Ο δρόμος προς την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη είναι ένας δρόμος δύσβατος, γεμάτος εμπόδια και δυσκολίες, που θέλει πολλή δουλειά και μεγάλο αγώνα για να ξεπεραστούν. Αυτός ο αγώνας μπορεί να δοθεί μόνο από κοινού, από εκείνες τις ταξικές δυνάμεις που είναι αποφασισμένες όχι μόνο να συγκρουστούν με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά να λειτουργήσουν χωρίς τα διχαστικά βαρίδια που ανά πάσα στιγμή μπορούν να παρεισφρήσουν συνειδητά ή ασυνείδητα στις γραμμές του. Ο δρόμος προς την επίτευξη του σκοπού είναι μεγάλος και ο αγώνας είναι διαρκείας. Μένει να αποδειχτεί αν θα αρθούν όλες οι πλευρές στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να μην αυτοϋπονομευτεί, ό,τι μόλις ξεκινά.

Ενημέρωση από τη σύσκεψη 12/3 της Πρωτοβουλίας για την κατάργηση του 4808/2021  & την περιφρούρηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση της Πρωτοβουλίας για την κατάργηση του ν.4808/2021 το Σάββατο 12 Μαρτίου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Σε αυτήν έγινε απολογισμός δράσης, συζητήθηκαν τα βασικά εργατικά ζητήματα που αναδεικνύονται την τρέχουσα περίοδο και αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις και τέλος, αναδείχτηκε συντονιστική επιτροπή. Αναλυτικότερα:

1. Έγινε αναφορά στον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε η συγκρότηση της Πρωτοβουλίας, ώστε να επανέλθει το ζήτημα του νόμου Χατζηδάκη στην εργατική ατζέντα και να αναδειχτεί η κατεύθυνση ανατροπής του. Έγινε απολογισμός της παρέμβασης  στην απεργία της COSCO στο λιμάνι στις 7/2, της εργατικής διαδήλωσης που διοργανώθηκε στις 12/2 και της συμμετοχής της στην αντίστοιχη κινητοποίηση που ακολούθησε στις 22/2.

2.  Συζητήθηκε η επικείμενη εξέταση από το ΣτΕ στις 29/3 της προσφυγής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και άλλων εργατικών οργανώσεων κατά του νόμου 4808/21 και της υπουργικής απόφασης Χατζηδάκη. Χωρίς αυταπάτες για το κατά πόσο η αστική δικαιοσύνη θα υπερασπιστεί τα εργατικά συμφέροντα και θα προστατέψει τα σωματεία και τη συνδικαλιστική δράση από τον αδυσώπητο πόλεμο εναντίον τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την εργοδοσία, την ημέρα αυτή οι εργατικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να δηλώσουν ότι ο νόμος Χατζηδάκη πρέπει να καταργηθεί και αυτό θα γίνει με τη δράση και τον αγώνα  τους και όχι με τα νομικά μέσα που παρέχονται από το αστικό κράτος προσχηματικά. 

Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο χώρο την ημέρα εκείνη και ώρα που θα ανακοινωθεί, την οποία η Πρωτοβουλία καλεί να στηρίξουν μαζικά όλες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, σωματεία, εργατικά σχήματα, συλλογικότητες, αγωνιστές και αγωνίστριες, προκειμένου να δοθεί ένα ακόμα μήνυμα αποφασιστικότητας για την κατάργηση/ανατροπή του αντεργατικού, αντισυνδικαλιστικού νομοθετήματος.

3. Συζητήθηκε η ανακοινωμένη γενική απεργία στις 6/4 και αποφασίστηκε η συμμετοχή της Πρωτοβουλίας σε αυτή, για την οποία θα εκδοθεί ξεχωριστή ιδιαίτερη ανακοίνωση.

4. Αποφασίστηκε η διοργάνωση εκδηλώσεων για το νόμο Χατζηδάκη σε γειτονικές με τη συνεργασία εργατικών σχημάτων και συλλογικοτήτων, για τις οποίες θα ακολουθήσουν νέες συγκεκριμένες ανακοινώσεις με τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

5. Αποφασίστηκε η συστηματική πραγματοποίηση επαφών με σωματεία και συνδικαλιστές για συντονισμό της δράσης με επίκεντρο το νόμο Χατζηδάκη.

    6. Αναδείχτηκε συντονιστική επιτροπή.