Στη μνήμη του Σαχτζάτ Λουκμάν : ANTIΦAΣIΣTIKH ΠOPEIA ΣTA ΠETPAΛΩNA

 

Πορεία 600 διαδηλωτών έγινε το Σάββατο 20 Γενάρη στα Άνω Πετράλωνα στη μνήμη του μετανάστη εργάτη Σαχτζάτ Λουκμάν από το Πακιστάν, δολοφονημένου από τους φασίστες Λιακόπουλο-Στεργιόπουλο.

Πέρασαν 5 χρόνια από τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013, όταν ο Σαχτζάτ Λουκμάν καθώς πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του δέχτηκε τα θανάσιμα μαχαιρώματα του φασισμού. Ήταν τα πρώτα κρούσματα της αποθράσυνσης των νεοναζιστών, λίγους μήνες μετά την είσοδό τους στη Βουλή (Μάιος 2012). Τη δολοφονία του Λουκμάν ακολούθησε εκείνη του Μπαμπακάρ Ντιάε από τη Σενεγάλη, τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς. Τη στιγμή που οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής είναι στα σώματα ασφαλείας, τον Φεβρουάριο του 2013 οι μπάτσοι του Δήμου Αθηναίων, κατεδίωξαν με λύσσα τον μετανάστη μικροπωλητή ώσπου εκείνος έπεσε στις ράγες του ΗΣΑΠ στο Θησείο. Οι οργανωμένες επιθέσεις συνεχίστηκαν με εκείνη στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα στις 12 Σεπτέμβρη 2013. Αυτή η φασιστική επίθεση από θαύμα δεν είχε νεκρούς, καθώς τα χτυπήματα των φασιστών ήταν από βαριούς σιδερολοστούς με καρφιά κατευθείαν στα κεφάλια των μελών του ΚΚΕ. Το σημείο καμπής για την φανερή εγκληματική δράση της ΧΑ ήταν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι την 17η Σεπτέμβρη 2013.

Η πορεία έγινε στα πλαίσια του αντιφασιστικού διημέρου που διοργάνωσε η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων της περιοχής. Συμμετείχαν συνελεύσεις γειτονιάς, αναρχικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες και το ΕΕΚ.

Για άλλη μια χρονιά, το θλιβερό ΣΕΚ πραγματοποίησε μια εβδομάδα νωρίτερα ολιγάριθμη χωριστή συγκέντρωση και πορεία, μακριά από τις ζωντανές διεργασίες της περιοχής.

Τέλος, την Παρασκευή 19 Γενάρη είχε προηγηθεί στο χώρο της κατάληψης ΠΙΚΠΑ, προβολή ταινίας της σημαντικής αντιφασιστικής δράσης στην περιοχή των Πετραλώνων, του Θησείου και του Κουκακίου. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έγινε από την ίδια την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων κι ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Στην μικροφωνική τής συγκέντρωσης το ΕΕΚ τόνισε πως «μόνο η εργατική τάξη μπορεί να σταματήσει την φασιστική βία και τις δολοφονίες ενάντια σε μετανάστες, νεολαίους, κομμουνιστές κι αναρχικούς αγωνιστές και μπορεί να συντρίψει τον φασισμό, το αγαπημένο παιδί ενός συστήματος που βουλιάζει στην παρακμή. Καμιά ανοχή σε όσους πουλάνε φούμαρα στο λαό και στην εργατική τάξη περί δημοκρατικοποίησης του κρατικού μηχανισμού, περί ξεκαθαρίσματος της φασιστικής σαπίλας με «δημοκρατικούς όρους» και με ημίμετρα. Το μόνο όπλο μας ενάντια σε ένα σύστημα που σαπίζει, και γι’ αυτό γίνεται επικίνδυνο επιστρατεύοντας όλα του τα όπλα, είναι η εργατική-λαϊκή αυτοοργάνωση, η συγκρότηση των απαραίτητων οργάνων για την αυτοάμυνα του κινήματος από την κρατική-παρακρατική βία, για την πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας. Η αντιφασιστική πάλη μπορεί να είναι μονάχα πάλη ενάντια στο κράτος και στο κεφάλαιο. Πάλη για το τσάκισμα του κρατικού χοιροστασίου, για το χτίσιμο της Εργατικής Εξουσίας και του Σοσιαλισμού! Πάλη διεθνιστική, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο! Για μια κόκκινη Ευρώπη των εργατών, χωρίς φασίστες, μπάτσους, αφεντικά και γραφειοκράτες!»

Αναστασία Δεληκάρη