“Σημαντική ανατροπή”, χαρακτηρίζει ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ την αναβολή της δίκης -σε βαθμό πλημμελήματος για μια ανθρωποκτονία!- τριών αστυνομικών, βασανιστών του Βασίλειου Μάγγου και την χωρίς δίκη απαλλαγή και άλλων που συνέβαλαν στο θάνατο του Βασίλειου.

Θετική εξέλιξη ασφαλώς αποτελεί η συμπερίληψη αυτοπτών μαρτύρων για τη συνέχεια της δίκης. Ο αγώνας συνεχίζεται για τη συνεκδίκαση με τη μήνυση της οικογένειας Μάγγου και την καταδίκη όλων των βασανιστών του Βασίλη.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

Στο Πλημμελειοδικείο Βόλου ξεκίνησε στις 21 Οκτώβρη η δίκη κατά τριών αστυνομικών που παραπέμπονται από τον εισαγγελέα για επικίνδυνη σωματική βλάβη του Βασίλη Μάγγου με βάση αποκλειστικά την έκθεση της αστυνομίας που συντάχθηκε από ανώτατο αξιωματικό τής αστυνομίας βάσει της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης μετά το θάνατο του Βασίλη. Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση ήταν εγγεγραμμένη σχεδόν τελευταία στο πινάκιο, η υπόθεση εκφωνήθηκε από την Πρόεδρο του δικαστηρίου αργά το μεσημέρι.

Η αίθουσα του δικαστηρίου από νωρίς το πρωί (σχεδόν από τις 8 π.μ.) ήταν κατειλημμένη από αστυνομικούς με πολιτικά έτσι ώστε να δημιουργηθεί αδιαχώρητο και από πολύ νωρίς να τεθεί ζήτημα πληρότητας της αίθουσας για όσους ήθελαν να συμπαρασταθούν στην οικογένεια Μάγγου. Πλέον των αστυνομικών στην αίθουσα και το διάδρομο, δυνάμεις των ΜΑΤ έλαβαν θέση εντός του προαυλίου των δικαστηρίων και περιμετρικά. Στο τέλος έλαβαν θέση στην κύρια είσοδο των δικαστηρίων κάνοντας διαρκή έλεγχο σε όσους έμπαιναν και έβγαιναν για την συγκεκριμένη υπόθεση και μόνο μετά από διαμαρτυρίες επετράπη η είσοδος μερικών εξ αυτών από τις εκατοντάδες που συγκεντρώθηκαν για συμπαράσταση και στήριξη της οικογένειας Μάγγου.

Υπενθυμίζεται ότι η δικάσιμος ξεκίνησε χωρίς κανέναν αυτόπτη μάρτυρα παρά μόνο τους γονείς του Βασίλη καθώς η μήνυση της οικογένειας τέθηκε στο αρχείο αφού θεωρήθηκε ότι η παρούσα δίωξη είναι πλήρης ενώ το αίτημα συγχώνευσης των δικογραφιών (αυτεπάγγελτη δίωξη και μήνυση οικογένειας) απορρίφθηκε! Κατά της απορριπτικής απόφασης έχει κατατεθεί νέο αίτημα στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας που δεν έχει ακόμα εκδικαστεί.

Στην έναρξη της δίκης οι δικηγόροι της οικογένειας (Α. Παπαρούσου, Θ. Καπάτος) υπέβαλαν αίτημα παράστασης πολιτικής αγωγής προκειμένου η οικογένεια του Βασίλη να υποστηρίξει τις κατηγορίες που κανονικά θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνουν περισσότερους αστυνομικούς, με βαρύτερες κατηγορίες και σε ανώτερο δικαστήριο για κακουργήματα.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα παράστασης πολιτικής αγωγής κι έτσι η δίκη ξεκίνησε με την απόλυση των δικηγόρων της οικογένειας κι εφόσον αυτή συνεχιζόταν θα γινόταν ένας μονόλογος των δικηγόρων των κατηγορουμένων οι οποίοι με την έναρξη της δίκης παρουσίασαν έναν κατάλογο μαρτύρων αστυνομικών και ενός ιατροδικαστή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ανακοινώθηκε η ανωτέρω απόφαση, αστυνομικοί του ακροατηρίου πανηγύρισαν λέγοντας μεταξύ τους σαρκαστικά «1-0»…

