του Θόδωρου Κουτσουμπού

Το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ έχει συντάξει σχέδιο εκτοπισμού – εξανδραποδισμού όλων των κατοίκων της Γάζας. Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα του Associated Press της 31/10/2023 (An Israeli ministry, in a ‘concept paper,’ proposes transferring Gaza civilians to Egypt’s Sinai).

Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι απειλούνται με απέλαση από την πατρίδα τους. Πρώτος σταθμός ο εγκλεισμός τους σε στρατόπεδα στη Χερσόνησο του Σινά, έδαφος που υπάγεται στην Αίγυπτο. Και μετά εκδίωξη στην Αίγυπτο και πέρα από την Αίγυπτο…

Μετά τη Νάκμπα, την Καταστροφή του λαού της Παλαιστίνης το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ με την εκδίωξη 700.000 Αράβων Παλαιστινίων από τη γη τους, τώρα ένα νέο έγκλημα σχεδιάζεται. Και αυτό υπό τις ευλογίες της χρεοκοπημένης και ευτελισμένης “διεθνούς κοινότητας” των δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Οι ανάλγητοι βομβαρδισμοί της Γάζας εδώ και τρεις εβδομάδες από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, με την ισοπέδωση τής πιο πυκνοκατοικημένης πόλης στον κόσμο, με καταστροφές όλων των υποδομών, σχολείων και νοσοκομείων, προλειαίνουν το έδαφος για τη μαζική εκτόπιση του πληθυσμού. Με απειλές εξολόθρευσης ο λαός της Γάζας ωθείται από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ στο νότο της Λωρίδας με στόχο να περάσουν στο αιγυπτιακό έδαφος. Είναι καθαρό ότι στόχος δεν είναι μόνο οι «τρομοκράτες» και «εγκληματίες» της Χαμάς, όπως λέει η ισραηλινή και δυτική προπαγάνδα, στόχος δεν είναι μόνο οι μαχητές (που έχουν όλο το δικαίωμα να παλεύουν για την ελευθερία της πατρίδας τους), στόχος είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι, όλος ο αραβικός παλαιστινιακός λαός.

Το δημοσίευμα του ΑΡ αναφέρει:

Υπουργείο της ισραηλινής κυβέρνησης έχει συντάξει πρόταση στη διάρκεια του πολέμου για τη μεταφορά των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Λωρίδας της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, προκαλώντας την καταδίκη των Παλαιστινίων και επιδεινώνοντας τις εντάσεις με το Κάιρο.

Το γραφείο του Πρωθυπουργού Μπένγιαμιν Νετανιάχου υποβάθμισε το σχέδιο που συνέταξε το Υπουργείο Πληροφοριών (υπό τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν) ως μια υποθετική άσκηση – ένα «χαρτί ιδεών». Όμως τα συμπεράσματά του βάθυναν τους μακροχρόνιους φόβους της Αιγύπτου ότι το Ισραήλ θέλει να κάνει τη Γάζα πρόβλημα της Αιγύπτου, ενώ αναβιώνουν στους Παλαιστίνιους μνήμες από το μεγαλύτερο τραύμα τους – τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των μαχών κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948».

Αντιδρώντας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, που βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα, αφότου αυτή κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία τις εκλογές το 2006/2007, δήλωσε μέσω εκπροσώπου του:

«Είμαστε κατά της μεταφοράς σε οποιοδήποτε μέρος, με οποιαδήποτε μορφή, και θεωρούμε ότι είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να ξεπεραστεί», είπε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινε, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, σχετικά με το σχέδιο. «Αυτό που συνέβη το 1948 δεν θα επιτραπεί να συμβεί ξανά». Ένας μαζικός εκτοπισμός, είπε ο Abu Rudeineh, θα ισοδυναμούσε με κήρυξη νέου πολέμου.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, έξι ημέρες αφότου οι μαχητές της Χαμάς έσπασαν τον φράχτη απομόνωσης της Γάζας και επιτέθηκαν στο Ισραήλ σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 στρατιωτικούς και πολίτες στο νότιο Ισραήλ και παίρνοντας 240 όμηρους – ενέργεια που πυροδότησε τον ολοκληρωτικό ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα με μέχρι στιγμής 8.000 νεκρούς Παλαιστίνιους και περί τις 20.000 τραυματίες. Η αποκάλυψη του εγγράφου έγινε από τον τοπικό ιστότοπο ειδήσεων Sicha Mekomit.

