ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2015

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2015

Με συνθήματα για διαγραφή του χρέους στους διεθνείς τοκογλύφους, ενάντια στο φασισμό, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την  κρατική καταστολή «γιορτάστηκε» η φετινή Πρωτομαγιά στην Αθήνα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στις Πρωτομαγιάτικες εργατικές διαδηλώσεις κατανεμειμένοι σε τρεις συγκεντρώσεις. Μαζικότερη ήταν αυτή του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ  στην πλατεία Συντάγματος. Εκφωνήθηκαν οι συνήθεις επετειακοί λόγοι και οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν  για να περάσουν  οι άλλες πορείες. Χαρακτηριστικό, έξω από τη Μεγάλη Βρετάνια δεν  χρειαζόταν να υπάρχει καμμία αστυνομική περιφρούρηση…

Στην  πλατεία  Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία που τους αποκαλούν «επίσημα συνδικάτα», (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ.). Η ηγεσία, ιδίως της ΓΣΕΕ, άνθρωποι εκτός εργασίας για μια δεκαετία ή σε κάποιες  περιπτώσεις δυο δεκαετίες, κι όμως εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των εργαζομένων. Είναι οι υπέυθυνοι για την άρνηση οργάνωσης του αγώνα ενάντια στις κυβερνήσεις των μνημονίων, οι οργανωτές των ηττών του εργατικού κινήματος. Η απομόνωσή τους θα ήταν κραυγαλέα, αν δεν ενισχύονταν από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ. Εκεί επέλεξε να παρεβρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ένα μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου. Λένε, πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι…

Μαζί τους ήταν ένα μέρος της Ανταρσύα (ΣΕΚ), αν και οι κύριες δυνάμεις του ΣΕΚ ήταν στο Μουσείο. Μαζί, στην Κλαυθμώνος και η ΟΚΔΕ (Εργατική Πάλη).

Ένα τρίτο ανεξάρτητο μπλοκ σωματείων και αριστερών  οργανώσεων, ξεκίνησε από το Μουσείο, συγκεντρώνοντας αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους. Σε  αυτό το τμήμα συμμετείχε το ΕΕΚ προτάσσοντας διεθνιστικά συνθήματα, ενάντια στο φασισμό, για τη νίκη των  Ουκρανών εργατών, ενάντια στο ρατσισμό και την αντιμεταναστευτική υστερία, ενάντια στα μνημόνια, για την ανεξαρτησία της εργατικής τάξης.

ΒΟΛΟΣ

Τρεις συγκεντρώσεις, τρεις πορείες

Με τρεις συγκεντρώσεις και τρεις πορείες γιορτάστηκε η φετινή «πρώτη φορά αριστερά» Πρωτομαγιά στο Βόλο, χωρίς μεγάλη συμμετοχή, είτε λόγω της ηλιόλουστης ημέρας που συνοδευόταν από ένα τριήμερο απόδρασης, είτε γιατί ακόμα το κέντρο βάρους των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος έχει μετατοπιστεί στο ειδικό βάρος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με την τρόικα.

Η ανεξάρτητη συγκέντρωση πλαισιώθηκε από το ΕΕΚ, τη Λαϊκή Συνέλευση γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου και τη Ροσινάντε. Η πορεία ξεκίνησε από την πλ. Ελευθερίας και κατευθύνθηκε προς το χώρο του Ταχυδρομείου επί της οδού Δημητριάδος όπου το ΕΕΚ κατέθεσε στεφάνι μνήμης για τους δολοφονημένους από την αστυνομία εργάτες. Στη διαδρομή έγινε παρέμβαση στο φούρνο ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ εξαιτίας της απελευθέρωσης με χαμηλές ποινές των πρώην ιδιοκτητών της αλυσίδας που καταδικάστηκαν για trafficking.

