Πρόταση του Δ.Σ. του εργοστασιακού σωματείου προς τους εργάτες για απεργία από Μεγάλη Τετάρτη

Ανταπόκριση

Ομόφωνα, στη συνεδρίαση της 10/4/2020, το Δ.Σ. το εργοστασιακό σωματείο της ΛΑΡΚΟ, αποφάσισε απεργιακή δράση μέσα στη μεγάλη βδομάδα.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε δυο ημέρες μετά την ενημέρση που έκανε στα ΔΣ των σωματείων, ο διορισμένος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκκαθαριστής. 

Την ώρα της αυστηρής καραντίνας και παραμονές της Εβδομάδας των Παθών, διάλεξε ο εκκαθαριστής του υπουργού Χατζηδάκη να “σταυρώσει” τους εργάτες, ανακοινώνοντας τον σχεδιασμό του σε ό,τι αφορά σε περικοπές στο μισθολογικό κόστος των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Δείχνοντας για μια ακόμα φορά τον ανάλγητο χαρακτήρα των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να αποδείξει την αφοσίωσή της στους μνημονικούς στόχους, που τηρούν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, απέναντί στους πιστωτές.

Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατάργηση των Δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων, τη κατάργηση του επιδόματος αδείας και του πριμ παραγωγής σε όλους τους εργάτες. Γενικά διαχωρίζει σε τέσσερις κατηγορίες τους εργαζομένους, ανάλογα με τον βασικό μισθό και την ειδικότητα. Σε κάθε κατηγορία θα επιβληθεί και ποσοστιαία μείωση αποδοχών που θα αφορά πάλι όλους τους εργαζομένους, εξαιρουμένων όσων αμείβονται με μόλις 700 ευρώ το μήνα. Ακόμα, καταργείται και με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ιδιωτική εταιρεία που παρείχε ένα εφάπαξ ποσό με την συνταξιοδότηση του εργαζόμενου.

Στα μέτρα όμως, δεν εξαιρεί και συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, ή θα συνταξιοδοτηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Όσοι βγήκαν, ή «βιάστηκαν να βγουν» στη σύνταξη πριν από τις 27/2, που η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και η εταιρία τους οφείλει τις αποζημιώσεις, θα διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους μαζί με το Δημόσιο, τη ΔΕΗ, τις τράπεζες και τους προμηθευτές της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι που θα βγαίνουν στη σύνταξη μετά την ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, και τους οφείλονται αποζημιώσεις θα την διεκδικήσουν και αυτοί με τον ίδιο τρόπο, αλλά η δική τους αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση το νέο μισθολόγιο και τις περικοπές που θα επιβληθούν.

Έτσι καταλαβαίνουμε πως η διάσπαση στους εργαζόμενους που προσπαθεί να επιβάλει αυτός ο σχεδιασμός είναι πολύ μεγαλύτερη από της τέσσερες κατηγορίες που αναφέρει ο ίδιος, γιατί εδώ έχουμε άλλες δυο κατηγορίες συνταξιούχων, χωρίς να έχουν αναφερθεί οι εργολαβικοί και όσοι έχουν σχέση αυτο-απασχόλησης με την εταιρία.

Ο εκκαθαριστής φαίνεται έχει μελετήσει το μείγμα των εργατικών αντιτιθέμενων συμφερόντων, που έχουν διαμορφωθεί από την εφαρμογή παλαιότερων πολιτικών, που φόρτωναν βάρη στις νεότερες γενιές εργατών, προς όφελος των παλαιότερων. Τώρα λοιπόν προτείνει μια αντιστροφή αυτής της πολιτικής. Όχι για να δώσει στους νέους, αλλά για να αποξηλώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τις συμβάσεις των παλιών εργαζομένων και που μπορεί αύριο να αποτελεί δικαίωμα που θα θελήσουν και θα αγωνιστούν να το κατακτήσουν και οι νεότεροι.

Έτσι τάζει ένα ξερό απάνθρωπο μέλλον στους νέους εργάτες, με μισθούς 700 ευρώ, χωρίς «δώρα», επιδόματα και συνταξιοδοτικά πακέτα, για να μην αντιδράσουν όταν θα θερίζει τους μισθούς και τα δικαιώματα που είχαν διασώσει μέχρι τώρα οι παλιοί.

Ενώ οι συνταξιούχοι για να πάρουν τα χρήματά τους θα πρέπει να δεχθούν να εκποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ΛΑΡΚΟ και σε ένα τίμημα που να περισσεύει να ικανοποιηθούν οι οφειλές προς αυτούς.

Η τακτική αυτή έχει στόχο, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολυδιάσπαση του εργατικού δυναμικού της εταιρίας, όπως επίσης και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντός, ώστε να γίνει δυνατόν να αντιμετωπιστεί, χωρίς μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση, η αντίδραση των εργατών και να περάσουν τα μέτρα σύμφωνα με τους όρους που έχουν θέσει οι «επενδυτές».

Γίνεται σαφές λοιπόν πως οι εργάτες αν θέλουν να έχουν δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αυτή την επίθεση, πρέπει να παλέψουν ενάντια στη διασπαστική τακτική, ενώνοντας όλους τους εργαζόμενους και όλους όσους τους αφορά θετικά μια ανθρωπίνως ανοιχτή ΛΑΡΚΟ, με αξιοπρεπείς αμοιβές, ασφαλείς συνθήκες εργασίας που θα σέβεται το περιβάλλον και θα δουλεύει για το κοινωνικό συμφέρον και την Ζωή. 

Σ.Π.