Oι Aμερικανοί Λιμενεργάτες στην πρωτοπορία ενάντια στο φασισμό!

 

 

του ΠΗΤΕΡ ΚΟΟΥΛ*

 

Τα μέλη της Τοπικής 10 [Local 10], της τοπικής οργάνωσης του συνδικάτου ILWU, στην Aκτή του Σαν Φραντσίσκο, συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν το φασισμό και τη λευκή κυριαρχία.

Ποιο ρόλο πρέπει να διαδραματίσει το εργατικό κίνημα για να παλέψει ενάντια στην αναβίωση του φασισμού; Η αντίσταση, ενώ είναι μια ισχυρή έννοια, είναι πολύ ασαφής. Η Τοπική 10, ο κλάδος της Διεθνούς Ένωσης Φορτοεκφορτωτών και Αποθηκάριων (ILWU) στο Bay Area του Σαν Φρανσίσκο –που ίσως είναι το πιο ριζοσπαστικό συνδικάτο στις Ηνωμένες Πολιτείες- δείχνει τι μπορεί να γίνει.

Την περασμένη εβδομάδα [τέλη Aυγούστου], η Περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο -από καιρό κέντρο του συνδικαλισμού, των κινημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης και ριζοσπαστισμού- κατέλαβε κεντρική θέση. Το Patriot Prayer [κατά λέξη: Πατριωτική Προσευχή] είναι μια δεξιά οργάνωση με αποδεδειγμένη ιστορία υποκίνησης ρατσιστικής βίας, πιο φανερά στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, ενώ ισχυρίζεται ειρωνικά ειρηνικές προθέσεις. Η ακροδεξιά ομάδα δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Σαν Φρανσίσκο το Σάββατο [26 Aυγούστου].

Η Τοπική 10 ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη διοργάνωση αντιδιαδηλώσεων – που συνέβαλαν στην ακύρωση της [φασιστικής] συγκέντρωσης στο Σαν Φρανσίσκο. Ο ρόλος του συνδικάτου σε αυτό το κύμα λαϊκών κινητοποιήσεων απαιτεί εξέταση.

Στη συνεδρίαση της 17ης Αυγούστου, η Τοπική 10 ψήφισε μια «Πρόταση για το Σταμάτημα των Φασιστών στο Σαν Φρανσίσκο», η οποία προέβλεπε την αντίθεσή των μελών στη [φασιστική] συγκέντρωση και την πρόθεσή τους να οργανωθούν. Αυτή η απόφαση απαριθμεί τους λόγους της δράσης του συνδικάτου, ξεκινώντας από την «κάλυψη της βίαιης, φονικής φασιστικής και ρατσιστικής επίθεσης [στο Charlottesville] από το Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είπε ότι «και οι δυο πλευρές ευθύνονται», και την επίθεσή του  στους αντιρατσιστές για την αντίθεσή τους στα αγάλματα των ομοσπονδιακών πολιτειών που τιμούν τη δουλεία  ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της ρατσιστικής βίας».

Οι λιμενεργάτες κατηγόρησαν το Patriot Prayer για υποκίνηση βίας. «Μακριά από το ζήτημα της «ελευθερίας του λόγου», οι ρατσιστικές και φασιστικές προκλήσεις είναι μια θανατηφόρα απειλή, όπως φαίνεται στο Πόρτλαντ στις 26 Μαΐου, όταν ένας Ναζί δολοφόνησε δύο άνδρες και σχεδόν σκότωσε έναν τρίτο που υπεράσπισαν δύο νεαρές Αφροαμερικανές γυναίκες τις οποίες απειλούσε». Tο συνδικάτο κάλεσε σε διαμαρτυρία εναντίον της προγραμματισμένης συγκέντρωσης του Patriot Prayer στο Σαν Φρανσίσκο.

Η πρόταση έκλεισε με μια πρόσκληση προς «όλα τα συνδικάτα και τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις να ενωθούν μαζί μας για να υπερασπιστούμε τα συνδικάτα, τις φυλετικές μειονότητες, τους μετανάστες, τα LGBTQ άτομα, τις γυναίκες και όλους τους καταπιεσμένους.»

