ΣΕ ΑΚΗΡΥΧΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται ξανά τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παρά τις  αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις (με τις έκτακτες εισφορές, κλιμακωτές περικοπές, κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης), το ΙΚΑ (μισθωτοί), ο ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), ο ΟΓΑ (αγρότες) και  το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), παρουσιάζουν στους προϋπολογισμούς τους ένα έλλειμμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ της χώρας ή 1,8 δις ευρώ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης της κρατικής δαπάνης για συντάξεις,  της στασιμότητας στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και της αύξησης των νέων συνταξιούχων εδώ και έξι χρόνια. Οι άνεργοι έχουν αυξηθεί τρεις φορές περισσότερο από τους νέους συνταξιούχους, το ληξιπρόθεσμο χρέος προς τα ταμεία είναι μιάμιση φορά  μεγαλύτερο από ό,τι εισπράττει κάθε ταμείο από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι τελευταίες ολοένα και περισσότερο πληρώνονται χάρη στη μερική απασχόληση…
 
Έρχεται νέο «κύμα» συνταξιοδοτήσεων
 
Να σημειωθεί πως η αύξηση των νέων συνταξιούχων δεν έχει ακόμα επιβαρύνει τα οικονομικά των ταμείων όπως θα της αναλογούσε. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ εκκρεμούν 145.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα (σε κύριες, διαδοχικές και επικουρικές συντάξεις) που αντιστοιχούν σε πάνω από 75.000 συνταξιούχους χωρίς… σύνταξη. Αν το ΙΚΑ έδινε αυτή τη στιγμή τις συντάξεις που «χρωστά» θα έπρεπε να βρει επιπλέον 1,3 δις. ευρώ (12% δαπανών του) και άλλα 6 δις ευρώ για να δώσει τα αναδρομικά! Σημειώνεται πως η ετήσια δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται μόλις σε 10,2 δις ευρώ. Έτσι είναι να γελά κανείς όταν ακούει από κυβερνητικά στελέχη πως είναι «ενθαρρυντικές» οι πρώτες ενδείξεις από τις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ταμείων κύριας ασφάλισης που θα είναι έτοιμες στα τέλη Οκτωβρίου του 2014.
Τεράστια είναι η ευθύνη των ίδιων των κυβερνώντων για το ότι τόσος κόσμος «βγήκε» στη σύνταξη μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου το 2010, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2015. Υπό το φόβο της καταχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με βάση τα προηγούμενα νομικά δεδομένα. Πάνω από 350.000 νέοι συνταξιουχοι προστέθηκαν (αφαιρώντας όσους «έφυγαν» από τη ζωή) την περίοδο 2010 -13. Την ίδια περίοδο,προστέθηκαν επιπλέον 1 εκατομμύριο άνεργοι στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι σήμερα φτάσαμε σε μία αναλογία 1,3 εργαζόμενοι ανά 1 συνταξιούχο… Συνεπώς, τη χρεοκοπία του ασφαλιστικού δεν την προκάλεσαν τόσο οι «στρεβλώσεις» του ή οι «μαϊμού» συντάξεις, όπως λένε οι κυβερνητικοί αλλά η δραματική ύφεση που έφερε η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και τα Μνημόνια της αποτυχημένης διάσωσής του.
Είναι τέτοιο το κύμα των συνταξιοδοτήσεων που η σχετική δαπάνη θα φτάσει πολύ σύντομα στο προ – μνημονίου επίπεδο.
 Στα ελλείμματα που δημιουργεί το κύμα αυτό συντείνει όχι μόνο η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση (30% μόνο το 2014 σε σχέση με το 2013), αλλά και η αδύνατη αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.
Η μερική απασχόληση καλύπτει πλέον το 30 % του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, ενώ οι μισθοί έπεσαν 10% μεταξύ Ιανουαρίου 2013 – Ιανουαρίου 2014, την ίδια στιγμή συνεχίζει να βρίσκεται στα περσινά επίπεδα του 27%.
Αυτό σημαίνει πως έχει συντελεστεί μία τεράστια αναδιάρθρωση στο εσωτερικό του εργατικού δυναμικού, όχι μόνο σε βάρος της απασχόλησης αλλά και σε βάρος της πλήρους απασχόλησης, η οποία θα συνεχίζει να στοιχίζει πολλά έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία τα επόμενα χρόνια, ωθώντας σε νέες μειώσεις στις συνταξιοδοτικές δαπάνες.
 
Τρεις στους τέσσερις δεν πληρώνει στα Ταμεία
 
Την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων, νυν και πρώην, ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 19 δις ευρώ.
Αυτό αντιστοιχεί στο 150% των ετήσιων εσόδων των ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές και στο 80% των ετήσιων δαπανών για συντάξεις, οι οποίες καλύπτονται τόσο από εισφορές όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα ασφαλιστικά ταμεία, τρεις στους τέσσερις εγγεγραμμένους σ’ αυτά δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές. Αναλυτικά :
Στο ΙΚΑ είναι καταχωρημένες 441.000 επιχειρήσεις με χρέη, την ίδια στιγμή που λειτουργούν μόλις… 210.000. Το συνολικό χρέος φτάνει τα 8,9 δις ευρώ. Λίγο πάνω από 150 επιχειρήσεις, μάλιστα, χρωστάνε 1,7 δις ευρώ στο ΙΚΑ!!!
Στον ΟΑΕΕ, 560.000 από τους 770.000 ασφαλισμένους χρωστάνε 7,2 δις ευρώ.
Στον ΟΓΑ, περίπου 200.000 από τους 655.000 ασφαλισμένους χρωστάνε 560 εκατ. ευρώ.
Στο ΕΤΑΑ το χρέος ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ
Δ.Κ.