Βόλος: Ούτε 32, ούτε και 8, κανένα μαγαζί τη Κυριακή ανοιχτό!

Βόλος: Ούτε 32, ούτε και 8, κανένα μαγαζί τη Κυριακή ανοιχτό!

Δυναμικό παρόν έδωσε ο Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής στους εμπορικούς  δρόμους  της πόλης του Βόλου, την Κυριακή 7 Μαίου,  με κάλεσμά του προς όλα τα ταξικά και αγωνιστικά εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιάς και τους εργαζόμενους στο εμπόριο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου είχε αποφασίσει να κρατήσει τα μαγαζιά κλειστά κι έτσι μόνο καταστήματα πολυεθνικών εταιρειών άνιξαν σε μια έρημη από κόσμο εμπορική ζώνη. Ο Εμπορικός σύλλογος είχε καλέσει τα μέλη του να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλ. Αγ. Νικολάου αλλά ούτε το ΔΣ του συλλόγου (με μια μοναδική εξαίρεση) δεν συγκεντρώθηκε ενώ ο πρόεδρός του εμφανίστηκε μόνο για την εθιμοτυπική συνέντευξη τύπου και φωτογραφία με τους δημοσιογράφους.

Αντίθετα, ενάντια στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και όλης της ζωής εν μέσω 4ου μνημονίου αγωνιστές/στριες συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην κεντρική πλατεία Αγιου Νικολάου ξεκινώντας πορεία προς τις  μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, που χέρι χέρι με τη κυβέρνηση συναινούν στην εξάλειψη της κυριακάτικης αργίας  από τον εργασιακό χάρτη δικαιωμάτων και ανοίγουν τις πόρτες τους για το καταναλωτικό κοινό εξαθλιώνοντας  τη ζωή των εργαζομένων τους. Η επέκταση του ωραρίου τις περισσότερες Κυριακές του χρόνου θα συντρίψει τα μικρομάγαζα και οι πολυενικές θα  “μαζέψουν” τον πενιχρό τζίρο τους συγκεντρώνοντας όλη την υπάρχουσα αλλά διαρκώς συρρικνούμενη δουλειά στην εμπορική αγορά.

Ο Ταξικός Συντονισμός παρενέβη στις μεγάλες αλυσίδες ενημερώνοντας εργαζόμενους και περαστικούς ότι η Κυριακάτικη αργία αποτελεί κατάκτηση σχεδόν ενός αιώνα και δεν πρέπει να καταργηθεί με τα μνημονιακά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης. Η επέκταση του ωραρίου θα επεκτείνει την ανεργία, την εντατικοποίηση της εργασίας και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση των μισθών των εργαζομένων.  Κεντρικό σύνθημα στους δρομους της πόλης ήταν ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ.