Η Ελλάδα ακολουθεί τα βήματα της

της Κατερίνας Μάτσα

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε στο γαλλικό λαό, στην αρχή της πανδημίας, ότι θα πολεμήσει και θα νικήσει τον “αόρατο εχθρό” και “θα ανορθώσει την οικονομία”. Το ακριβώς αντίθετο έχει γίνει. Η ανεργία έχει μεγαλώσει, τα φτωχά λαϊκά στρώματα αφέθηκαν στη μαύρη τύχη τους, ο κατώτατος μισθός παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα, η κατανάλωση βασικών αγαθών έχει πέσει από το φόβο ενός αβέβαιου αύριο, οι μικρές επιχειρήσεις απολύουν διαρκώς ή κλείνουν. Από τη μεριά της η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι αυτό που φταίει είναι οι αβεβαιότητες και η ανασφάλεια των μαζών, ενώ τα μέτρα πού έχουν παρθεί είναι… επαρκή! Βέβαια, όλοι ξέρουν ότι τα μέτρα αυτά είναι επαρκή μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Κατά τα άλλα το σύστημα Υγείας καταρρέει. Ο ιατρικός κόσμος προειδοποιεί. Το δεύτερο κύμα βρίσκει το σύστημα κουρασμένο, ανίκανο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Οι μικρές αυξήσεις στον μισθό των νοσοκομειακών που δόθηκαν πρόσφατα ήταν απολύτως αναγκαίες, όμως δεν συνοδεύτηκαν από τις αναγκαίες προσλήψεις και την κάλυψη των τεράστιων λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων και των άλλων δομών υγείας. Ο πρόεδρος Μακρόν, με την αλαζονεία πού τον διακρίνει, δηλώνει ότι τα νοσοκομεία απλώς έχουν “πρόβλημα οργάνωσης”. Έτσι τοποθετεί τούς δικούς του στη διοίκηση τους… και αυτά συνεχίζουν να καταρρέουν! Και οι νεκροί από κορωνοϊό να αυξάνονται. Όπως γράφεται στον Τύπο, αυτή είναι η πεμπτουσία της “δημιουργικής καταστροφής”, πού χαρακτηρίζει την οικονομική σκέψη του μακρονισμού1Mediapart, Romaric Godin, 9 Oct. 2020.

Στο μεταξύ, σε μαζική διαδήλωση κατέβηκε στις 16 Οκτώβρη το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων της Γαλλίας, με κύριο αίτημα τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, που στενάζουν κάτω από το βάρος της διαρκούς αύξησης των κρουσμάτων. Όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη καλυφθεί το 40% των κλινών των νοσοκομείων με ασθενείς του κορωνοϊού.

Η απάντηση της κυβέρνησης Καστέξ ήταν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γάλλος πρωθυπουργός, ότι το προσωπικό που θα δεχθεί να δουλέψει τις μέρες της καθιερωμένης, φθινοπωρινής, εβδομαδιαίας άδειας του θα πληρωθεί έξτρα! Έτσι η κυβέρνηση του Μακρόν βρήκε τη συνταγή της απόλυτης εξουθένωσης, με την κατάργηση της θεσμοποιημένης άδειας αντί πινακίου φακής. Μια συνταγή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση!

Ελλάδα

Πόσες ομοιότητες διαπιστώνει κανείς με την τωρινή ελληνική πραγματικότητα επί των ημερών πανδημίας, Κούλη, Κικίλια και Χαρδαλιά! Και εδώ τα νοσοκομεία δεν αντέχουν πια το φορτίο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Το εξαντλημένο ήδη προσωπικό δεν επαρκεί, απεργεί, διαδηλώνει, προειδοποιεί τους αρμόδιους, για να αντιμετωπίσει τελικά την βία των ΜΑΤ του Χρυσοχουντίδη. Η κυβέρνηση περιορίζεται στο να μετακινεί γιατρούς από νοσοκομεία σε κέντρα υγείας και το αντίστροφο, να ενισχύει τον αρπακτικό ιδιωτικό τομέα και να μιλά μόνο για “ατομική ευθύνη”.

Την Πέμπτη 15 Οκτώβρη το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων κατέβηκε σε απεργία, στα πλαίσια της γενικής απεργίας όλου του δημόσιου τομέα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που πριμοδοτεί τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.

Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα στον Τύπο2Εφ.Συν. 16/10/20 προωθείται κοινή υπουργική απόφαση, που καθορίζει την αύξηση κατά 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να αυξηθεί αντίστοιχα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους ασθενείς.

Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι το ημερήσιο νοσήλιο για τις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών έχει διπλασιασθεί, με απόφαση της κυβέρνησης, από την αρχή ήδη της πανδημίας.

Μαθαίνουμε επίσης ότι, με εντολή των αρμοδίων, ασθενείς που δεν πάσχουν από κορωνοϊό και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ μεταφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία στις ιδιωτικές ΜΕΘ με ανυπολόγιστο κόστος τόσο οικονομικό, όσο και ψυχικής και σωματικής ταλαιπωρίας των ασθενών και των συγγενών τους.

Η αναλγησία και η ανικανότητα της κυβέρνησης των “αρίστων” δεν έχει όρια!

16/10/20

Υποσημειώσεις[+]