ΣΑΡΛΟΤΣΒΙΛ, ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΗΠΑ

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ

 

Ο ηγέτης της Βόρειας Καρολίνας της Κου Κλουξ Κλαν δήλωσε ότι νιώθει ευτυχισμένος που μια γυναίκα πέθανε κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο Σάρλοτσβιλ. Η Χέδερ Χέγιερ σκοτώθηκε όταν ο Τζέημς Φιλντς οδήγησε το αυτοκίνητο του σ’ ένα πλήθος  διαδηλωτών και στη συνέχεια έφυγε από τη σκηνή του «τροχαίου». Επίσης 19 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Επίσης λίγο  μετά το ατύχημα, ο Μέγας Δράκοντας των Πιστών Ιπποτών της Κου Κλουξ Κλαν δήλωσε και αυτός ότι ήταν χαρούμενος που η Χέγιερ πέθανε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Ήταν μια ομάδα Κομμουνιστών που διαδήλωνε εναντίον της ελευθερίας της ομιλίας κάποιων, έτσι δεν με πειράζει που τραυματίστηκαν κάποιοι».

Και προειδοποίησε ότι θα δούμε αρκετά τέτοια γεγονότα. Μάλιστα το μήνυμα στον τηλεφωνητή των τοπικών γραφείων της Κου Κλουξ Κλαν  αναφέρει: «Τίποτα δεν μας κάνει πιο περήφανους από το να βλέπουμε λευκούς πατριώτες να ρίχνουν το αυτοκίνητο τους πάνω σε κομμουνιστές και αντιφασίστες και να σκοτώνουν κάποια Χέδερ Χέγιερ». Πάντως μέχρι τώρα το πρωτοφανές και μαζικό κύμα των αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών διαδηλώσεων έχει αποτρέψει τις απειλές των φασιστών.

 

ΣΑΡΛΟΤΣΒΙΛ, ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

Από την πρώτη στιγμή τα φιλελεύθερα και καπιταλιστικά Μ.Μ.Ε προσπάθησαν να απεικονίσουν  τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ υπό απλό φυλετικό «χρώμα». Τώρα λοιπόν που ο Μπάνον απολύθηκε και οι άλλοι υποστηρικτές του «λευκού εθνικισμού»  «χάθηκαν», ο πολιτικός έλεγχος της κυβέρνησης του Τραμπ βρίσκεται σε πιο σταθερά, «μετριοπαθή» χέρια. Τα «μετριοπαθή χέρια» είναι μια ομάδα στρατηγών, πρώην στρατηγών και επιχειρηματιών και επενδυτών στη Γουόλ Στριτ.

Οι Times μιλούν για την «Ηθική Φωνή της εταιρικής Αμερικής», όπου οι καπιταλιστές και οι επιχειρηματίες καταδίκασαν τις ομάδες μίσους και υπερασπίζουν την ανοχή!!! «Ηθικοί» ηγέτες  όπως ο εγκληματίας καπιταλιστής Ντιμόν της JP Morgan, υπεύθυνος μεταξύ άλλων, της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης του 2008 και το διοικητικό στέλεχος Μακμίλον της Walmart, μιας εταιρείας συνώνυμης με την εκμετάλλευση και ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς.

Η καπιταλιστική ελίτ θεώρησε τις παρατηρήσεις του Τραμπ, που υποστήριζε τους νεοναζί που επιτέθηκαν στο Σάρλοτσβιλ, ως απειλή για τα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο εξωτερικό καθώς και για τη διατήρηση της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας και «ειρήνης» στο εσωτερικό.

