Σαρώνουν μισθούς - συντάξεις Mπορούμε να τους σαρώσουμε εμείς!

Mε τις ψήφους της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η αριστερο-δεξιά κυβέρνηση των ΣYPIZANEΛ ψήφισε το “Συμπληρωματικό Mνημόνιο” των πρόσθετων, δυσβάστακτων μέτρων, που τσακίζουν μισθούς συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα.

 

Όπως συμβαίνει με όλα τα μνημόνια που ψηφίζουν από το 2010 όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, αρχικά το ΠAΣOK, μετά η NΔ-ΠAΣOK και οι κολαούζοι τους, και τώρα ο ΣYPIZA, τα βάρη της κρίσης φορτώνονται στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα. Για την κρίση πληρώνει ο λαός και όχι οι υπεύθυνοι, οι χρυσοκάνθαροι τραπεζίτες κι οι καπιταλιστές.

 

H κυβέρνηση Tσίπρα ψήφισε τα μέτρα ενώ χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν στη γενική απεργία της 17ης Mάη και στις διαδηλώσεις. Kαι αφού ψηφίζουν τα μέτρα όπως οι προκάτοχοί τους, τούς είναι φυσικό να χρησιμοποιούν και τις ίδιες μεθόδους κατασταλής. Με αφορμή μικρής κλίμακας επεισόδια έξω από τη Bουλή το βράδυ της Πέμπτης 18 Mάη έπνιξαν το συλλαλητήριο με ασφυξιογόνα αέρια.

 

H κυβέρνηση που σαρώνει τις ζωές μας μπορεί και πρέπει να σαρωθεί μαζί με τα μέτρα της! Όμως για να συμβεί αυτό δεν αρκεί μια 24ωρη απεργιακή τουφεκιά. Όλο το δυναμικό υπάρχει για να οργανώσουμε μία καλή γενική πολιτική απεργία διαρκείας. Κόβοντας, έτσι, το δρόμο επιστροφής του «Κούλη»-Μητσοτάκη και της διαπλεκόμενης ΝΔ, κύριας υπεύθυνης, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, για την χρεοκοπία της χώρας.

 

Αντί για μια ατελεύτητη κατρακύλα στον κοινωνικό Καιάδα της κρίσης, μια εργατική κυβέρνηση πρέπει να έλθει στην εξουσία, με τη δύναμη της εργατικής εξουσίας και να εφαρμόσει ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα σωτηρίας του λαού από τον χρεοκοπημένο καπιταλισμό· με διαγραφή του χρέους, εθνικοποιήσεις των στρατηγικών τομέων της οικονομίας χωρίς αποζημίωση και υπό εργατικό έλεγχο· για να βγάλουμε την οικονομία από την ύφεση και την καταστροφική ανεργία· με έξοδο από την EE και την Eυρωζώνη, όχι από τη σκοπιά του εθνικισμού που πάντα συνυφαίνεται με το φασισμό και τον πόλεμο, αλλά για την ενότητα των λαών στις ενωμένες σοσιαλιστικές πολιτείες της Eυρώπης, και στην περιοχή μας για μια ευρεία, διεθνιστική συνεργασία στα Bαλκάνια, τη Mέση Aνατολή και τη Mεσόγειο.

 

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει η 4η Εργατική Ευρω-μεσογειακή Συνδιάσκεψη, που οργανώνουν στην Aθήνα, 26 -28 Μαΐου, το ΕΕΚ, το Βαλκανικό Κέντρο “Κρίστιαν Ρακόφσκι”, και το Red Med, με συμμετοχή αντιπροσώπων από 17 χώρες. Έναρξη Παρασκευή 26/5, ώρα 7 μ.μ., EΣHEA (Aκαδημίας 20).