Η υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας ως αποτέλεσμα της κρίσης του covid-19 είναι κοινός τόπος ανάμεσα στους οικονομολόγους, ενώ στις σελίδες της Νέας Προοπτικής υπάρχουν πολλά αναλυτικά άρθρα για τη στροφή στην παγκόσμια ύφεση από τον περασμένο χρόνο. Τι γίνεται όμως όταν ο επικεφαλής του μεγαλύτερου hedge fund του πλανήτη, ο δισεκατομμυριούχος Ray Dalio της “Bridgewater Associates” εκτιμά μια παγκόσμια ύφεση αντίστοιχη με εκείνη του 1929-1933;

“Αυτό δεν είναι ύφεση. Αυτό είναι κατάρρευση” δήλωσε ο 46ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι κάτι περισσότερο από δυσοίωνες σύμφωνα με τις δηλώσεις του μεγιστάνα του χρηματιστικού κεφαλαίου την περασμένη Τετάρτη σε συνέντευξη του στην πλατφόρμα TED. “Νομίζω πως θα μπορούσατε να το δείτε σαν ένα τσουνάμι το οποίο χτυπάει και έπειτα ποιες είναι οι συνέπειες από ένα τσουνάμι με τους όρους των συντριμμιών που αφήνει πίσω του”. Τα συντρίμμια εξηγεί είναι η πρόβλεψη για μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία της τάξης του 10% με την ανεργία στις ΗΠΑ να φτάνει σε διψήφιο νούμερο μέσα στη χρονιά.

Αναφερόμενος μάλιστα στις ζοφερές κοινωνικές προεκτάσεις και την ανεργία του 25-30% στις ΗΠΑ μετά την κρίση του ‘29 δήλωσε χαρακτηριστικά “Πιστεύω πως είμαστε εκεί; Ναι”.

Ο Ray Dalio υπογράμμισε μάλιστα τη διάκριση ανάμεσα στην ύφεση με την έννοια της υποχώρησης της οικονομίας (recession) η οποία κρατάει κάποιους μήνες και της βαθιάς ύφεσης (depression) η οποία κρατάει χρόνια. Κατέστησε σαφές πως η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια βαθιά ύφεση για την έξοδο από την οποία απαιτείται μια αναδιαμόρφωση της οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ότι “Αυτό θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι έγινε το 2008”. Ο κώδωνας του κινδύνου ακούγεται για όλο τον πλανήτη θυμίζοντας την ανάγκη όχι απλά για “αναδιαμόρφωση της οικονομίας”, αλλά να φύγουμε από το σύστημα που διαφεντεύει η κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει ο κος Dalio.

Πηγή φωτογραφίας: By Web SummitHM1_7481, CC BY 2.0, Link