ΣΕ ΔΙΚΗ ΟΙ 12 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Στις 10 Μάρτη έχει οριστεί στο πλημμελειοδικείο Ηρακλείου Κρήτης, η δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού που διώκονται για τη μαζική κινητοποίηση διεκδίκησης της επαναληπτικής εξεταστικής ενάντια στην εκδικητική ματαίωσή της λόγω των καταλήψεων εκείνης της περιόδου ενάντια στο νόμο πλαίσιο της Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η εν λόγω κινητοποίηση, προκάλεσε σύγκρουση με μερίδα καθηγητών οι οποίοι αρνούνταν χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση το αίτημα των φοιτητών.

Οι φοιτητές ανήκουν στην αριστερά (ΕΑΑΚ, Αριστερή Ενότητα-ΚΟΕ, αυτόνομοι), το ΜΑΣ-ΚΝΕ, την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ. Είναι τα τότε μέλη του Δ.Σ του φοιτητικού συλλόγου και ανένταχτοι φοιτητές οι οποίοι κατηγορούνται για «απόπειρα παράνομης βίας και κατακράτησης». Το γεγονός έγινε τον Οκτώβρη του 2011, αμέσως μετά από την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου από την τότε Κυβέρνηση. Οι καθηγητές “υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση” στο Φυσικό, ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας, στη συνέχεια συγκάλεσαν εν κρυπτώ πειθαρχικό συμβούλιο αποφασίζοντας για ορισμένους από τους φοιτητές την αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για ένα εξάμηνο και προχωρώντας στην ποινική δίωξη.

Η ενδεχόμενη καταδίκη των φοιτητών επισύρει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο χρόνων, ενώ βαρύ είναι και το κόστος των δικαστικών εξόδων. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι η πολιτική σημασία αυτής της δίκης. Τα μέλη της ΔΑΠ-ΠΑΣΠ δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν διαφορετική υπερασπιστική γραμμή, έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει τις σχέσεις τους με τους κύκλους εξουσίας του πανεπιστημίου για να αποφύγουν τις συνέπειες που έχουν γνωρίσει οι υπόλοιποι φοιτητές τα 4μιση αυτά χρόνια. Η νεολαία του ΚΚΕ δεν παίρνει την ευθύνη για την κινητοποίηση στην επίμαχη τμηματική συνέλευση αλλά αποδέχεται τη δίωξη ως μέλος του φοιτητικού Δ.Σ. Η ΚΟΕ τοποθετείται από τη σκοπιά της «υπεράσπισης της δημοκρατίας».

Η πραγματικότητα είναι ότι η αποσύνθεση της μνημονιακής δημοκρατίας του κεφαλαίου και της Κυβέρνησης, κάνει επιτακτική όσο ποτέ την ανεξάρτητη επαναστατική απάντηση της εργατικής τάξης της νεολαίας. Η Κ.Ο Ηρακλείου του ΕΕΚ καλεί σε μαζική κινητοποίηση της νεολαίας, των εργαζομένων, των εργατικών οργανώσεων, για την παύση της δίωξης των φοιτητών και τη σύγκρουση με τον αστικό κρατικό μηχανισμό καταστολής.

Ερνέστος Αγγελής