Έτσι, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η πρωτοφανής σε όλη την ιστορία των Η.Π.Α. αύξηση του ελέγχου και παρέμβασης του στρατού και της καπιταλιστικής Αμερικής πάνω στην κυβέρνηση. Αξίζει να θυμηθούμε ότι πριν 56 χρόνια ο Αϊζενχάουερ, το 1961, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, προειδοποιούσε για τους κινδύνους για την αστική δημοκρατία που έθετε η αύξηση της δύναμης του «στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος». Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν η ανακοίνωση του Τραμπ για επέκταση του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Σήμερα η καπιταλιστική ελίτ φοβάται πάνω απ’ όλα την ανάπτυξη, μετά τα γεγονότα στο Σάρλτοτσβιλ, μιας εργατικής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνηση του Τραμπ αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια από τα επίσημα αστικά Μ.Μ.Ε. οποιαδήποτε αναφορά στην κοινωνική ζωή και κατάσταση εντός των Η.Π.Α, μιας χώρας όπου 20 άτομα ελέγχουν όσο πλούτο «ελέγχει» το πιο φτωχό 50% του πληθυσμού καθώς και οποιαδήποτε συζήτηση για την αντιδραστική ατζέντα του Τραμπ. Τέλος φυσικά δεν υπάρχει και καμιά συζήτηση για τον πόλεμο και τα εγκλήματα πολέμου που πραγματοποίησαν οι «υπεύθυνοι» στρατιωτικοί ηγέτες σε Ιράκ και Αφγανιστάν, όπως στη Φαλούτζα.

 

Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΠΑΝΟΝ

 

Η απόλυση από τον Τραμπ του φασίστα και στενού πολιτικού συνεργάτη του Μπάνον, αποτελεί μια νέα φάση στη σκληρή φραξιονιστική σύγκρουση εντός της αμερικάνικης καπιταλιστικής τάξης. Ο Μπάνον συμβόλιζε τους δεσμούς της κυβέρνησης Τραμπ με την σκληροπυρηνική δεξιά στην αμερικάνικη αστική πολιτική, που σήμερα την ονομάζουν «alt-right» (εναλλακτική δεξιά).

Η απόλυση ήρθε μόλις τρεις μέρες μετά τη συνέντευξη τύπου του Τραμπ, όπου ο τελευταίος υποστήριξε τους Ναζί και τους υποστηρικτές της «λευκής υπεροχής» που βιαιοπράγησαν στο Σάρλοτσβιλ. Οι παρατηρήσεις του Τραμπ προκάλεσαν πολιτική κρίση μέσα στις Η.Π.Α. Τμήματα της αστικής τάξης φοβούνται ότι η αποκάλυψη του Τραμπ ως φασίστα καταστρέφει την αξιοπιστία των Η.Π.Α. διεθνώς και δημιουργεί τις συνθήκες για μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις μέσα στις ίδιες τις Η.Π.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις έγινε γνωστή η απόφαση για την απόλυση Μπάνον, οι χρηματιστές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ούρλιαζαν από χαρά σα μικρά παιδάκια. Η απόφαση για την απόλυση Μπάνον πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά από τον υπεύθυνο προσωπικού του Λευκού Οίκου, απόστρατο στρατηγό Κέλι. Οι δυνάμεις πίσω από την απόλυση, πέρα από τον Κέλι ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μακ Μάστερ, ο Υπουργός Άμυνας Μάτις, το πρώην διοικητικό στέλεχος της Goldman Sachs Κοβ και ο Υπουργός Εσωτερικών Τίλερσον, πρώην διοικητικό στέλεχος της Exxon Mobil. Με λίγα λόγια, η παρέμβαση και ο άμεσος έλεγχος του στρατού μαζί με τη Γουόλ Στριτ πάνω στις υποθέσεις της κυβέρνησης και του κράτους έχει ενισχυθεί σε ένα πρωτοφανή βαθμό.

Οι συγκρούσεις εντός της αστικής τάξης είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την αρχή της διακυβέρνησης Τραμπ και αφορούσαν αρχικά κυρίως διαφορές ως προς την αμερικάνικη ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική. Οι Δημοκρατικοί, μαζί μ’ ένα τμήμα των Ρεπουμπλικάνων έχουν συμπαραταχθεί με σημαντικά τμήματα του στρατού και του μηχανισμού των κατασκοπευτικών υπηρεσιών απαιτώντας μια πιο επιθετική πολιτική εναντίον της Ρωσίας και εντατικοποίηση του πολέμου σε Αφγανιστάν και Συρία.

Η ανακοίνωση της απόλυσης Μπάνον από τον Τραμπ πραγματοποιήθηκε σε μια συνάντηση με τους στρατηγούς και αξιωματούχους των κατασκοπευτικών υπηρεσιών στο Καμπ Ντέϊβιντ αναφορικά με τις προτάσεις για αύξηση των αμερικάνικων στρατευμάτων  στο Αφγανιστάν. Μέχρι τώρα, ο Τραμπ, με την υποστήριξη του Μπάνον, ήταν εναντίον αυτού του σχεδίου, για λόγους που φυσικά δεν είχαν τίποτα να κάνουν με το αντιπολεμικό ή αντιμπεριαλιστικό συναίσθημα των μαζών.