Οι άλλες δυο πορείες, ΕΚΒ και ΠΑΜΕ, κατέληξαν μετά από λίγο στο ίδιο σημείο, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φέτος επέλεξε να μην πραγματοποιήσει πορεία αλλά πραγματοποιήσει συγκέντρωση απευθείας στο Ταχυδρομείο είτε για να δημιουργήσει τον τρίτο εργατικό πόλο, είτε για να προετοιμάσει τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές σε μια στάση αμηχανίας για την πολιτική της απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις επαναστατικές δυνάμεις της περιοχής. Εξάλλου το ΣΕΚ ακολούθησε την πορεία του ΕΚΒ διασπώντας τις δυνάμεις της μέσα στο εργατικό κίνημα.

Με τη λήξη της πορείας, με πρωτοβουλία του ΕΕΚ, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για τη φασιστική επίθεση στο νησί του Τρικερίου εναντίον αλβανού εργάτη.
 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μια πολιτική δοκιμασία για τις εργατικές οργανώσεις της περιοχής είναι η φετινή εργατική πρωτομαγιά όπως εξελίχτηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, με τις δύο πορείες που πραγματοποιήθηκαν. Η πρώτη, με επικεφαλής το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συγκέντρωσε περί τους 400 διαδηλωτές και υποστηρίχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ-μλ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ορισμένα σωματεία. Ανάλογης και ίσως παραπάνω μαζικότητας ήταν κι η δεύτερη πορεία, του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ.

Η οικονομική και πολιτική κρίση του καπιταλισμού στην Ελλάδα, μέσα σε συνθήκες παγκόσμιου καπιταλιστικού αδιεξόδου, οξύνει τις αντιφάσεις της αστικής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης από τη γραφειοκρατία, τους καπιταλιστές και το κράτος είναι υπόθεση ασυμβίβαστης πάλης. Το ΕΕΚ κάλεσε ανοιχτά σε μια ξεχωριστή από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία συγκέντρωση, στο άγαλμα Βενιζέλου. Η καμπάνια που διεξαγάγαμε στόχευε να συσπειρώσει κομμάτια και οργανώσεις της εργατικής τάξης σε μια αντιγραφειοκρατική βάση κοινής δράσης, στο δρόμο που άνοιξε το Καραβάνι αγώνα και αλληλεγγύης. Η ανεξάρτητη συγκέντρωση, δεν υποστηρίχτηκε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία αν και αρχικά συμμετείχε σε αυτήν, έφυγε την ώρα που ξεκινούσε (10.30) και κατευθύνθηκε με πορεία προς… το ΕΚΗ. Παρά τις περί του αντιθέτου συζητήσεις σε δύο συσκέψεις που έγιναν με συμμετοχή μελών του ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πάλεψε για την ανεξάρτητη ταξική πρωτομαγιά στο Ηράκλειο. Όταν η πορεία του ΕΚΗ πέρασε μπροστά από το Άγαλμα Βενιζέλου, το μπλοκ του ΕΕΚ που είχε μείνει στην πλατεία Βενιζέλου, κατέβηκε στο δρόμο με εργαζόμενους, άνεργους και μαθητές μαζί του.

Το Ηράκλειο ήδη βρίσκεται σε αναβρασμό από την επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που διαμαρτύρονται για την μη πληρωμή των δεδουλευμένων τους και την κατάρρευση του νοσοκομείου λόγω της έλλειψης προσωπικού. Επιπλέον σοβαρό περιστατικό καπιταλιστικής τρομοκρατίας ενάντια σε εργαζόμενη που ξυλοκοπήθηκε και απολύθηκε είναι γνωστό, την ίδια στιγμή που το ΕΚΗ τηρεί σιγή ιχθύος για το όνομα της εταιρείας και του εργοδότη. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση του φούρνου «Χωριάτικο» (τοπικού παραρτήματος πανελλαδικής εταιρείας) του οποίου οι ιδιοκτήτες κατηγορούνται για τη χρησιμοποίηση της επιχείρησης ως βιτρίνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την σωματεμπορία γυναικών.

Ε.Α