Προβολή ταινίας στην Πάτρα με αφορμή το ‘’Μακεδονικό’’

Προβολή ταινίας στην Πάτρα με αφορμή το ‘’Μακεδονικό’’

ΠΑΤΡΑ – 9/2, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΟΕΝ – ΕΕΚ

Διεθνιστική προβολή ταινίας με αφορμή το «Μακεδονικό»

Την 25η Γενάρη πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα διαδήλωση αλληλεγγύης στις επιθέσεις που δέχθηκε η Libertatia και το «Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο – Σχολείο» στη Θεσσαλονίκη από φασιστικές συμμορίες.

Αμέσως μετά, τον εμπρησμό στους δύο παραπάνω χώρους, οι φασίστες συμμετείχαν στο εθνικιστικό συλλαλητήριο ενάντια στην ενδεχόμενη «παράδοση» του ονόματος «Μακεδονία» στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Αποδεικνύεται ότι η εθνικιστική πολιτική στις διεθνείς σχέσεις, όπως αυτή που προτείνουν οι εμπρηστές φασίστες, βαδίζει πλάι – πλάι με την αντεργατική πολιτική στο εσωτερικό της χώρας.

Με το ένα χέρι οι φασίστες θέλουν να βάλουν φωτιά στα Βαλκάνια απειλώντας τον γειτονικό λαό ότι η «Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» και με το άλλο βάζουν φωτιά στους χώρους μέσα από τους οποίους αντιστέκεται ο λαός της χώρας που ζούμε.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου με το ένα χέρι ανέχεται τους φασίστες – μιας και η αστυνομία δεν κούνησε το δαχτυλάκι της ενάντιά τους – και με τα άλλο επιχειρεί, με την συμφωνία που επιδιώκει με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να κάνει τις πλάτες στους ΝΑΤΟϊκούς για να μαντρώσουν και αυτή τη χώρα στη δολοφονική συμμαχία τους.

Ξέρουμε τι σημαίνει συμμαχία με τον ιμπεριαλισμό και εθνικισμός στα Βαλκάνια. Το έχουμε ξαναδεί μετά το 1991: Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εμφύλιες συγκρούσεις, διάλυση χωρών, κοινωνική καταστροφή.

Για να το «θυμηθούμε» καλύτερα, σας καλούμε στην προβολή της ταινίας «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται». Να συζητήσουμε επάνω στο ματωμένο παρελθόν και το δρόμο για ένα διαφορετικό μέλλον θυμίζοντας τα συνθήματα του κομμουνιστικού κινήματος της γειτονιάς μας για «βαλκανική σοσιαλιστική ομοσπονδία».Η ταινία αυτή περιγράφει το δράμα δύο φίλων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία στα μέσα της δεκαετίας του ’90. H ταινία γυρίστηκε το 1996 στα τέλη του πολέμου, με τα γυρίσματα να λαμβάνουν χώρα στο Višegrad με σκηνές σε μέρη που έγιναν πραγματικές μάχες.

 

«Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται»

(1996, Σκηνοθεσία: Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς.

Πρωταγωνιστούν: Ντράγκαν Μπιέλογκρλιτς, Νίκο Κόγιο)

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, 9μμ

Λέσχη «Νέας Προοπτικής»

(Γιαννιτσών & Έλληνος Στρατιώτου)

διοργάνωση : ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ – EΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

oen.org.gr | eek.gr | eekpatras.wordpress.com

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: oen@oen.org.gr | eek.patras@gmail.com