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Βασίλη είχαν καταθέσει πριν την αποβολή τους ένα δεύτερο αίτημα, αναβολής της συγκεκριμένης υπόθεσης μέχρι την εκδίκαση του αιτήματος περί συγχώνευσης των δικογραφιών στο Εφετείο της Λάρισας γιατί τυχόν απόφαση της παρούσας δίκης μπορεί να βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Εφετείου.

Το δικαστήριο έκρινε υπέρ της αναβολής παρά τις απελπισμένες προσπάθειες των δικηγόρων των κατηγορούμενων να εκδικαστεί και να ολοκληρωθεί η δίκη αυθημερόν με τις υπάρχουσες κατηγορίες, χωρίς αυτόπτες μάρτυρες, χωρίς δικηγόρους πολιτικής αγωγής, χωρίς άλλους πραγματογνώμονες, με μάρτυρες μόνο αστυνομικούς, με την επιτήρηση της ασφάλειας και τον ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ.

Το σχέδιο απέτυχε και μετά ολιγόλεπτη διακοπή του δικαστηρίου προκειμένου να συσκεφθεί, η πρόεδρος κάλεσε τον πατέρα του Βασίλη να προτείνει ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες για να διορθωθεί ένα από τα συνειδητά «ελαττώματα» της αυτεπάγγελτης δίωξης του εισαγγελέα, η μη ύπαρξη οποιασδήποτε προανακριτικής διαδικασίας και αυτοπτών μαρτύρων αν και αυτοί ήταν δεκάδες και οι οποίοι ουδέποτε αναζητήθηκαν όπως επισημαίνει και η έκθεση καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη.

Τελευταία στιγμή και μετά από έντονη διαμαρτυρία του Γιάννη Μάγγου προστέθηκε στον κατάλογο των μαρτύρων ο ιατροδικαστής της οικογένειας (Δ. Γαλεντέρης) ο οποίος ήταν παρών στην νεκροψία-νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε γίνει (για πρώτη φορά στα ιατροδικαστικά χρονικά) παρουσία εισαγγελέα του Βόλου.

Τα φτερά των κατηγορουμένων και του ακροατηρίου τους έπεσαν. Η δίκη που σχεδιάστηκε για να ρίξει στα μαλακά τους υπάρχοντες κατηγορούμενους και να απαλλάξει τους υπόλοιπους δεν πρόκειται να γίνει με τους όρους της αστυνομίας.

Αυτό από μόνο του αποτελεί μια πρώτη σημαντική θετική εξέλιξη. Μια εξέλιξη που δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τις πανελλαδικές πορείες και διαμαρτυρίες των δύο τελευταίων χρόνων, την πολύ πετυχημένη διαδήλωση της 15ης Οκτωβρίου στο Βόλου, τη μαζική παρουσία και την αταλάντευτη στάση στην έναρξη της δίκης εκατοντάδων αγωνιστών, το «όργωμα» όλης της επικράτειας από τον ίδιο το Γ. Μάγγο και την παρουσία του σε κάθε κινηματική εκδήλωση των τελευταίων χρόνων, την πλατιά κοινωνική υποστήριξη που έχει λάβει η οικογένεια του Βασίλη Μάγγου. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως η προσπάθεια πολιτικής και δικαστικής συγκάλυψης μπορεί να ηττηθεί μόνο με όρους κινήματος. Όπως εξάλλου προβάλλαμε από την πρώτη στιγμή το δίκιο κερδίζεται στους δρόμους. 

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη.

Την καταδίκη όλων των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου, την επίτευξη ενός αποφασιστικού χτυπήματος της κρατικής βίας και καταστολής και την αποκάλυψη και συντριβή των επιχειρηματικών σχεδιασμών που δολοφονούν με χίλιους τρόπους στο βωμό του κέρδους.

26/10/2022

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