Το Σάββατο 27 Ιουνίου οι μπουλντόζες του δήμου Ασπροπύργου με συνοδεία αστυνομίας γκρέμισαν από ιδιόκτητη έκταση περίπου 40 παράγκες Ρομά που κατάγονται κυρίως από Αλβανία και Θράκη.

Σε μερικές περιπτώσεις οι παράγκες γκρεμίστηκαν χωρίς προειδοποίηση με τα υποτυπώδη υπάρχοντα του “νοικοκυριού” μέσα τους τα οποία και καταστράφηκαν. Σε κάποια περίπτωση γκρεμίστηκε ένα κοτέτσι και σκοτώθηκαν οι κότες μιας οικογένειας ενώ σε κάποια άλλη περίπτωση γκρεμίστηκε παράγκα με τον κόσμο μέσα, ευτυχώς χωρίς κανείς να πάθει τίποτα.

Η κατεδάφιση έγινε εντελώς παράνομα από μεριάς δήμου καθώς δεν ήταν σε δημόσια ή δημοτική έκταση -πράγμα που θα στοιχειοθετούσε ίσως αυτεπάγγελτη παρέμβαση- και δεν είχε προηγηθεί καμιά νομική ενέργεια εκ μέρους του ιδιοκτήτη. Δεν υπήρχε δηλαδή κάποια δικαστική απόφαση ούτε επιδόθηκε κάποιο νομικό έγγραφο έξωσης.

Οι συγκεκριμένοι Ρομά της περιοχής που βρίσκεται στα όρια της χωματερής του Ασπροπύργου, μένουν εκεί τα τελευταία χρόνια μετά την επέκταση της ανθηρής βιομηχανίας ανακύκλωσης. Δεκάδες νόμιμες και παράνομες μάντρες ανακύκλωσης σκραπ εκμεταλλεύονται καθημερινά -χωρίς νόμιμα παραστατικά εισαγωγής φυσικά– την «πραμάτεια» που φέρνουν σε αυτές οι φτωχοδιάβολοι αυτοί οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται στην χωματερή προσπαθώντας να επιβιώσουν. Αναζητούν από τα σκουπίδια ολόκληρου του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας οτιδήποτε μπορεί να ανακυκλωθεί και να το πουλήσουν στις μάντρες ανακύκλωσης για να βγάλουν κάποιο πενιχρό εισόδημα για να πάρουν γάλα και ψωμί για τα παιδιά τους.

Τα παραπήγματά τους είναι στημένα πρόχειρα εκεί στερούμενα ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι κάδοι απορριμμάτων έχουν αφαιρεθεί από τον δήμο εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, ενώ εδώ και χρόνια έχει ανασταλεί και η λειτουργία αστικής συγκοινωνίας παρόλο που στην περιοχή εδρεύουν δεκάδες μικρά και μεγάλα εργοστάσια με χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο δήμος Ασπροπύργου είναι ο μοναδικός δήμος της χώρας που στην περιφέρειά του διανέμουν χιλιάδες Ρομά, πολλές φορές ανιθαγενείς και χωρίς χαρτιά, και που αρνείται συστηματικά και πεισματικά να απορροφήσει τα σχετικά κονδύλια ενσωμάτωσης που προσφέρει η ΕΕ για πολιτικές στέγασης, εκπαίδευσης και εργασίας. Αντί αυτού -που θα έδινε δουλειά και σε αρκετούς «μπαλαμούς»- ο δήμος με επικεφαλής τον ακροδεξιό Νεοδημοκράτη Μελετίου, προτιμά να αφήνει τις οικογένειες αυτές να μένουν μέσα στα σκουπίδια και την μαύρη εργασία τους να την εκμεταλλεύονται έναντι πινακίου φακής (κυριολεκτικά) τα αφεντικά της περιοχής και οι τοπικές μαφίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μέρες της καραντίνας δεν μαζεύτηκαν οι σωροί από τα σκουπίδια στην περιοχή αλλά ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον δήμο, έστειλε συνεργεία που… τα ψέκασαν με αντισηπτικό σε μια τραγελαφική εικόνα.