Όπως δήλωσε συνοπτικά ο Εντ Φέρρις, πρόεδρος της Τοπικής 10 και ένας από τους ηγέτες της διοργάνωσης σε πρόσφατη συνέντευξη στη καθηγήτρια Σούζι Βάισμαν στο KPFK[1], «Μια γυναίκα [η Χέδερ Χέγιερ] σκοτώθηκε από τους Ναζί σε αμερικανικό έδαφος και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο.».

Η προγραμματισμένη αντι-πορεία της Τοπικής 10 έλαβε ευρεία δημοσιότητα στο Bay Area και σε όλη την Καλιφόρνια μέσω του διαδικτύου, των μέσων μαζικής επικοινωνίας και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Χιλιάδες άτομα θα εντάσσονταν πιθανώς στην αντιφασιστική διαδήλωση, αν δεν ακυρωνόταν η φασιστική συγκέντρωση. Ενώ η Τοπική 10 ήταν σχεδόν η μόνη ομάδα στο Bay Area που κινητοποιήθηκε, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έμπνευση των άλλων για να αναλάβουν δράση. Όπως σημείωσε στο Facebook το Σαν Φρανσίσκο Ενάντια στο Μίσος, η Τοπική 10 του ILWU «έχει μακρά ιστορία πάλης ενάντια στο ρατσισμό» οπότε «πολλές άλλες κοινοτικές ομάδες του Σαν Φραντσίσκο και άτομα που αντιτίθενται στη λευκή κυριαρχία, στο μισογυνισμό και στην ομοφοβία, θα διαδήλωναν από το Longshoreman’s Hall ως το Crissy Field για να διαμαρτυρηθούν.».

Μετά τη ματαίωση της πρώτης συγκέντρωσης, το Patriot Prayer προσπάθησε να κάνει μια δεύτερη στο φημισμένο Alamo Park της πόλης. Ωστόσο, χιλιάδες αντι-διαδηλωτές -συμπεριλαμβανομένων μελών του ILWU και των συνδικάτων ηλεκτρολόγων και καθηγητών- πήγαν πρώτοι στο Alamo Park και το κατέλαβαν, υπερέχοντας συντριπτικά έναντι των λίγων φασιστών και οπαδών της λευκής  υπεροχής που εμφανίστηκαν. Αυτοί οι διαδηλωτές εντάχθηκαν σε μια άλλη μεγάλη ομάδα στη συνοικία Mission της πόλης, παλιά  εργατική γειτονιά που τώρα υποφέρει από γρήγορη ανάπλαση.

Την Κυριακή, η εστία μετατοπίστηκε στην πόλη του Μπέρκλεϊ, όπου οι ακροδεξιές δυνάμεις σχεδίαζαν να συγκεντρωθούν. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, οι αντιφασίστες αποδιοργάνωσαν τη δεξιά. Πάνω από 5.000 άτομα εμφανίστηκαν, μεταξύ των οποίων για άλλη μια φορά οι λιμενεργάτες του Bay Area και το συνδικάτο των δασκάλων. Μεταξύ των παρόντων μελών του ILWU ήταν ο Χάουαρντ Κέιλορ, ένας 90χρονος που ηγήθηκε του μποϊκοτάζ κατά του απαρτχάιντ που διεξήχθη το 1984 από την Τοπική 10 σε αλληλεγγύη στους Νοτιοαφρικανούς.

Ωστόσο, οι λιμενεργάτες δεν είχαν ανοσία στην αυξανόμενη παλίρροια μίσους. Νωρίτερα αυτό το έτος βρέθηκαν πολλαπλές θηλιές στην προκυμαία του Όκλαντ, οι οποίες ακολούθησαν την ανακάλυψη ρατσιστικών ψεμάτων γραμμένων με σπρέι. Ο Αφρικανοαμερικανικός Συνασπισμός Φορτοεκφορτωτών, μια συνέλευση μαύρων εργατών φορτοεκφορτωτών στο πλαίσιο της ILWU, ηγήθηκε των προσπαθειών για να πολεμήσει αυτό το ρατσισμό. Στα τέλη Μαΐου, περίπου εκατό εργαζόμενοι σταμάτησαν να εργάζονται για να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτές τις ρατσιστικές προκλήσεις. Ο Ντέρικ Μοχάμεντ, Γραμματέας Oικονομικών της Τοπικής 10, σχολίασε στα τέλη Μαΐου: «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω της ιστορίας πίσω από τις θηλιές και τι αυτές σημαίνουν για τους μαύρους ανθρώπους στην Αμερική.»