Στην έκθεσή του, το Υπουργείο Πληροφοριών -ένα “κατώτερο” υπουργείο που διεξάγει έρευνα αλλά δεν ορίζει πολιτική- πρόσφερε τρεις εναλλακτικές λύσεις «για να πραγματοποιηθεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας υπό το φως των εγκλημάτων της Χαμάς» που οδήγησαν στην ισραηλινή πολεμική επιχείρηση “Σιδερένιο Ξίφος”.

Το έγγραφο προτείνει τη μεταφορά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε καταυλισμούς σκηνών στο βόρειο Σινά, στη συνέχεια να χτιστούν μόνιμες πόλεις και ένας απροσδιόριστος ανθρωπιστικός διάδρομος. Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων. Η έκθεση δεν αναφέρει τι θα γίνει με τη Γάζα μόλις εκκαθαριστεί ο πληθυσμός της. Προφανώς, οι φασίστες έποικοι φίλοι του διεφθαρμένου Νετανιάχου, θα έχουν ένα επίζηλο παραθαλάσσιο έπαθλο – και υφαλοκρηπίδα με μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του ΑΡ για σχολιασμό της έκθεσης. Αλλά η Αίγυπτος έχει καταστήσει σαφές σε αυτόν τον τελευταίο πόλεμο ότι δεν θέλει να δεχτεί ένα κύμα Παλαιστινίων προσφύγων.

Η Αίγυπτος φοβόταν εδώ και καιρό ότι το Ισραήλ θέλει να εξαναγκάσει σε μόνιμη απέλαση τους Παλαιστίνιους στο έδαφός της, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου ανακήρυξης του κράτους του Ισραήλ. Η Αίγυπτος κυβέρνησε τη Γάζα μεταξύ 1948 και 1967, οπότε το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή στον πόλεμο των Έξι Ημερών, μαζί με τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Γάζας είναι απόγονοι Παλαιστινίων προσφύγων που ξεριζώθηκαν από το σημερινό Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, δήλωσε ότι μια μαζική εισροή προσφύγων από τη Γάζα θα εξαλείψει την παλαιστινιακή εθνική υπόθεση. Εγκυμονεί επίσης κινδύνους να φέρει μαχητές στο Σινά, απ’ όπου μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις στο Ισραήλ. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνθήκη ειρήνης Αιγύπτου – Ισραήλ του 1979. Αντιθέτως, πρότεινε στο Ισραήλ να στεγάσει τους Παλαιστίνιους στην έρημο του Νεγκέβ, που γειτνιάζει με τη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

«Αν αυτό το έγγραφο είναι αληθινό, είναι σοβαρό λάθος. Μπορεί να προκαλέσει μια στρατηγική ρήξη μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου», είπε οYoel Guzansky, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ. Η Αίγυπτος είναι ένας πολύτιμος εταίρος που συνεργάζεται παρασκηνιακά με το Ισραήλ, είπε. Εάν θεωρηθεί ότι βοηθά απροκάλυπτα ένα ισραηλινό σχέδιο όπως αυτό, ειδικά στο οποίο εμπλέκονται οι Παλαιστίνιοι, θα μπορούσε να είναι «καταστροφικό για τη σταθερότητά της».

Όμως, η έρημος του Σινά της Αιγύπτου, δεν θα είναι απαραίτητα ο τελευταίος σταθμός των Παλαιστινίων προσφύγων. Το έγγραφο κάνει λόγο για την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα υποστηρίξουν το σχέδιο είτε οικονομικά, είτε δεχόμενοι τους ξεριζωμένους κατοίκους της Γάζας ως πρόσφυγες και μακροπρόθεσμα ως πολίτες. Οι «επιεικείς» πρακτικές μετανάστευσης του Καναδά τον καθιστούν επίσης πιθανό στόχο «επανεγκατάστασης», προσθέτει το έγγραφο. Όμως αυτό δεν είναι επανεγκατάσταση, είναι απέλαση και ξεριζωμός του ντόπιου αραβικού παλαιστινιακού πληθυσμού για να γίνει η Γάζα και σε ένα επόμενο βήμα η Ανατολική Ιερουσαλήμ, ίσως και η Δυτική Όχθη, «μια χώρα χωρίς λαό, για ένα λαό χωρίς χώρα», όπως -ψευδώς- περιέγραφε την Παλαιστίνη η εκ των ιδρυτών του Ισραήλ, μετέπειτα πρωθυπουργός Γκόλντα Μέιρ.

Σημειώνεται ότι και η Ελλάδα έχει βολιδοσκοπηθεί για την φιλοξενία ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς – εξορίας των Παλαιστινίων μακρυά από την πατρίδα τους.

