Σενάριο στάσης πληρωμών

Η πληροφορία αν και εντυπωσιακή απλώς επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας αναμενόμενης, λόγω εξελίξεων, διαδικασίας : ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, ο ΟΔΔΗΧ, ετοιμάζει σενάρια στάσης πληρωμών με έναρξη ισχύος από τον Μάρτιο.

Από μία “υπηρεσιακή” άποψη η επεξεργασία ενός τέτοιου σεναρίου, ως εναλλακτικού στο βασικό σενάριο (της έγκαιρης ενεργοποίησης του περιβόητου PSI και της νέας δανειακής σύμβασης) στη βάση του οποίου δουλεύει ο Οργανισμός, είναι “υποχρεωτική”.
Παρ’ όλα αυτά η εντολή προς τον ΟΔΔΗΧ για επεξεργασία ενός τέτοιου σεναρίου “στάσης πληρωμών”, σε συνάρτηση με την υποχρέωση αποπληρωμής ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου, αποδεικνύει έμπρακτα την βεβαιότητα για την κατάσταση απόλυτης αστάθειας, οικονομικής και πολιτικής, στην οποία πορεύεται η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Είναι πολύ πιθανό ότι το Σαββατοκύριακο 4-5/2 Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα πρέπει να συναποφασίσουν αν θα αντιμετωπίσουν με “πολιτική συμφωνία” την αδυναμία να κοντρολάρουν την κατάσταση στην Ελλάδα καθώς, είτε υπάρξει πολιτική συμφωνία των τριών αρχηγών για τη νέα δανειακή σύμβαση, είτε όχι, το αδιέξοδο της κρίσης χρέους στην Ελλάδα θα είναι παρόν και την… Δευτέρα.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η εντολή προς τον ΟΔΔΗΧ να ετοιμαστεί ακόμα και για το άσχημο σενάριο της στάσης πληρωμών…
Σε κάθε περίπτωση πάντως δύο διαδικασίες που συμπλέκονται θα κρίνουν τις εξελίξεις:

* Η μία έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εκτίμηση της ΕΚΤ για τα αποτελέσματα της “βροχής κεφαλαίων” με την δημοπρασία παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες (δάνεια τριετούς διάρκειας) που έκανε στα τέλη του 2011 και θα επαναλάβει σε δέκα ημέρες, δεν είχε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν.

Απέφυγε βέβαια το σοκ χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που θα ήταν αναπόφευκτο στην Ευρωζώνη με το γύρισμα του χρόνου και πέτυχε εν μέρει να χαλαρώσει, προσωρινά τουλάχιστον, τις πιέσεις στα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Δεν κατάφερε όμως να ανακόψει την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία η οποία μετά την Ελλάδα είναι ο πλέον αδύνατος κρίκος.

Και αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο.

Η ερμηνεία που δίνεται στη διαπίστωση αυτή είναι ότι η Ευρωζώνη παρά την αμερικάνικου τύπου “βροχή” κεφαλαίων από την ΕΚΤ (μισό τρισ. ευρώ μέχρι τώρα και εκατοντάδες δισ. επιπλέον σε δέκα ημέρες) προς τις τράπεζες, δεν καταφέρνει να απομονώσει στην Ελλάδα το τσουνάμι της κρίσης.
Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ θεωρεί ότι ακόμα δεν μπορεί να απομονώσει την Ελλάδα στην περίπτωση που αυτή… αφεθεί στην τύχη της, αν αποτύχει το PSI και η συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση !

* Η δεύτερη έχει να κάνει με την επιδείνωση της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της ευρωζώνης και κυρίως με την διευρυνόμενη απώλεια ελέγχου στο εσωτερικό του CDU από την Μέρκελ, την επικείμενη αποτυχία του Σαρκοζί στις εκλογές και την αδυναμία του Μ. Μόντι να “τρέξει” στις οικονομικές πολιτικές που δεσμεύτηκε έναντι της Μέρκελ να προχωρήσει.

Περισσότερο όμως έχει να κάνει με την απειλή απώλειας του πολιτικού ελέγχου στην Ελλάδα με την ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Το σενάριο μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης στην Ελλάδα έχει αρχίσει να “συνυπολογίζεται” στις λογικές των αποφάσεων της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης όσον αφορά την στάση τους απέναντι στην περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, με συνέπειες “ντόμινο” όχι μόνο στον ευρωπαϊκό νότο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης που έχει αρχίσει να παίρνει φωτιά.

Στις συνθήκες αυτές η επόμενη εβδομάδα είναι “γεμάτη” κρίσιμες ημερομηνίες όχι απλά για την νέα δανειακή σύμβαση και το ξεπούλημα που ετοιμάζεται στην Βουλή, αλλά πολύ περισσότερο για την τύχη της Ευρωζώνης και του εγχειρήματος “ευρώ” της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης.