Ψήφισαν τα μέτρα, αλλά δεν παίρνουν τη δόση

Ψήφισαν τα μέτρα, αλλά δεν παίρνουν τη δόση

Ψήφισαν τα μέτρα, αλλά δεν παίρνουν τη δόση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ “ΑΔΕΙΑΖΕΤΑΙ” ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΪΚΑΝΟΥΣ

“ΦΙΛΟΥΣ” ΤΗΣΑΝ ΚΑΙ “ΑΔΕΙΑΣΕ” ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΛΑΟ

Αφού η κυβέρνηση “άδειασε” για άλλη μία φορά το λαό, ψηφίζοντας ένα τέταρτο  Μνημόνιο πριν δεκαπέντε μέρες, ήλθε η… σειρά της να “αδειαστεί” από τους “θεσμούς”, δηλαδή την ευρωζώνη, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Και αυτό γιατί το Eurogroup της 22/5 δεν ενέκρινε το “κλείσιμο” της 2ης αξιολόγησης, αν και η κυβέρνηση πέρασε ένα άγριο πακέτο μέτρων στις 18-19/5, λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν είχε προλάβει να ψηφίσει ορισμένα συμφωνηθέντα του Μνημονίου αλλά και των διαφωνιών σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.

 Έτσι, η δόση των 7 δισ. ευρώ την οποία περιμένει η κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά και να εξοφλήσει μια σειρά, κυρίως, ληξιπροθέσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς συνταξιούχους θα έλθει -αν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης και “θεσμών”- από τις αρχές Ιουλίου και μετά. 

Αυτό σημαίνει πως θα αρχίσει να διανέμεται στους συνταξιούχους μετά τις αρχές Αυγούστου. 

Μάλιστα, αντί να εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα εκκαθαριστούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να και ταμεία -και όχι μόνο ο κρατικός προϋπολογισμός- να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μ’ άλλα λόγια, οι προσδοκίες της κυβέρνησης για τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης πριν το καλοκαίρι (μέσω της απόδοσης εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ) και ταυτόχρονα χαλάρωση των αντιδράσεων των μαζών απέναντι στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, δεν φαίνεται πως θα πραγματοποιηθούν. 

Και αυτό την ίδια στιγμή που το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και συγκεκριμένα στο α΄ τρίμηνο του 2017, όπως και κατά το δ΄ τρίμηνο.

Υπό αυτές τις συνθήκες της διαφαινόμενης επιστροφής στην ύφεση, της συνεχιζόμενης έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της  παρατεταμένης αβεβαιότητας σε σχέση με τα κεντρικά προβλήματα του ελληνικού καπιταλισμού (δηλαδή το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου), η κυβέρνηση δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα στο λαό, ο οποίος ήδη στενάζει από την αύξηση της φορολογίας, τις υψηλές εισφορές, τα χρέη προς τα ταμεία, την εφορία, τη ΔΕΗ, τους χαμηλούς ή μη καταβαλλόμενους μισθούς, τη μαζική ανεργία και τη μερική απασχόληση.

Τα κοινωνικά και φορολογικά “αντί-μετρα” τα οποία ψηφίστηκαν μαζί με τα άγρια φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για να εφαρμοστούν το 2019 και 2020 βρίσκονται ακόμα μακρυά και στην καλύτερη περίπτωση είναι “δώρον -άδωρον”, καθώς θα δοθούν μαζί με σκληρές περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο την ίδια διετία, αλλά και εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει και αυτό το περιτύλιγμα των αντι-λαϊκών μέτρων, όπως έκανε και με τα προηγούμενα.

 Πρέπει να ανατρέψει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ που λειτουργεί ανοιχτά σαν εργαλείο του ΔΝΤ και της ΕΕ σε βάρος του λαού αποδεχόμενη πλήρως το πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής για χάρη της “βιωσιμότητας” ενός μη -βιώσιμου δημοσίου χρέους και προπαντός ενός μη -βιώσιμου παρακμασμένου συστήματος. 

Να παλέψει για τη σοσιαλιστική αναδιοργάνωση των κοινωνικών σχέσεων από μία εργατική κυβέρνηση στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας και της πάλης για τη κοινή επαναστατική δράση για τη διάλυση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης.

Δ.Κ.