της Κατερίνας Μάτσα

Από την περασμένη Δευτέρα 6 Ιουλίου δεν υπάρχουν πλέον παγκάκια στην πλατεία Βικτωρίας.

Αφαιρέθηκαν με εντολή του δημάρχου Αθηναίων, για να μην κάθονται οι πρόσφυγες, που μαζικά εκδιώκονται από τις δομές φιλοξενίας, διαμερίσματα, ξενώνες, ακόμα και στρατόπεδα, όπου είχαν βρει μέχρι τώρα καταφύγιο. Με το νόμο Μηταράκη, που ψηφίστηκε εν μέσω καραντίνας, όσοι παίρνουν άσυλο δεν έχουν δικαίωμα να μένουν σε στεγαστική δομή, ούτε να παίρνουν το μικρό επίδομα που έδινε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οφείλουν να βρουν δουλειά και στέγη μόνοι τους, ενώ το ελληνικό κράτος δεν έχει προνοήσει να εξασφαλίσει τους όρους για να το καταφέρουν. Με περισσή αναλγησία πετά στο δρόμο ολόκληρες οικογένειες, μωρά, ασυνόδευτους ανήλικους, ηλικιωμένους. Έτσι, κάθε βράδυ αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνουν με τη βία, ακόμα και με ξύλο όσους μαζεύονται μέσα στη μέρα στην πλατεία. Αφού γέμισε ο Ελαιώνας τώρα τους μεταφέρουν στην Αμυγδαλέζα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δηλώσει δημόσια ότι θα κάνει κόλαση τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα, προκειμένου να μην έρθουν άλλοι. Και αυτό ακριβώς το δόγμα κάνει πράξη με τους νόμους που ψηφίζει, με τους άθλιους όρους διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής και στα στρατόπεδα, ξηλώνοντας ακόμα και τα παγκάκια στις πλατείες.

Ο ρατσισμός σε όλο του το μεγαλείο. Βέβαια, δεν προκαλεί έκπληξη η στάση του αποτυχημένου δημάρχου, με τους χρυσαυγίτες και τις χρυσαυγίτισσες στο ψηφοδέλτιο του. Προκαλεί, όμως, οργή και αγανάκτηση. Και είναι αυτή ακριβώς η οργή, που συσσωρεύεται στον λαό που κάνει την κυβέρνηση να ψηφίζει μαζί με τους ακροδεξιούς και τη Φώφη ως δεκανίκι, το χουντικής κοπής νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη. Που την κάνει να πνίγει στα δακρυγόνα και στη δολοφονική βία της ομάδας Δράσης τη μαζική, ειρηνική διαδήλωση τη μέρα της ψήφισής του. Όμως αυτή η οργή θα ξεσπάσει κάποια στιγμή και θα συμπαρασύρει όλο το μητσοτακέικο, το μπακογιαννέικο και τις ζαρντινιέρες τους…

10/07/ 2020