ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΑ

Σύντροφοι Εργαζόμενοι της ΕΡΤ και της ΕΡΑ,

 

Η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Eurogoup είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε μια πιο μακριά περίοδο της δέσμευσης για την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Ακόμα και αν δεχτούμε την ερμηνεία της κυβέρνησης σχετικά με την υπογεγραμμένη συμφωνία, ότι δηλαδή θα υλοποιήσει τις άμεσες εξαγγελίες της χωρίς να θέσει το πρόγραμμά της σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές γιατί αποτελεί εσωτερική υπόθεση της χώρας, η συζήτηση για εκκίνηση της διαδικασίας από «μηδενική βάση» εγείρει ερωτήματα για το αν το επίπεδο της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ θα βρίσκεται στο επίπεδο που διέθετε η ΕΡΤ πριν από το βίαιο λουκέτο της στις 11/6/2013 ή η εκκίνηση θα είναι το επίπεδο της σημερινής ΝΕΡΙΤ.

Από τη πλευρά μας συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες τις οποίες διατυπώνετε στο ομόφωνο ψήφισμα της γενικής σας συνέλευσης στις 17/2/15 και υποστηρίζουμε τις προτάσεις τις οποίες έχετε διατυπώσει μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των συνελεύσεών σας, που διατυπώθηκε με το κείμενο «Πρόταση των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ για την επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης» (31/1/2015) και που υπόβαθρό της είναι το κείμενο σας «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ» που πρωτοδιατυπώθηκε από εσάς στον ένα χρόνο μαύρου στην ΕΡΤ (11/6/2014).

Το ΕΕΚ είχε αντιταχτεί στη δημιουργία σωματειακών μορφών «Φίλων της ΕΡΤ» ως ένα παρωχημένο μοντέλο οργάνωσης και συνέχισης του αγώνα που διεξάγεται και επίμονα συνιστούσε την διεύρυνση της ενότητας των μάχιμων δυνάμεων του εργατικού κινήματος, στην απόρριψη της εμπλοκής των «Φίλων» στη λειτουργία της ΕΡΤ, όπως και στην παρείσφρειση συνδικαλιστών που στάθηκαν από μακριά στον αγώνα σας. Όπως επίσης, παραμένουμε εχθρικοί απέναντι σε εκείνες τις συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που έχουν αρνηθεί να σας στηρίξουν, με σταθερό τρόπο υπονόμευσαν την ενότητα του εργατικού κινήματος και που διαρκώς αντικαθιστούν τους αγώνες με συζητήσεις στους διαδρόμους των υπουργείων χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζομένων.

Ο μεγάλος κίνδυνος που παρουσιάζεται στην επανέναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ είναι να απαλειφθεί η διαδρομή της αντίστασής της στο Μαύρο και ο καθοριστικός της ρόλος μετά την 11η Ιούνη 2013 που συνέβαλλε στην πλήρη απονομιμοποίηση της τριανδρίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), υπέσκαψε τη συνοχή της κυβέρνησης (αποχώρηση ΔΗΜΑΡ) και καταπόντισε τα κόμματα της κοινωνικής καταστροφής στις 25 Γενάρη. Να απαλειφθούν οι μορφές οργάνωσης και αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας της. Κάθε τέτοια μορφή λειτουργίας παραμένει επίφοβη για κάθε εξουσία.

Σύμφωνα με τις δικές μας πολιτικές εκτιμήσεις, μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό χρονικό περιθώριο, μικρής χρονικής διάρκειας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Eurogroup που μας επιτρέπει να θέσουμε ξανά και με επιτακτικότητα τα αιτήματα μας για λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και ταυτόχρονα της ΕΡΤ, της ΒΙΟΜΕ, της υπό εκκαθάριση ΕΛΒΟ, της COCA-COLA, των Τσιμέντων Χαλκίδας κι εκατομμυρίων άλλων. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση με τους απερίγραπτους πολιτικούς συμβιβασμούς ταξικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ και Παυλόπουλο, δεν εγγυάται με κανένα τρόπο ότι η νέα κυβέρνηση θα λύσει τα ζωτικά προβλήματα των εργατών και ιδιαίτερα της ανεργίας.

Η κυβέρνηση σωτηρίας (με εθνικιστές υπουργούς σε κρίσιμα υπουργεία) είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει ένα διπλό αλλά αδύνατο συμβιβασμό: να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού που την έφεραν σε αυτή τη θέση και ταυτόχρονα να έρθει σε μια συμφωνία με τους δανειστές που συνέθλιψαν τη ζωή μας.

Καθώς ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί οι επιθυμητές ισορροπίες εντός κι εκτός της χώρας και η κυβέρνηση χρειάζεται το λαό ως διαπραγματευτικό χαρτί της συμφωνίας γέφυρας -και όχι ως πρωταγωνιστή για την άμεση επίλυση των ζωτικών του προβλημάτων- είναι απαραίτητο να προβάλλουμε άμεσα μια εναλλακτική λύση στην απόλυτη χρεοκοπία, που για εμάς συνοψίζεται στο σύνθημα, «Όλη η εξουσία στους εργάτες».

