ΣΕ ΔΙΚΗ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ- ΟΤΑ

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Σε λίγες μέρες κλείνει η πρώτη περίοδος της ομαδικής απόλυσης δημόσιων υπαλλήλων – θύματα της πολιτικής των μνημονίων.
Το γεγονός από μόνο του μπορεί να φαίνεται πλέον κάτι συνηθισμένο με τις εκατοντάδες χιλιάδες των απολυμένων εργαζόμενων σε όλη την Ελλάδα, θύματα της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών που εφαρμόζονται.
Η διαφορά βρίσκεται στο περιεχόμενο αυτών των κυβερνητικών αποφάσεων.
Πρώτη φορά μαζικά απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της τρικομματικής κυβέρνησης πέρυσι το Νοέμβρη με το τρίτο μνημόνιο.
Στόχος, η διάλυση των υπηρεσιών του δημόσιου όπως υγεία, παιδεία, κοινωνικές  δομές.
Οι υπηρεσίες που τώρα εξυπηρετούνται από το δημόσιο αφού αποδομηθούν από ό,τι είχε κερδηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα από αγώνες των εργαζομένων σε αυτές, θα δοθούν σε ημέτερους ιδιώτες σωτήρες, για ένα κομμάτι ψωμί οι οποίοι για  να προσφέρουν οτιδήποτε θα πρέπει να αμειφθούν αυτοί, αδρά, και οι εργαζόμενοί τους να ζουν χωρίς δικαιώματα, για ένα κομμάτι ψωμί.
Οι υπάλληλοι στο δημόσιο στοιχίζουν πολύ, λένε, άρα τους απολύουμε και παίρνουμε ωρομίσθιους, τρίμηνους, πεντάμηνους χωρίς δικαιώματα και με μισό μισθό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ απόλυσαν περίπου 6000 υπαλλήλους από την τοπική αυτοδιοίκηση προσλαμβάνουν 50000 με πεντάμηνες συμβάσεις με μισό μισθό, όμως με πλήρες ωράριο και μειωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα – για να «αντιμετωπίσουν την  ανεργία».
Αυτή την κατάσταση παλεύουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.
Νοσοκομεία, παιδεία, κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, τοπική αυτοδιοίκηση κανένας δεν εξαιρείται.
Όλη η φιλοσοφία που έχει τελευταία αναπτυχθεί περί μη απόλυσης αλλά κινητικότητας σε άλλες υπηρεσίες, η σαλαμοποίηση σε εντός ΑΣΕΠ, σκληρό ΑΣΕΠ, πλαστά χαρτιά, αν μπήκες με τον τάδε νόμο ή τον άλλο, ένα μόνο στόχο έχει: να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, να ψάχνουν ατομικές λύσεις μήπως κάπου κρυφτούν και δεν τους βρουν να τους απολύσουν.
150.000 δημοσιοι υπάλληλοι θα είναι χωρίς δουλειά στις 31-12-2015, αυτά υπέγραψαν και αυτά θα τα κάνουν πράξη.
Οι σχολικοί φύλακες, οι καθηγητές των Τεχνικών Λυκείων είναι χωρίς δουλειά, το ίδιο και οι Δημοτικοί αστυνομικοί. Αφού τους έταξαν λαγούς και πετραχήλια τώρα τους δείχνουν την έξοδο προς την ανεργία.
 Στη συνάντηση των Διοικητικών Σουμβουλίων της ΠΟΕ –ΟΤΑ στις 29-8-2013 συζητήθηκαν τα ζητήματα που προέκυψαν από τις  κινητοποιήσεις του κλάδου τον περασμένο Ιούλιο για να αποκρούσουν τις απολύσεις των Σχολικών  Φυλάκων και των Δημ. Αστυνομικών. Έγινε συζήτηση για τις αδυναμίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε σε  αυτή την φάση του αγώνα και τονίστηκε η ανάγκη του ανοίγματος στην κοινωνία και η προσπάθεια συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοικήσης με τους άλλους κλάδους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Κεντρικό θέμα  της συνάντησης η δίωξη όλου του Γενικού Συμβουλίου στις 3/9/2013  που κατηγορείται για τις απεργιακές κινητοποιήσεις  ενάντια στο νέο μισθολόγιο. Tονίστηκε η αναγκαιότητα να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στη στάση εργασίας και να παραβρεθουν στα δικαστήρια της Ευελπίδων την ημέρα της δίκης με απαίτηση να πάψει κάθε δίωξη εναντίον του Γενικού Συμβουλίου.   
                                                                               Γ. ΜΑΓΚΛΗΣ
                                        
                                                                                     

τεύχος#554# Σάββατο 31 Αυγούστου 2013