ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

 

 

 

Σύντροφοι Εργάτες της ΒΙΟΜΕ,

 

Απευθυνόμαστε στη συνέλευσή σας προκειμένου να συνοψίσουμε τις προτάσεις τις οποίες σας υποβάλλαμε στην ανοικτή συνάντηση που οργανώσατε εσείς και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης το Σάββατο 14/2/2015 στην επέτειο των δύο χρόνων επαναλειτουργίας του εργοστασίου.

Το ΕΕΚ έχει στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια που έχετε καταβάλλει για να διατηρήσετε την εργασία και την αξιοπρέπειά σας.

Σύμφωνα με τις δικές μας πολιτικές εκτιμήσεις, μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό χρονικό περιθώριο (άγνωστης χρονικής διάρκειας) που μας επιτρέπει να θέσουμε ξανά και με επιτακτικότητα τα αιτήματα μας για λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και ταυτόχρονα της ΒΙΟΜΕ. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση δεν εγγυάται ότι η νέα κυβέρνηση θα λύσει τα ζωτικά προβλήματα των εργατών και ιδιαίτερα της ανεργίας.

Η κυβέρνηση σωτηρίας (με εθνικιστές υπουργούς σε κρίσιμα υπουργεία) είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει ένα διπλό αλλά αδύνατο συμβιβασμό: να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού που την έφεραν σε αυτή τη θέση και ταυτόχρονα να έρθει σε μια συμφωνία με τους δανειστές που συνέθλιψαν τη ζωή μας.

Καθώς ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί οι επιθυμητές ισορροπίες εντός κι εκτός της χώρας και η κυβέρνηση χρειάζεται το λαό ως διαπραγματευτικό χαρτί της συμφωνίας γέφυρας -και όχι ως πρωταγωνιστή για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων του- είναι απαραίτητο να προβάλλουμε άμεσα μια εναλλακτική λύση στην απόλυτη χρεοκοπία, που για εμάς συνοψίζεται στο σύνθημά που υιοθετήσαμε με αφορμή τον αγώνα σας, «τα εργοστάσια και όλη η εξουσία στους εργάτες».

Κατά τη γνώμη μας, είναι εξαιρετικά επείγον να ανοιχτεί ένας δεύτερος γύρος αναμέτρησης με αντικειμενικό σκοπό τη πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ με τους όρους που εσείς έχετε θέσει για τη λειτουργία του.

Αυτό συμπεριλαμβάνει και μια νέα συνάντηση στα αρμόδια υπουργεία. Δεν προτείνουμε μια απευθείας συνάντηση που μπορεί να κλειστεί ίσως εύκολα αλλά να πραγματοποιηθεί αφού έχει ολοκληρωθεί μια ανοικτή καμπάνια με το αίτημα να ανοίξει η ΒΙΟΜΕ τώρα. Θεωρούμε ότι το τριήμερο της Θεσσαλονίκης είναι το εναρκτήριο λάκτισμα γι αυτή τη νέα καμπάνια που μπορεί να έχει ως σταθμούς, Λάρισα, Βόλο, Λάρυμνα, Χαλκίδα, Πάτρα και τέλος μια κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα. Ακριβώς μετά μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις.

Θα είναι ευτυχές σε αυτή τη καμπάνια να συμμετάσχουν και εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 καταθέτοντας κι αυτοί τις δικές τους προτάσεις για το πώς θέλουν να ανοίξει η ΕΡΤ και όποιοι άλλοι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι δημιουργώντας ένα όσο το δυνατόν πλατύτερο εργατικό μπλοκ άμεσων διεκδικήσεων.

Δεν συμμεριζόμαστε την αντίληψη ότι μετά τις εκλογές τίποτα δεν άλλαξε. Αντίθετα, κατά τη γνώμη μας τίποτα δεν είναι πια το ίδιο.

Οι προτάσεις μας βασίζονται στην πολιτική μας εκτίμηση μας για την εξέλιξη της ίδιας της καπιταλιστικής κρίσης κι εμπεριέχονται στο παρακάτω κείμενο που είναι και προσυνεδριακό ντοκουμέντο για το 14ο συνέδριο του ΕΕΚ για το οποίο σύντομα θα λάβετε επίσημη πρόσκληση.

http://www.eek.gr/index.php/14o-synedrio/3224-pros-to-14-synedrio

 

Πιστεύουμε ότι τα βασικά αιτήματα που πρέπει να προβληθούν την επόμενη περίοδο είναι τα παρακάτω:

Να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση αποκλειστικά για το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ (όχι ένας γενικός νόμος που θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τα δικαστήρια) που να ανακόπτει όλες τις πτωχευτικές διαδικασίες, να εθνικοποιεί το εργοστάσιο χωρίς καμιά αποζημίωση στην Φιλίππου, να διαγράφει κάθε απαίτηση πιστωτών έναντι του πάγιου εξοπλισμού της εταιρείας (οικόπεδα, μηχανήματα, brand name, κλπ) και θα τα αποδίδει όλα στον Συνεταιρισμό των Εργατών της ΒιοΜε.

Να ασκηθούν όλα τα δικαιώματα του δημοσίου (εφορία, ΙΚΑ, κλπ) και των εργατών (δεδουλευμένες οφειλές, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ) έναντι όλων των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων των πρώην εργοδοτών για τη δήμευσή τους.

Να λειτουργήσει το εργοστάσιο στην αρχική του δραστηριότητα και παραγωγική δυναμικότητα, με πλήρες προσωπικό, παράλληλα με την όποια σημερινή ή άλλη δραστηριότητα, εφόσον αυτή κρίνεται αναγκαία ή επιθυμητή από την συνέλευση των εργατών.

Η νέα διοίκηση της εταιρείας να οριστεί αποκλειστικά από τη γενική συνέλευση των εργατών, άμεσα υπόλογη σε αυτήν και άμεσα ανακλητή από αυτήν.

Να χρηματοδοτηθεί η ΒΙΟΜΕ από τις τράπεζες άτοκα, οι οποίες αυτή τη στιγμή αν και διαθέτουν ιδιωτικό management στη πραγματικότητα ανήκουν στο κράτος μέσω των μηχανισμών χρηματοδότησης που έχουν στηθεί για τη διάσωσή τους. Αίτημά σας πρέπει να γίνει να περάσουν οι χρυσοπληρωμένες τράπεζες στα χέρια των εργαζομένων, γιατί μόνο τότε είναι δυνατόν να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση στη βάση των κοινωνικών αναγκών και όχι για το κέρδος, ώστε να πολεμηθεί η μαζική ανεργία και εξαθλίωση των εργατών. Η χρηματοδότηση πρέπει να εμπεριέχει και τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Να υπάρξουν ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν στη ΒΙΟΜΕ δικαίωμα προτίμησης σε όλες τις προμήθειες του δημοσίου και σε όλα τα έργα που χρηματοδοτεί το δημόσιο μέσω προκηρύξεων ώστε να υπάρξει αντικείμενο εργασιών για τη ΒΙΟΜΕ.

Τέλος, θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν εγκαταλείπουμε τίποτα από όσα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα από εσάς, την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και το κίνημα που έχει στηρίξει τον αγώνα που έχουμε μαζί δώσει με πίστη και αυτοθυσία.

 

Συντροφικά και αγωνιστικά,

Το Π.Γ. του Ε.Ε.Κ.

17-02-2015