό βγαίνουν 7 δείγματα θετικά.

Την επόμενη μέρα 23 Φεβρουαρίου, δηλαδή πολύ αργά, το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει στοχευμένα τεστ ιχνηλάτησης στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών, των στρατιωτικών, των υπαλλήλων του συγκεκριμένου σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, καμαρώνει μάλιστα με ανακοίνωση του πως «κατόπιν ενεργειών του» γίνονται τα τεστ αυτά.

Δηλαδή έπρεπε να παρέμβει ο υπουργός… Μεταναστευτικής πολιτικής για να δουλέψουν υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας (ΕΟΔΥ), Εθνικής Αμύνης (ταξιαρχία), Παιδείας (διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) και για να πάρει απόφαση ο δήμος να ζητήσει το κλείσιμο του συγκεκριμένου σούπερ μάρκετ!

Προχθές, 25 Φεβρουαρίου, μόλις 14 μέρες μετά την επανεμφάνιση του ιού, στο νησί με τα μηδέν κρούσματα, καταγράφηκαν 22 και πέθανε και ένας ηλικιωμένος που ήταν στην ΜΕΘ με υποκείμενα νοσήματα.

Χθες εκατοντάδες άτομα πάνε στα σημεία rapid test που υπάρχουν σε ανοιχτό χώρο διότι στο τοπικό νοσοκομείο -που έτσι και αλλιώς δεν είναι καλή ιδέα- η διαδικασία της ουράς είναι ανοργάνωτη και ο κόσμος στριμώχνεται και κινδυνεύει περισσότερο.

Αναμένεται συνεπώς να ανακοινωθεί τεράστιος αριθμός κρουσμάτων τις επόμενες μέρες στο νησί. Και σχεδόν σίγουρα οδεύουμε σε τοπικό lockdown όπως προεξοφλούν από χθες το πρωί τα τοπικά ΜΜΕ.

Αδιαφορία των στρατιωτικών αρχών που δεν οργάνωσαν μαζικά τεστ στους νεοσύλλεκτους πριν στρατωνιστούν.

Αδιαφορία των τοπικών υγειονομικών αρχών που δεν έλεγξαν την κατάσταση στην αρχή ειδικά σε λιμάνι και αεροδρόμιο που ήταν εύκολο καθώς υπήρχαν ελάχιστες αφίξεις ημερησίως και άφησαν μέρες να περάσουν. Και δεν έκαναν αυθημερόν στοχευμένη ιχνηλάτηση στις οικογένειες των κρουσμάτων που πρωτοαναφέρθηκαν σε σχολεία.

Αδιαφορία των υπηρεσιών παιδείας που δεν οργάνωσαν μαζικά τεστ στους εκπαιδευτικούς των άλλων σχολείων καθώς οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων εργάζονται σε περισσότερο από ένα.

Αδιαφορία του δήμου που βασικά τον απασχολεί μόνο το που θα μαντρώσει τους πρόσφυγες για να διαχειριστεί την τοπική κοινωνία.

Αδιαφορία της εργοδοσίας στις μεγάλες μονάδες σαν το LIDL που θεωρεί όχι μόνο το προσωπικό της αλλά και τους πελάτες της αναλώσιμους. Το LIDL μάλιστα όχι μόνο αδιαφόρησε για τους υπαλλήλους και τους πελάτες αλλά για να κρατήσει το κατάστημά του ανοιχτό προτίμησε να μεταφέρει εργαζόμενους από άλλες περιοχές για να αντικαταστήσει όσους είναι σε καραντίνα!

Ζούμε ανάγλυφα και σε μικρογραφία το ξεγύμνωμα ενός κράτους και μιας εργοδοσίας που βασικά οργανώνει την διασπορά του ιού. Με δυο λόγια, κράτος και καπιταλισμός από τα LIDL…

Αυτό σημαίνει όμως ένα και μόνο πράγμα.

Να μην κοιτάς τι θα κάνει το κράτος και η εργοδοσία για εσένα:

ναι να σε ξεζουμίσουν θέλουν και ύστερα να σε ενοχοποιήσουν. Δεν θα σε σώσουν αυτοί.

Πάρε μόνος σου όσο είναι εφικτό μέτρα προστασίας, και πάλεψε για να τους ανατρέψεις διότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

27-2-2021

ΓΧ (από Χίο)