Το Ισραήλ φυλακίζει τον συγγραφέα Αχμάντ Καταμές

 

Ο Καταμές είναι ένας από τους περίπου 500 Παλαιστίνιους φυλακισμένους από το Ισραήλ χωρίς κατηγορίες ή δίκη

 

Του Πάτρικ Στρίκλαντ

Όταν την περασμένη εβδομάδα [Σ.τ.M. στα μέσα Mαΐου] εμφανίστηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις για να συλλάβουν τον 66χρονο συγγραφέα Άχμαντ Καταμές [Ahmad Qatamesh] στο σπίτι του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η σύζυγός του λέει ότι σοκαρίστηκε και συγχύστηκε. 

«Γιατί τώρα; Γιατί αυτόν; Είναι γέρος, έχει προβλήματα υγείας και κάνει μόνο ό,τι ξέρει να κάνει: μιλάει», είπε η Σούχα Μπαργκούτι, η γυναίκα του Καταμές. «Η οικογένεια και οι φίλοι μας είναι σοκαρισμένοι», είπε στο Al Jazeera μέσω τηλεφώνου από τη Ραμάλα. Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Καταμές, διάσημο διανοούμενο, γνωστό για τα γραπτά και τις διαλέξεις του, τα χαράματα της 14ης Μαΐου, αφού πρώτα μπούκαραν στο γειτονικό σπίτι του αδελφού του.

Την Τετάρτη [17/5/2017], το Ισραήλ έθεσε τον Καταμές υπό διοικητική κράτηση, μια πρακτική βάσει της οποίας οι Παλαιστίνιοι φυλακίζονται με την επίκληση «μυστικών αποδείξεων» χωρίς κατηγορίες ή δίκη. Η Μπαργκούτι υποστηρίζει ότι [ο σύζυγός της] δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές οργανώσεις και πιστεύει ότι στοχοποιείται για τις ιδέες του. 

«Δεν πρέπει να τον συνέλαβαν επειδή μιλάει στους ανθρώπους και γράφει… πρέπει να είναι προσωπικό».

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν καλέσει τον Καταμές για ανάκριση αρκετές φορές στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, πρόσθεσε η Μπαργκούτι, προειδοποιώντας τον συχνά να μη μιλήσει υπερβολικά προκλητικά για τα δικαιώματα των φυλακισμένων και για άλλους αγώνες. Ένας δικαστής του ισραηλινού στρατιωτικού δικαστηρίου πρέπει να εγκρίνει τις επόμενες μέρες την τριμηνιαία διοικητική κράτηση. 

Τη στιγμή που τυπώνονται αυτές οι γραμμές, ο εκπρόσωπος του Shin Bet, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, δεν απάντησε στο αίτημα του Al Jazeera για ένα σχόλιο. Σύμφωνα με την Times of Israel, η Shin Bet κατηγόρησε τον Καταμές για ένταξη στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), ένα αριστερό πολιτικό κόμμα. 

Στη διάρκεια του περασμένου μήνα ο Καταμές μιλούσε πολύ υποστηρίζοντας τη μαζική απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές, που οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι συνέχιζαν για 34 [μέχρι εκείνη τη στιγμή] ημέρες. 

Η Ανταμίρ, ομάδα για τα δικαιώματα των κρατουμένων που εδρεύει στη Ραμάλα, καταδίκασε με ανακοίνωση τη σύλληψη του Καταμές από το Ισραήλ, λέγοντας ότι η σύλληψη «υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να στοχεύει τα γραπτά και τον ακτιβισμό του». Από τους 6.300 και πλέον Παλαιστινίους στις ισραηλινές φυλακές, η Ανταμίρ λέει ότι τουλάχιστον οι 500 είναι κρατούμενοι με διοικητική απόφαση. 

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma’an εκτιμά ότι οι κρατούμενοι που βρίσκονται σε απεργία πείνας είναι 1.300, ενώ οι ισραηλινές αναφορές των ΜΜΕ λένε ότι αριθμούν περίπου τους 800. 

H Φαράχ Μπαγιαντσί, μια δικηγόρος της Ανταμίρ, εξήγησε ότι η σύλληψη του Καταμές έρχεται σε κρίσιμη στιγμή  για την απεργία πείνας των κρατουμένων. «Οι ισραηλινές [αρχές των φυλακών] καθυστερούν τις επισκέψεις από οικογένειες και δικηγόρους και μερικές φορές τις αρνούνται εντελώς», είπε στο Al Jazeera. 