Ένα σημαντικό τμήμα των καπιταλιστών και της Γουόλ Στριτ, που έχει προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί από τις φιλοφασιστικές κορώνες του Τραμπ, θεωρεί την απομάκρυνση του Μπάνον ως ένα πρώτο θετικό βήμα για την «εξομάλυνση» της κατάστασης και την ήρεμη ικανοποίηση των ταξικών τους συμφερόντων.

Ανεξάρτητα από την άποψη που έχουμε για τον Τράμπ και το φασίστα Μπάνον, δεν υπάρχει τίποτα το προοδευτικό ή δημοκρατικό στην παρέμβαση των στρατηγών, της Γουόλ Στριτ και άλλων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων αστών πολιτικών που πίεζαν και κατάφεραν την απομάκρυνση του Μπάνον. Όλες οι αντιμαχόμενες ομάδες εντός της καπιταλιστικής τάξης  συμφωνούν για την ανάγκη εντατικοποίησης της επίθεσής τους πάνω στο βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και άλλων φτωχών κοινωνικών στρωμάτων.

Ο Τραμπ και ο Μπάνον ήλπιζαν να χτίσουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο μια φασιστική βάση με στόχο τη βίαιη καταστολή οποιαδήποτε εργατικής εναντίωσης στα σχέδια τους. Ο Μπάνον με το που απολύθηκε τέθηκε πάλι επικεφαλής των φασιστικών BreitbartNews και σίγουρα θα συνεχίσει να έχει σημαντική επιρροή πάνω στην κυβέρνηση Τραμπ. Μάλιστα δήλωσε ότι θα «πολεμήσει για τον Τραμπ εναντίον των αντιπάλων του» και ότι τώρα «Είμαι ελεύθερος. Έχω τα χέρια μου πίσω στα όπλα μου».

Από την άλλη ο Τραμπ προσπαθεί να εμψυχώσει την άκρα δεξιά με μια συγκέντρωση στην Αριζόνα και αμνηστεύοντας τον σερίφη της Αριζόνα, Αρπάγιο, που προχώρησε σε πογκρόμ κατά των μεταναστών εργατών εκεί και καταδικάστηκε για ασέβεια προς δικαστήριο, που διέταξε να σταματήσει την παράνομη σύλληψη Ισπανόφωνων.

Ο εν δυνάμει κίνδυνος του παγκόσμιου πολέμου, η αύξηση της φτώχειας, η όξυνση των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων, η καταστροφή κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων δεν πρόκειται να σταματήσει από τους ελιγμούς τμημάτων της αστικής τάξης ή κυβερνητικούς ανασχηματισμούς. Ο Τραμπ και ο Μπάνον δεν είναι απλά η ενσάρκωση της πολιτικής αντίδρασης και των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων. Αποτελούν την αποκρουστική εκδήλωση της κρίσης, παρακμής και αποσύνθεσης του  αμερικάνικου αλλά και παγκόσμιου καπιταλισμού.

Σήμερα δεν υπάρχει κανένα τμήμα της καπιταλιστικής τάξης που να μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των από κάτω για δουλειά, εκπαίδευση, συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη, ειρήνη και βασικά κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Ειδικά, στην περίπτωση των Η.Π.Α. τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και το Ρεπουμπλικάνικο εδώ και πενήντα τουλάχιστον χρόνια για να μην πούμε περισσότερο, είναι εκφραστές της αστικής αντίδρασης. Ο κύριος λόγος ύπαρξής τους είναι η εκτροπή της κοινωνικής οργής και δυσφορίας, μακριά από την πάλη κατά του καπιταλισμού, προς τον αντιδραστικό εθνικισμό και την προώθηση εμπορικών πολέμων και στρατιωτικών επιχειρήσεων, επεμβάσεων και κατοχών ανά την υφήλιο.

Η μόνη προοδευτική και επαναστατική εναλλακτική λύση στον Τραμπ και τους όμοιους του είναι η ανεξάρτητη κινητοποίηση της εργατικής τάξης εναντίον όλου του αστικού πολιτικού κατεστημένου και του καπιταλιστικού συστήματος που υπερασπίζεται. 

Ar. Ma.