ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014: ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΗ

Προϋπολογισμός 2014 

 Χωρίς σχέδιο, χωρίς χάρτη

 

Στον… αέρα είναι όλοι στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας για το 2014, το προσχέδιο του οποίου παρουσιάστηκε την Δευτέρα 7/10 από το Υπουργείο Οικονομικών. Η τελική μορφή του προϋπολογισμού θα περάσει από το κόσκινο του ανώτατου κλιμακίου της τρόικας που αναμένεται να έλθει προς το τέλος του Οκτωβρίου.

 «Η αύξηση του ΑΕΠ»κατά το  “εντυπωσιακό” 0,6% «προβλέπεται να προέλθει κυρίως από την ανάκαμψη των επενδύσεων και τις εξαγωγές», καθώς «η συμβολή της ζήτησης αναμένεται να παραμείνει αρνητική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω προσχέδιο.  Αυτή η αύξηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αυξήσει το λογιστικό πρωτογενές πλεόνασματων 340 εκ. ευρώ που θα επιτευχθεί φέτος να φτάσει τα 2,8 δις ευρώ το 2014. Αυτό αποτελεί το αισιόδοξο σενάριο για την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού. Σύμφωνα μ’ αυτό, το 2014 θα έλθουν τόσο πολλές επενδύσεις στη χώρα και θα γίνουν τόσες πολλές εξαγωγές που θα απορροφήσουν όλες τις μειώσεις που θα προκληθούν στην παραγωγή εξαιτίας της συνέχισης της λιτότητας σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.  

Πιο πιθανό, όμως, είναι να επαληθευθεί το απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο κρύβεται επιμελώς σε  διάφορες φράσεις και προβλέψεις που βρίσκονται ξεκομμένες μεταξύ τους στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα μ’ αυτές,οι αυξημένες «αβεβαιότητες» στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας δεν θα μπορούσαν να επιτρέψουν ούτε μία μεγάλη αύξηση της ζήτησης ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, ούτε την έλευση σημαντικών άμεσων ξένων επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, τα κονδύλια των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων θα πέφτουν με το… γερμανικό σταγονόμετρο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η λιτότητα θα μείνει μόνη της, για άλλο ένα χρόνο, να βαθαίνει την ύφεση.

Πιο αναλυτικά, το αισιόδοξο σενάριο, με βάση το οποίο θα εκτελεσθεί ο προϋπολογισμός, προβλέπει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα πέσει μόλις κατά 1,5% και, έτσι, θα απορροφήσει τους «κραδασμούς» στο ΑΕΠ που θα φέρει ο καταποντισμός της δημόσιας κατανάλωσης, ο οποίος θα είναι εφάμιλλος με εκείνον όλων των περασμένων χρόνων (-4%).

 Από το Υπουργείο Οικονομικών λένε πως:

Η ιδιωτική κατανάλωση δεν θα πέσει όσο παλιότερα παρά τις διαφαινόμενες νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες σε μισθούς (π.χ. κινητικότητα-απολύσεις), επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ αλλά και την υψηλή ανεργία και την επέκταση των επιχειρησιακών-ατομικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό γιατί  σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ,  τα έσοδα από τις εξαγωγές προϊόντων, τον τουρισμό και τις επενδύσεις (ΕΣΠΑ, Ξένα funds και μονοπώλια) θα αυξήσουν ή τουλάχιστον θα σταθεροποιήσουν το διαθέσιμο εισόδημα και έτσι την καταναλωτική ζήτηση, τον τζίρο των επιχειρήσεων και το ΑΕΠ. 

Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 5,3% (έναντι μείωσης 5,9% φέτος) και οι εξαγωγές κατά 4,6% (έναντι αύξησης 2,5% φέτος) ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 1,3% σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

2.  Τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα έχουν διαφορετική άποψη και κυκλοφορούν τον τελευταίο μηνά σενάρια για ύφεση που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1,5% το 2014 στην Ελλάδα (αντί ανάπτυξης 0,6%).

 Εξάλλου, το προσχέδιο του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού αναφέρει πως «σημαντικοί περιορισμοί στην πιστωτική επέκταση και στην εγχώρια παραγωγή, καθώς και η χαμηλότερη ζήτηση στις ανεπτυγμένες οικονομίες  περιορίζουν την ανάπτυξη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες μεσοπρόθεσμα». 

Τι σημαίνει αυτό ; Σημαίνει πως η  χαμηλή ζήτηση π.χ. στην ευρωζώνη, η οποία αποτελεί τον βασικότερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας θα συνεχίσει να πλήττει τις ελληνικές εξαγωγές.Ταυτόχρονα, οι επερχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού κάθε άλλο παρά ευνοούν άμεσες ξένες επενδύσεις, ειδικά σε μια αμφίβολη ακόμη αγορά, όπως η ελληνική. Εξάλλου, ανησυχία προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά τη ροή των πόρων του ΕΣΠΑ και των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τρία στοιχεία:

Η κορύφωση των ρίσκων για τις ελληνικές τράπεζες στα τέλη του 2013-αρχές 2014. Χωρίς την «εξυγίανση» των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, δεν μπορεί να διοχετευθεί χρήμα από το ΕΣΠΑ. 

Η άμεση εμπλοκή γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σ’ αυτόν τον τομέα μέχρι τα μέσα του 2014 (π.χ. ΚfW στο Institution for Growth και τα Sparkassen στα τοπικά ταμιευτήρια που θέλουν να ιδρύσουν σε συνεργασία με ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες). Οι Γερμανοί ζητούν για συνεργασία είτε «υγιείς» οικονομικά επιχειρηματίες (οι οποίοι σπανίζουν) είτε εντελώς νέους, φθηνούς και πλήρως πειθήνιους.

Η ενδεχόμενη απόφαση της ευρωζώνης για ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα (Άνοιξη 2014). Η όποια «διευκόλυνση» παράσχει η Κομισιόν ως προς την εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ (αύξηση κονδυλίων) θα έλθει ως αντάλλαγμα άλλων παραχωρήσεων…

Δ.Κ