Κατά τη γνώμη μας, είναι εξαιρετικά επείγον να ανοιχτεί ένας δεύτερος γύρος αναμέτρησης με αντικειμενικό σκοπό τη πλήρη επαναλειτουργία της ΕΡΤ σε συνεργασία με όλα τα μαχόμενα τμήματα του εργατικού κινήματος, όπως είναι οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ, με τους όρους που εσείς έχετε θέσει για τη λειτουργία της..

Αυτό συμπεριλαμβάνει και μια νέα συνάντηση στα αρμόδια υπουργεία αλλά όχι με τους όρους που θα επιθυμούσε η νέα κυβέρνηση ή η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Αν και η συνάντηση με το νέο υπουργό θα μπορούσε να κλειστεί από εσάς σχετικά εύκολα, εμείς προτείνουμε μια ανοικτή καμπάνια με το αίτημα να ανοίξει η ΕΡΤ τώρα. Θεωρούμε ότι το τριήμερο της Θεσσαλονίκης με αφορμή τα δύο χρόνια ΒΙΟΜΕ είναι το εναρκτήριο λάκτισμα γι αυτή τη νέα καμπάνια που μπορεί να έχει ως σταθμούς, Λάρισα, Βόλο, Λάρυμνα, Άσπρα Σπίτια (το σωματείο της ΠΕΣΙΝΕ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον γι αυτό) Χαλκίδα, Πάτρα και τέλος μια κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα. Ακριβώς μετά μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις.

Έχουμε ήδη προτείνει στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ και στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης που τους στηρίζει την ίδια πρόταση, που έχει γίνει κατ΄αρχήν αποδεκτή.

Θα είναι ευτυχές σε αυτή τη καμπάνια να συμμετάσχουν κι άλλοι αγωνιζόμενοι κλάδοι εργαζομένων (όπως της ΕΛΒΟ, των Τσιμέντων Χαλκίδας, της COCA-COLA) ή κινήματα όπως του Χρυσού, δημιουργώντας ένα όσο το δυνατόν πλατύτερο εργατικό μπλοκ άμεσων διεκδικήσεων.

Οι προτάσεις μας βασίζονται στην πολιτική μας εκτίμηση μας για την εξέλιξη της ίδιας της καπιταλιστικής κρίσης κι εμπεριέχονται στο παρακάτω κείμενο που είναι και προσυνεδριακό ντοκουμέντο για το 14ο συνέδριο του ΕΕΚ για το οποίο σύντομα θα λάβετε επίσημη πρόσκληση.

http://www.eek.gr/index.php/14o-synedrio/3224-pros-to-14-synedrio

 

Δεν συμμεριζόμαστε την αντίληψη ότι μετά τις εκλογές τίποτα δεν άλλαξε. Αντίθετα, κατά τη γνώμη μας τίποτα δεν είναι πια το ίδιο.

Η ανθρωπιστική κρίση είναι μια πραγματικότητα και η σημερινή κυβέρνηση την επικαλείται ως διαπραγματευτικό χαρτί. Είναι αλήθεια ότι το άνοιγμα της ΕΡΤ, όπως αναφέρετε στο Ομόφωνο ψήφισμα της συνέλευσής σας, είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Εκείνο που αποκρύπτεται επιμελώς είναι ότι η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας συνδέεται με την ανοικτή υποστήριξη των φασιστών στην Ουκρανία και είναι κρίση ολόκληρου του καπιταλισμού με επίκεντρο την ίδια την Ευρώπη.

Δεν επιθυμούμε την επιστροφή στη θνήσκουσα αστική δημοκρατία αλλά τη μετάβασή στην εργατική δημοκρατία των εργαζομένων που ταυτίζεται όχι απλά από την έξοδό μας από το ευρώ και την ΕΕ (που μπορεί να αποτελέσει και στρατηγική του χρηματιστικού κεφαλαίου) ή τη σύγκρουση με τους «θεσμούς» σε μια εθνικιστική βάση, αλλά την έξοδό μας από το ίδιο το καταρρέον καπιταλιστικό σύστημα με επαναστατικά μέτρα όπως θα ήταν το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ κάτω από το πλήρη έλεγχο των εργαζόμενών της.

Μόνο τότε μπορούν να στερεωθούν τα επιτεύγματα του σχεδόν δίχρονου αγώνα σας, που είναι αγώνα όλης της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων.

Δεν ζητάμε να συμφωνήσετε με την εκτίμησή μας σήμερα. Εξ άλλου, φίλους κι εχθρούς τους αναγνωρίσατε μέσα στη φωτιά της μάχης.

Σας καλούμε να λάβετε σήμερα μια απόφαση για να πραγματοποιήσετε μια ανοικτή πολιτική καμπάνια για το άνοιγμα της ΕΡΤ καλώντας τα αγωνιζόμενα τμήματα του εργατικού κινήματος να ενισχύσουν και να συμβάλλουν στον αγώνα σας.

 

Συντροφικά και αγωνιστικά,

το Π.Γ. του Ε.Ε.Κ.

23-02-2015