ΣBEOΔ: Στάση εργασίας – συγκέντρωση και μοτοπορεία στα Eξάρχεια

Tετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση – μοτοπορεία στην πλατεία Eξαρχείων, οργανώνει την Τετάρτη 30 Οκτώβρη 2019 (20:00 – 24:00) το σωματείο βάσης εργαζομένων courier – delivery ΣBEOΔ.

Tο σωματείο ζητάει την εφαρμογή του νόμου 4611/2019, ανάκληση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης εργαζόμενης διανομέα από το ψητοπωλείο της περιοχής «Πρίγκηπας».
H ιστορία, όπως την περιγράφει φυλλάδιο της ΣBEOΔ έχει ως εξής:
Στα τέλη Αυγούστου/αρχές Σεπτέμβρη του 2019, τρεις εργαζόμενοι του ψητοπωλείου «ο Πρίγκιπας», που βρίσκεται στην οδό Χ. Τρικούπη 23 στα Εξάρχεια, προσέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας και μεταξύ άλλων κατήγγειλαν την επιχείρηση του κ. Χριστάκη για υποδηλωμένη εργασία, απλήρωτα δώρα, άδειες, νυχτερινά και έξοδα κίνησης, χρήσης και συντήρησης δικύκλου. Από τους τρεις εργαζόμενους/ες, οι δύο είναι μέλη του σωματείου μας, της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου. Πλέον, στο κατάστημα η κατάσταση έχει ως εξής: ο ένας συνάδελφος διανομέας συνεχίζει να εργάζεται λόγω συνδικαλιστικής ασυλίας, (παρά τη συνεχή ψυχολογική πίεση που του ασκείται για να παραιτηθεί και την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής του δράσης), η δεύτερη συνάδελφος σερβιτόρα παραιτήθηκε αμέσως μετά την προσφυγή της, επειδή δεν ήθελε να εργάζεται άλλο κάτω από αυτές τις συνθήκες και γνωρίζοντας πως ούτως ή άλλως θα την έδιωχναν και η τρίτη συνάδελφος διανομέας απολύθηκε αμέσως μόλις ανακοίνωσε στον εργοδότη κ. Χριστάκη, πως προσέφυγε στην επιθεώρηση.
Η άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου διανομέα μας αφορά όλους/ες.
Μεταξύ άλλων, η συνάδελφός μας διεκδίκησε την εφαρμογή του νόμου 4611 για courier,delivery και εξωτερικούς υπαλλήλους. Διεκδίκησε για την ίδια, για το σωματείο, για τους συναδέλφους, για τον κάθε ένα και την κάθε μία από εμάς που βλέπουμε καθημερινά τις σκέψεις και τα όνειρά μας να καθρεφτίζονται στην άσφαλτο. Γι’ αυτό και δε θα την αφήσουμε μόνη.

Οι εργασιακές συνθήκες στον «Πρίγκιπα» αντανακλούν τη γενικευμένη συνθήκη της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την περιοχή της Νεάπολης και των Εξαρχείων.
Σε όλη την Αθήνα, στο Λεκανοπέδιο, στη χώρα. Δεν αφορά μόνο τους διανομείς.
Αφορά κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη στον επισιτισμό/ τουρισμό, κάθε υποδηλωμένο ή αδήλωτο συνάδελφο σε όποιο επάγγελμα ή κλάδο κι αν απασχολείται. Ως σωματείο, για μια ακόμη φορά και με αυτή μας την καμπάνια θέλουμε να σπάσουμε τα στεγανά της συντεχνίας και του επαγγέλματός μας. Με αφορμή την απόλυση της συναδέλφου θέλουμε να επικοινωνήσουμε, θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε, θέλουμε να θέσουμε στο κέντρο του διαλόγου το ζήτηματης ανασφάλιστης και της υποδηλωμένης εργασίας. Θέλουμε να μιλήσουμε με τους συναδέλφους μας για την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4611 για courier, delivery και εξωτερικούς υπαλλήλους. Όμως ξέρουμε, πως η ψήφιση ενός νόμου δε σημαίνει και εφαρμογή. Αν η ψήφιση ενός νόμου σήμαινε και εφαρμογή δε θα υπήρχαν υποδηλωμένοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.
Η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ο έλεγχος των ίδιων των ελεγκτικών μηχανισμών είναι υπόθεση δική μας. Είναι καθημερινή υπόθεση των σωματείων, των εργαζομένων, των πολιτών, της κοινωνίας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινητοποιούνται με καταγγελίες, κινητοποιούνται όταν σπάμε τη σιωπή και το φόβο μας συλλογικά, όταν υψώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε το δίκιο μας.
Ειδικότερα στα Εξάρχεια και στη Νεάπολη, που έχουν πλούσια ιστορία σε κοινωνικούς αγώνες, είναι στο χέρι μας ώστε καταστήματα και εργασιακές σχέσεις παρόμοιες με του «Πρίγκιπα» να μην υπάρχουν.

Τα Εξάρχεια δεν έγιναν γνωστά παγκόσμια από τους τουριστικούς οδηγούς και τις πληρωμένες καταχωρήσεις στα lifestyle περιοδικά. Δεν έγιναν γνωστά ούτε για το Air bnb και την εμπορευματοποίηση ούτε για τις λουσάτες βιτρίνες και τα σουβλατζίδικα. Αυτά υπάρχουν και αλλού, συσκευασμένα και τιμολογημένα από χρόνια. Η Νεάπολη και τα Εξάρχεια είναι γνωστά για τη συνεχή πολιτική και συνδικαλιστική τους τριβή, την πολιτιστική, πολιτισμική και κοινωνική τους όσμωση. Και με αυτόν τον αγώνα αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά αναδεικνύουμε, αυτά τα χαρακτηριστικά υπερασπιζόμαστε, αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουμε να διευρύνουμε.

Είμαστε η ΣΒΕΟΔ, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, γέννημα θρέμμα των αγώνων του χθες που η τάξη μας κέρδισε με αίμα, της Μητροπολιτικής Αθήνας του σήμερα και του ανταγωνιστικού κινήματος που σχεδιάζει το αύριο.
Στεκόμαστε όρθιοι με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ενάντια στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων ενάντια στην υποδηλωμένη και ανασφάλιστη εργασία, ενάντια στην εργοδοτική βία και τρομοκρατία όπως και εάν αυτή εκφράζεται. Και σε αυτόν τον αγώνα, όπως και σε κάθε αγώνα που έχουμε δώσει τα τελευταία δώδεκα χρόνια στις πιάτσες και τις συνοικίες, σας θέλουμε δίπλα μας.
Εμείς, τα μυρμήγκια αυτής της πόλης, γεμάτοι αισιοδοξία και διάθεση για αγώνα μοιραζόμαστε μαζί σας τις σκέψεις μας κι ένα στίχο που πάντοτε μας κάνει να ατενίζουμε με αισιοδοξία το αύριο:
«First we take Manhattan, then we take Berlin»
ΒΑΛΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ ΣΟΥ
ΔΩΣΕ ΓΚΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΣΤΗ
Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
Οκτώβρης 2019