Αντί να προστατεύσει τους εργαζόμενούς της, η εργοδότρια εταιρία SSA Marine, απάντησε καταθέτοντας μια καταγγελία στη διαιτησία του λιμανιού, που έκρινε αυτή τη στάση παράνομη. Ο διευθυντής επικοινωνιών του λιμανιού δήλωσε, «Το λιμάνι του Όκλαντ δεν ανέχεται τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις κάθε είδους» αλλά δεν έκανε κανένα συγκεκριμένο σχόλιο για τις θηλιές ή για τη στάση εργασίας. Η Ναυτιλιακή Ένωση του Ειρηνικού, στην οποία ανήκει η SSA και η οποία εκπροσωπεί τις ναυτιλιακές εταιρείες της Δυτικής Ακτής σε σχέση με την ILWU, αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν την ιστορία.

Το ILWU αποτελεί παράδειγμα μιας εργατικής ένωσης με ευρεία και βαθιά συμμετοχή στην κοινωνική δικαιοσύνη, πέρα από τους χώρους εργασίας του. Μποϊκόταρε πλοία που φόρτωναν υλικό για φασιστικά και ρατσιστικά καθεστώτα στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1930, στη Χιλή στη δεκαετία του ’70 και στη Νότια Αφρική τη δεκαετία του 1980. Ήταν μια από τις λίγες οργανώσεις που καταδίκασαν τον εγκλεισμό των Ιαπωνοαμερικάνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολέμησε ενεργά το ρατσισμό στους δικούς του εργασιακούς χώρους, πόλεις και έθνος. Το ILWU έκλεισε όλα τα λιμάνια της Δυτικής Ακτής, την Πρωτομαγιά του 2008, για να διαμαρτυρηθεί για τους πόλεμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Την ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ το 90% των απλών μελών της Τοπικής 10 αρνήθηκαν να εργαστούν.

Στην αντιφασιστική της δήλωση, η ILWU αναφέρθηκε στο τι έχει καταφέρει, στην «περήφανη ιστορία του ξεσηκώματος εναντίον του ρατσισμού, του φασισμού και της μισαλλοδοξίας και στη χρησιμοποίηση της δύναμης του συνδικάτου μας για να το πράξουμε – την Πρωτομαγιά του 2015 κλείσαμε τα λιμάνια της Περιοχής του Bay Area και πορευτήκαμε με χιλιάδες στο Oscar Grant Plaza ζητώντας να μπει ένα τέλος στην τρομοκρατία της αστυνομίας κατά των Αφροαμερικανών και άλλων».

Το εργατικό κίνημα έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δεκαετίες αντι-συνδικαλισμού, αλλά το ILWU και η Τοπική 10 παραμένουν ανυποχώρητοι. Τα άλλα συνδικάτα θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Και για το 89 τοις εκατό των αμερικανών εργαζομένων που δεν ανήκουν σε συνδικάτα, πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι οι μεμονωμένες πράξεις αντίστασης -αν και ευγενείς πράξεις- δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές με τη συλλογική δράση. Δυστυχώς, θα υπάρξουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες για δράση.

 

* Ο Πήτερ Κόουλ είναι Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ιλινόις. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Wobblies στην Προκυμαία: Διαφυλετικός Συνδικαλισμός στην Προοδευτική Εποχή της Φιλαδέλφειας και τώρα εργάζεται σε ένα βιβλίο με τίτλο Η Δύναμη των Λιμενεργατών: Αγώνας, Τεχνολογία και Σωματεία στο Ντέρμπαν και στο BayArea του Σαν Φρανσίσκο. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εργασίας και Ανάπτυξης (SWOP) του Πανεπιστημίου του Witwatersrandστο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και έχει δημοσιεύσει εκτενώς για εργατική ιστορία και πολιτική. Tweetάρει από το @ProfPeterCole.

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.[1]
                        [1] Ραδιοφωνικός σταθμός των ΗΠΑ