Με τον πλέον σαφή τρόπο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι στο τέλος του έτους θα επανεκτιμήσει την κατάσταση της οικονομίας και του πληθωρισμού και… θα πράξει ανάλογα.
Παραδέχθηκε ότι ο φαύλος κύκλος της “αδύναμης οικονομίας” δηλαδή του μείγματος στασιμότητας και ύφεσης στην ευρωζώνη με τον χρόνιο πλέον αποπληθωρισμό υποχρεώνουν τους τραπεζίτες σε “ετοιμότητα” για νέα επιπλέον “ποσοτική χαλάρωση” (αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων από τις αγορές κεφαλαίου σαν μέσο για να “ρίξει” κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα).
Η πλειονότητα των αναλυτών κάνει λόγο για βεβαιότητα πλέον μεγαλύτερης “ποσοτικής χαλάρωσης” στο τέλος του έτους ή αρχές του 2016.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ΕΚΤ δεν έχει στο κέντρο τής προσοχής της μόνο τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, έτσι όπως αυτός τροφοδοτείται από την Κινέζικη οικονομική διολίσθηση ή τις συνέπειες από το μείζον προσφυγικό πρόβλημα.
Η “κεντρική” μεταβλητή της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής έχει να κάνει με τις ανατροπές στην νομισματική πολιτική της Fed, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Όμως η πρόεδρος της Fed, κα Γιέλλεν πριν από λίγες ημέρες είχε υποχρεωθεί να αναστείλει για άλλη μια φορά την από καιρό προαναγγελθείσα αύξηση των αμερικάνικων επιτοκίων. Η διεθνής κατάσταση (Κίνα και αναδυόμενες οικονομίες), αλλά και η επισφαλής “αναθέρμανση” της απασχόλησης στην αμερικάνικη οικονομία υποχρεώνουν την ηγεσία της Fed να δηλώσει αδυναμία να προχωρήσει στα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής που είχαν χαράξει από το 2013. ‘Ηδη από το 2014 με το περιβόητο tappering (διακοπή της ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed) η ΕΚΤ προσπάθησε να απορροφήσει τις συνέπειες στο ευρωσύστημα δρομολογώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης”.
Τώρα που η Fed ανέβαλε για τα τέλη του έτους την επανεξέταση της απόφασής της για αύξηση του κόστους του χρήματος, η EKT επιχειρεί να… συντονισθεί μεταφέροντας για τον Δεκέμβριο την στιγμή που θα εξετάσει το πώς θα επεκτείνει την “ποσοτική χαλάρωση” στην Ευρωζώνη.
Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι κανείς ούτε η Fed ούτε η ΕΚΤ -δηλαδή οι δύο από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του συστήματος- εμφανίζονται ικανές να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της κρίσης που ξέσπασε το 2008 και που όπως παραδέχθηκε ο Μπεν Μπερνάνκι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Business Week, μέχρι σήμερα το σύστημα δεν έχει καταφέρει να βγεί…
Γ. Aγγ.