«Δε θέλουν οι οικογένειες και οι δικηγόροι να δουν την κατάσταση υγείας των κρατουμένων απεργών πείνας».

Συνολικά, ο Καταμές έχει περάσει πάνω από 13 χρόνια στη φυλακή, κατανεμημένα σε διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής του. Πρώτη φορά συνελήφθη στη δεκαετία του 1970, φυλακίστηκε για περισσότερα από τέσσερα χρόνια για εικαζόμενη συμμετοχή στο PFLP.

Απελευθερώθηκε το 1976 και κρύφτηκε για να αποφύγει τη νέα σύλληψη, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το 1992, το Ισραήλ τον συνέλαβε και τον έθεσε υπό διοικητική κράτηση για περισσότερα από έξι χρόνια. Στο βιβλίο του Δε Θα Φορέσω το Φέσι Σας, ο Καταμές έγραψε για τα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που λέει ότι υπέστη στη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Συνελήφθη και πάλι τον Απρίλιο του 2011 και τέθηκε υπό διοικητική κράτηση για περισσότερα από δυόμισι χρόνια. Το 2013, η Διεθνής Αμνηστία τον έκρινε «κρατούμενο συνείδησης» ενώ ήταν ακόμα πίσω από τα κάγκελα και ζήτησε την απελευθέρωσή του. 

Ο Τάρικ Ντάνα, σύμβουλος πολιτικής στο Παλαιστινιακό Πολιτικό Δίκτυο Αλ Σαμπάκα, λέει ότι το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία στοχοποίησης των Παλαιστινίων διανοουμένων ως μέσο για την παραβίαση της κοινωνίας των πολιτών. 

«Φαίνεται ότι η στόχευση των διανοουμένων, μέσω της δολοφονίας, της απέλασης και της φυλάκισης, αποτελεί κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής του Ισραήλ κατά της παλαιστινιακής αντίστασης», είπε ο Ντάνα στο Al Jazeera. 

Ένας άλλος παλαιστίνιος συγγραφέας, ο Γκχάσαν Καναφανί δολοφονήθηκε από μια βόμβα σε αυτοκίνητο που φυτεύτηκε από την ισραηλινή Μοσάντ στη Βηρυτό το 1972, σημείωσε ο Ντάνα, αναφέροντας επίσης τη δολοφονία του μεταφραστή Βάελ Ζάιτερ στη Ρώμη το 1972 και τη δολοφονία του ποιητή Καμάλ Νάσερ στη Δυτική Βηρυτό. 

Πιο πρόσφατα, στις 6 Μαρτίου, ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον παλαιστίνιο ακτιβιστή και συγγραφέα Μπάζελ αλ-Άραζ κατά τη διάρκεια επιδρομής στο κρησφύγετό του στην πόλη της δυτικής όχθης του Αλ-Μπιρέχ. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Αλ-Άραζ σχεδίαζε επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους.

«Η σύλληψη του Αχμάντ Καταμές αποτελεί μέρος αυτής της πολιτικής, διότι οι παλαιστίνιοι επαναστάτες διανοούμενοι έχουν μεγάλη επιρροή στην προώθηση της αντιστασιακής ατζέντας, ιδίως ελλείψει πολιτικής ηγεσίας και στρατηγικής», είπε ο Ντάνα. 

Από την πλευρά της, η Μπαργκούτι είπε ότι ο σύζυγός της δεν εμπλέκεται σε καμία πολιτική οργάνωση. «Δεν κρύβει τις απόψεις του. Τις ανακοινώνει», εξήγησε. «Αυτός είναι ο χαρακτήρας του. Είναι πολιτικός και διανοούμενος, αλλά δεν έχει καμία σχέση με καμία οργάνωση. Πάντα μιλάει με τη νεολαία».

Η σύλληψη του Καταμές έχει ήδη συνέπειες στην οικογένειά του, που ποτέ δεν φανταζόταν να τον δει πίσω από τα κάγκελα. «Η κόρη μας μεγάλωσε με το να τον επισκέπτεται στη φυλακή, και τώρα είναι ξανά», είπε η Μπαργκούτι.

«Έκλαιγε όταν έμαθε τα νέα και είπε ότι ελπίζει να είναι ασφαλής και εύχεται να μπορούσε να τον αγκαλιάσει.»

Πηγή: Al Jazeera News

Mετάφραση Γιαν. Σιμ.