Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗΌλα για… όλα τα παίζει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου  προκειμένου να επιβιώσει μέχρι τις ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μάη, αναλαμβάνοντας την προεδρία την Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιανουάριος – Ιούνιος 2014).
Το συγκυβερνώντα κόμματα, Νέα  Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να κάθονται στο σβέρκο του λαού με λίγο παραπάνω από 150 βουλευτές, είναι εσωτερικά διαλυμένα, ενώ καταποντίζονται αμφότερα στις δημοσκοπήσεις…
Η “παρέλαση” των Ευρωπαίων επιτρόπων, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου, του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών κλπ. στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, πέραν από την πολιτική στήριξη την οποία εκφράζει προς την ετοιμόρροπη ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως :

1. Ο ελληνικός καπιταλισμός έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία του λόγω της χρεοκοπίας του και των αποτυχυμένων μνημονιακών “διασώσεών” του και κανένα φως δεν φαίνεται στον εθνικό ή διεθνή ορίζοντα για πραγματική έξοδο απ’ αυτή.  
Πρώτα απ’ όλα είναι το συντελούμενο κραχ στις ελληνικές εξαγωγές εκείνο το οποίο αναχαιτίζει τις όποιες ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη μέσω αυτών και προπαντός μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Ποιος θα έλθει να βάλει τα λεφτά του στις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως διατείνονται στο Υπ. Οικονομικών, της Τράπεζα της Ελλάδας ή στον ΙΟΒΕ, όταν αυτές είχαν 22,6% λιγότερο τζίρο τον περασμένο Νοέμβριο σε σχέση με πέρσι;
Μηδαμινές είναι, επίσης, οι ελπίδες από τον τουρισμό. Παρότι οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 17,7% το εννιάμηνο του 2013, ο τζίρος στα τουριστικά καταλύματα και την εστίαση μειώθηκε κατά… 0,22%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,6% την ίδια περίοδο.  
Για το εξαγωγικό κραχ  δεν φταίει μόνο η χαμηλή “ανταγωνιστικότητα” της ελληνικής βιομηχανίας λόγω των “ακριβών” προϊόντων της, αλλά προπαντός η συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην ΕΕ και τις γύρω -πρώην – “αναδυόμενες” οικονομίες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπως φαίνεται π.χ. από το τέλος του τουρκικού “οικονομικού θαύματος”.  

2. Δεν μπορούν, την ίδια στιγμή, να κρύψουν οι Ευρωπαίοι κυρίαρχοι το γεγονός πως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται σταθερά στο δρόμο της… Ελλάδας, δηλαδή της χρεοκοπίας και των “Μνημονίων” αμέσως μετά τις πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές στην ιστορία τους.
Και αυτό γιατί οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται να επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν τα πιο “καυτά” μέτρα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της Ε.Ε. πριν το Μάη του 2014 υπό το φόβο ενός μαζικού “μαυρίσματός” τους στις ευρω-κάλπες. Η εκκαθάριση των μισο- χρεοκοπημένων ευρωπαϊκών τραπεζών και η επιβολή ενός σκληρού δημοσιονομικού ελέγχου σε όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης είναι μερικά απ’ αυτά. Το πόσο “καυτά” είναι αυτά τα μέτρα φαίνεται από τα… αντεργατικά ουρλιαχτά της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) αλλά και των γερμανικών think tanks αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία και έγινε φανερό πως θα σχηματισθεί ο “Μεγάλος Συνασπισμός” μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.
Τα όποια ευρωπαϊκά, γερμανικά κατ’ ουσία, “σχέδια Μάρσαλ” συζητάνε στο Βερολίνο δεν πρόκειται να έλθουν πριν οι ευρωπαϊκοί λαοί υποστούν πολεμικού τύπου καταστροφές στο επίπεδο ζωής και συνείδησής τους.
Απέναντι στα νέα “σχέδια Μάρσαλ” και προπαντός απέναντι στις οικονομικές Επιθέσεις  τύπου… “Μπαρμπαρόσα” που ετοιμάζει ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός ενάντια στην ευρωπαϊκή εργατική τάξη, πρέπει να οικοδομήσουμε το δικό μας κόκκινο πανευρωπαϊκό εργατικό μέτωπο για την ανατροπή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, τη διάλυση των αστικών κρατών και της ιμπεριαλιστικής Ε.Ε. με στόχο την από τα κάτω, σοσιαλιστική ενοποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Δ.Κ.