Της κατεδάφισης των παραγκών προηγήθηκε μια “δαιμονολογία” των Ρομά που κατηγορήθηκαν για κλοπή ρεύματος και ύδρευσης χωρίς ωστόσο να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία.

Σύμφωνα με καταγγελίες των οικογενειών των Ρομά που έγιναν προς τον σύλλογο διδασκόντων του παρακείμενου 7ου δημοτικού σχολείου, άνθρωποι του δήμου προσέγγιζαν τις οικογένειες των Ρομά αμέσως μετά την καραντίνα και επιχειρούσαν να τις “δελεάσουν” για να εκκενώσουν την περιοχή οικιοθελώς τάζοντάς τους το… “αστρονομικό” ποσό των 100 ευρώ ανά οικογένεια για να φύγουν.

Την περασμένη εβδομάδα μετά από μια περίεργη και ύποπτη κλοπή στο παρακείμενο 7ο δημοτικό σχολείο για την οποία οι ίδιες οι οικογένειες υπέδειξαν τους δράστες και η αστυνομία δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα, άνθρωποι του δήμου ήρθαν στο σχολείο και απείλησαν τους διδάσκοντες δημοσίως πως θα το κλείσουν. Προφανώς από Σεπτέμβριο που τα σχολεία θα περάσουν στην πλήρη δικαιοδοσία των δήμων και θα αρχίσει και η «αξιολόγηση» από τους «άριστους» χαρτογιακάδες της Κεραμέως και του σκοταδιστικού υπουργείου της.

Το 7ο δημοτικό σχολείο, χτισμένο εκεί στην δεκαετία του 90 είναι το μοναδικό κτίριο δημοσίου ενδιαφέροντος της περιοχής, στο οποίο τα μικρά παιδάκια του καταυλισμού μπορούσαν να πάνε για λίγες ώρες την μέρα και να ξεγελάσουν για λίγο την ανέχειά τους, να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν, να ζωγραφίσουν με την εικαστικό δασκάλα τους (την οποία από του χρόνου η πολιτική της Κεραμέως θα καταδικάσει στην ανεργία με το κόψιμο των καλλιτεχνικών μαθημάτων), να πάρουν ένα πιάτο φαγητό και να μάθουν τα στοιχειώδη τουλάχιστον της γραφής και ανάγνωσης.

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο καταυλισμός είναι ανάστατος και βράζει καθώς υπάρχουν οικογένειες που πέρασαν μαζί με μικρά παιδιά και γέροντες για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στην ύπαιθρο, μέσα στα χωράφια, δίπλα στα χαλάσματα της παράγκας τους. Οι πιο «τυχεροί» κοιμήθηκαν μέσα στα αυτοκίνητα τους. Οι υπόλοιποι κατάχαμα!

Μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή μας απειλεί και πρέπει να παρθούν σε μαζική κλίμακα μέτρα στέγασης, περίθαλψης, σίτισης και κοινωνικής αποκατάστασης.

ΓΧ

ΥΓ Μιας και είπαμε «ένα πιάτο φαγητό», αλήθεια εκκρεμεί μια απάντηση από μεριάς δήμου για το που δόθηκαν τα εγκεκριμένα και καταβεβλημένα κονδύλια σίτισης την εποχή που η καραντίνα είχε διακόψει την λειτουργία των σχολείων και την διανομή του προπληρωμένου συσσιτίου.

* Φωτογραφίες από την δημόσια ανάρτηση καταγγελία που έκανε η δ/ντρια του 7ου δημοτικού σχολείου Ασπροπύργου στην προσωπική της σελίδα στο facebook
www.facebook.com/matina.vavouli/posts/3833901073302978