ΙΤΑΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΜΥΡΙΣΕ ΑΕΡΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

 

 

 

Το  κόκκινο προπέτασμα καπνού διαλύεται, τα μαύρα ρούχα βρίσκονται στο οδόστρωμα πλάι σε μάσκες οξυγόνου και στυλιάρια, το μέχρι πριν από ένα λεπτό μαινόμενο μαύρο μπλοκ έχει εξαφανιστεί το δρόμο. Δεν είναι σκηνή από ταινία, είναι ο επίλογος του κεφαλαίου που άνοιξε στην Ιταλία την ημέρα του εορτασμού της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ένα δυναμικό κίνημα αρχίζει να αναζητά το δρόμο στη γείτονα χώρα όλο και συχνότερα, μετά από κάποια χρόνια αδράνειας. Με αφορμή την Παγκόσμια Έκθεση EXPO2015 που θα μετατρέψει το Μιλάνο στην εμπορευματική πρωτεύουσα του κόσμου για έξι μήνες, που στοίχισε 1,3 δις ευρώ, που προκάλεσε εξώσεις εργατικών κατοικιών, εισέβαλε σε έδρες επιτροπών πάλης για την κατοικία και σε κοινωνικά κέντρα, σε αυτοδιαχειριζόμενα ΜΜΕ, επέβαλε δεκάδες προληπτικές συλλήψεις και την απαγόρευση εισόδου στο κέντρο του Μιλάνο την ημέρα του εορτασμού (ToPeriodiko.gr, 02/05/2015), αγανακτισμένοι αγωνιστές διεκδίκησαν το δικαίωμα να εκφράσουν τη συσσωρευμένη οργή τους σε μια σκληρή αναμέτρηση με την παρατεταγμένη και προκλητική αστυνομία που κατέληξε με το παραπάνω κινηματογραφικό πλάνο.

Πολεμικό ήταν όμως και το κλίμα και στα ανατολικά της Ελλάδας. Στην ολοένα και περισσότερο απολυταρχική Τουρκία, ο Ερντογάν κήρυξε πρόσφατα απαγορευμένη την Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση φοβούμενος ένα νέο εξεγερσιακό κύμα.  Η τούρκικη εργατική τάξη επέλεξε να αψηφήσει το νόμο και συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ταξίμ, όπου παραδοσιακά εορτάζεται η μέρα, τιμώντας τους δολοφονημένους εργάτες της Πρωτομαγιάς του 1977, σε μια από τις πιο μαύρες περιόδους της χώρας. 20.000 (!) αστυνομικοί και 62 αντλίες, συνεπικουρούμενοι από αστυνομικά ελικόπτερα κύκλωσαν την πλατεία κι επιτέθηκαν στους διαδηλωτές κυνηγώντας τους στη γειτονική περιοχή του Μπεσίκτας.

Στη μέση, οι Έλληνες εργαζόμενοι διαδήλωναν φωνάζοντας «Φτάνει πια!». Αλήθεια,  σε ποιόν;

ΝΑΛ