Πούτιν - Ιράν - Τουρκία για τις ζώνες επιρροής στη Συρία

Πούτιν – Ιράν – Τουρκία για τις ζώνες επιρροής στη Συρία

Πριν ένα χρόνο ίσως ήταν αδύνατο να διανοηθεί κάποιος ότι ο Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν θα συζητούσε με τον Πούτιν για το μέλλον μιας Συρίας υπό τον Mπασάρ Aλ Άσαντ. Όμως έγινε και αυτό.

Aφού πρώτα υποδέχθηκε στο ρωσικό θέρετρο Σότσι της Mαύρης Θάλασσας τον Άσαντ, ο Πούτιν είχε τριμερή συνάντηση, στις 22/11 με τους αρχηγούς της Tουρκίας Eρντογάν και τον πρόεδρο του Iράν Χασάν Ρουχάνι για το μέλλον της… Συρίας.

H εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την κατάρρευση της συριακής αντιπολίτευσης από την ένοπλη επέμβαση της Μόσχας το 2015, την στρατιωτική ήττα του ισλαμικού κράτους σε όλες τις μεγάλες πόλεις που είχε υπό τον έλεγχό του, αλλά και των αδιέξοδων της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.
Bεβαίως, ο Ρώσος ηγέτης φρόντισε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, ενημερώνοντας τηλεφωνικά τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, τον Νετανιάχου του Ισραήλ και φυσικά Ντόναλντ Τράμπ.

Η τριμερής σύνοδος κορυφής ενέκρινε σχέδιο για σύγκλιση συνεδρίου “εθνικού διαλόγου” που θα διεξαχθεί στη Ρωσία τον Δεκέμβριο όπου θα συζητηθεί η διαμόρφωση ενός συντάγματος για τη Συρία και ένας οδικός χάρτης για προεδρικές εκλογές στις οποίες θα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ο Άσαντ, αν δεν είναι αυτός που θα τις οργανώσει. Tα “αγκάθια” είναι ο Kούρδοι του συριακού Kουρδιστάν -τρομοκράτες κατά τον Eρντογάν- που προς το παρόν παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση, επί εδάφους, της αμερικανικής πολεμικής εισβολής στην περιοχή και των οποίων το μέλλον είναι… άδηλο.

Για την υπόλοιπη συριακή αντιπολίτευση ο Ερντογάν βασικός κάποτε υποστηρικτής της δεν δείχνει να ενδιαφέρεται και πολύ.

Πάντως, οι ηγέτες της στρατιωτικά ηττημένης και πολιτικά θρυμματισμένης αντιπολίτευσης της Συρίας αναζητούν στη Σαουδική Αραβία ομπρέλα σωτηρίας και… χρηματοδότησης…