ΠΡΟΕΔΡΙΑ ... ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤ



Ένα αγχωμένο άνθρωπάκι επιχειρούσε να κάνει τον καμπόσο με τη βοήθεια των ΜΑΤ και των αργυρώνητων τηλεοπτικών συνεργείων.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Σαμαράς κι από κοντά ο υπό (πολιτική) εξαφάνιση αντιπρόεδρος Βενιζέλος, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου επιχειρούσαν -μάταια- να δώσουν ένα σόου πολιτικής παρουσίας. Αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσεχές εξάμηνο, επιχειρούσαν με λογίδρια να δείξουν ότι έχουν κάποιο πολιτικό όραμα. Ποιό; Το κουρελιασμένο succes story μιας οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση, την ώρα που η ίδια η καπιταλιστική Ευρώπη στροβιλίζεται μέσα στον φαύλο κύκλο υπερχρέωσης, ύφεσης και ανεργίας.
Απέναντί τους είχαν τα σύμβολα της πολιτικής κατάπτωσης της καπιταλιστικής Ευρώπης, τον Μπαρόζο και τον… Ρομπάι. Η ασημαντότητα των εκπροσώπων είναι το μέτρο της ιστορικής χρεοκοπίας της γηραιάς ηπείρου.
Ο Σαμαράς θυμήθηκε και το 1979, την τελετή ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ – τότε που ως παιδί του σωλήνα ο νεποτισμός τον είχε χρίσει βουλευτή. Όμως, ακριβώς, το 1979 είναι ένα
μέτρο σύγκρισης σε βάρος του. Τότε, όχι λιγότερο αντιδραστική, η ελληνική μπουρζουαζία υποδεχόταν τους εκπροσώπους της Ευρώπης, αντιδραστικούς μεν, αλλά αναστήματος κάπως πιο πάνω από έναν Ρομπάι ή Μπαρόζο…

Και για να κάνουν τις φιέστες τους χρειάστηκαν κηρύξουν σε κατάσταση πολιορκίας όλο το κέντρο της Αθήνας. Yπό τις διαταγές τους, ο ανεκδιήγητος γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής εξέδωσε διαταγή απαγόρευσης όλων των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας γιατί είναι… «ενάντια στο σκοπό και το χαρακτήρα των εκδηλώσεων (της προεδρίας της EE)».
Όταν οργανώσεις της επαναστατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς αρνήθηκαν να υπακούσουν και οργάνωσαν διαδήλωση στα Προπύλαια -εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που απέναντι στην ωμή καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων αρκέστηκαν σε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας- σιδηρόφρακτοι αστυνομικοί συνέλαβαν τον συνδικαλιστή της ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ, μέλος του  ΝΑΡ (και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και του δημοτικού σχήματος ΜΑΡΙΔΑ  Δάφνης σ. Παύλο Αντωνόπουλο τον οδήγησαν με χειροπέδες στη ΓΑΔΑ και την επομένη στο δικαστήριο (το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο και η δίκη ορίστηκε για την Παρασκευή 10/1, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα έπαιρνε αναβολή). Με βία έσπρωχναν τους διαδηλωτές μέχρι την Ομόνοια και όταν επιχειρήθηκε η πορεία στην οδό Σταδίου αφυξιογόνα χημικά χρησιμοποιήθηκαν για την απώθηση του πλήθους που πορεύτηκε μέχρι το Πολυτεχνείο.
Στα επίσημα λογίδρια επιχειρήθηκε να διανθιστεί η αντιδραστική πολιτική των μνημονίων εξόντωσης του ελληνικού λαού από την τρόικα ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ με λόγους περί δημοκρατίας. Η δημοκρατία τους όμως δεν μπορεί να ανεχθεί μια διαδήλωση διαμαρτυρίας. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση της χαμερπούς ελληνικής μπουρζουαζίας που χρειάζεται για το παραμικρό τη στήριξη των ΜΑΤ. Όλη η ευρωπαϊκή καπιταλιστική τάξη των φοβισμένων ανθρωπαρίων χρειάζεται τη σκέπη των σιδηρόφρακτων αστυνομικών, των αστυνομικών ελικοπτέρων και των ελευθέρων σκοπευτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, για να νιώθει ασφαλής.  

Όμως, καμιά κυριαρχία δεν είναι μπορεί να στηρίζεται μόνο στην αστυνομική βία αν στερείται μιας κάποιας μαζικής υποστήριξης. Η εξουσία ασκείται με τον πειθαναγκασμό των μαζών. Κι εδώ δεν υπάρχει ίχνος πειθούς. H άσκηση εξουσίας με τη χρήση αχαλίνωτης αστυνομικής βίας είναι ένα αδιέψευστο κριτήριο της κρίσης εξουσίας στην οποία έχει περιέλθει το αστικό καθεστώς ιδίως μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Η ελληνική -πρώτη στη σειρά- και η ευρωπαϊκή μπουρζουαζία, όπως οι φεουδάρχες προκάτοχοί τους, θα σαρωθούν από την κοινωνική επανάσταση των εργατών, των εκατομμυρίων ανέργων, αποκλεισμένων και καταπιεσμένων. Ας ετοιμαστούμε σύντροφοι!