Μάλιστα, οι εισηγητές του σχεδίου τολμούν να παρουσιάζουν τον εξανδραποδισμό ενός ολόκληρου λαού ως… φιλανθρωπική πράξη. Εκ πρώτης όψεως αυτή η πρόταση «ενδέχεται να είναι περίπλοκη όσον αφορά τη διεθνή νομιμότητα», αναγνωρίζει το έγγραφο. Όμως, «Κατά την εκτίμησή μας, οι μάχες μετά την εκκένωση του πληθυσμού θα οδηγούσαν σε λιγότερες απώλειες αμάχων σε σύγκριση με αυτό που αναμένεται εάν ο πληθυσμός παραμείνει», σημειώνουν.

Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει το έγγραφο είπε ότι δεν είναι δεσμευτικό και ότι δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση επ’ αυτού. Το γραφείο του Νετανιάχου το χαρακτήρισε «ένα πρωτότυπο έγγραφο, παρόμοια ετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας».

«Το θέμα της «επόμενης ημέρας» δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίσημο φόρουμ στο Ισραήλ, το οποίο αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην καταστροφή των κυβερνητικών και στρατιωτικών δυνάμεων της Χαμάς», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Το έγγραφο απορρίπτει τις δύο άλλες επιλογές: την αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη ως κυρίαρχης στη Γάζα ή την υποστήριξη ενός τοπικού καθεστώτος (προφανώς ανδρεικέλων). Μεταξύ άλλων λόγων, απορρίπτει τις άλλες δύο επιλογές ως μη ικανές να αποτρέψουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Η αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία εκδιώχθηκε από τη Γάζα μετά από έναν εβδομαδιαίο πόλεμο το 2007 που έφερε τη Χαμάς στην εξουσία, θα ήταν «μια άνευ προηγουμένου νίκη του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος, μια νίκη που θα στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών και δεν προστατεύει την ασφάλεια του Ισραήλ», αναφέρει το έγγραφο.

Ο μαζικός ξεριζωμός ενός ολόκληρου λαού, του λαού της Παλαιστίνης είναι ένα έγκλημα – έγκλημα πολέμου και πρέπει να αποτραπεί. Οι δυτικές ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα έχουν την πλήρη ευθύνη για μια κατάσταση που απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε ισσοροπία στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και παντού. Αν το Ισραήλ μπορεί να εκδιώκει από την πατρίδα τους 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους Άραβες, γιατί δεν μπορεί το καθεστώς Ερντογάν π.χ. να εκδιώξει από την Κύπρο μισό εκατομμύριο Ελληνο-Κύπριους κατοίκους και να επεκτείνει την κατοχή σε όλο το έδαφος του νησιού; Oι ασκοί του Αιόλου ανοίγουν σε ένα υπέδαφος που μαστίζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ ο πόλεμος έχει εγκατασταθεί στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης. Οι λαοί και η εργατική τάξη πρέπει να ξεσηκωθούν, να υπερασπίσουν τον Παλαιστινιακό λαό και το δικαίωμά του να έχει την πατρίδα του που του την κλέβουν από το 1948, στο 1967 και ξανά τώρα. Ο ένοπλος αγώνας για την απελευθέρωση της κατακτημένης γης της Παλαιστίνης δεν είναι έγκλημα, ούτε τρομοκρατία. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού.

Και η πάλη για τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού που δολοφονείται μαζικά από τον υπερεξοπλισμένο τραμπούκο των ΗΠΑ και της Ε.Ε. συνδέεται άμεσα με την υπεράσπιση της ειρήνης και της ζωής των παιδιών όλων των λαών και του ελληνικού λαού που απειλούνται από τη βίαιη πολεμική έκρηξη των αντιφάσεων του καπιταλισμού και του σιωνιστικού προκεχωρημένου φυλάκιου της Δύσης. Ο ίδιος ο Εβραϊκός λαός, που μαρτύρησε από τον αντισημιτισμό και το ναζισμό του βιομηχανικού ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού πρέπει επίσης να αντιταχθεί (όπως αντιτάσσονται οι δίκαιοι Εβραίοι στις ΗΠΑ με τις συνεχείς διαδηλώσεις και καταλήψεις) στον βίαιο ξεριζωμό του Παλαιστινιακού λαού, ανατρέποντας την εκφυλισμένη κυβέρνηση Νετανιάχου με τους φασίστες συμμάχους του και εγκαθιδρύοντας σχέσεις διεθνιστικής εργατικής φιλίας και συνεργασίας με τους Παλαιστίνιους Άραβες.