Λειβαδιά: Στο Terra Libera συζητάνε για την κρίση

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε, στο κατάμεστο αυτοδιαχειριζομενο στέκι Terra Libera στη Λειβαδιά, εκδήλωση με θέμα την παγκόσμια καπιταλιστική χρεοκοπία, με ομιλητή τον γ.γ. του Ε.Ε.Κ. Σάββα Μιχαήλ. Στην εισήγησή του ο σ. Σάββας Μιχαήλ ανέλυσε διεξοδικά το ξετύλιγμα της κρίσης από το 2007 μέχρι σήμερα. Αφού αναδείχτηκαν τα αδιέξοδα των καπιταλιστών μπροστά στο μέγεθος της κρίσης, στη συνέχεια προβλήθηκαν οι προτάσεις διεξόδου από την  κρίση της αριστεράς στην Ελλάδα. Προτάσεις οι οποίες μιλούν είτε για λύσεις εντός του συστήματος, είτε για “λαϊκή εξουσία” στο μακρινό μέλλον. Η ανάλυση της κρίσης, η φύση της εποχής και το ιστορικό στάδιο του καπιταλισμού, δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτό το σύστημα δεν βελτιώνεται μόνο ανατρέπεται.

Τα τεράστια εργατικά ζητήματα που μαστίζουν την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας έδωσαν την αφορμή να αναδεχθεί πως αυτό που πραγματικά ασφυκτιά σήμερα, δεν είναι οι οικονομικοί δείκτες ή η ρευστότητα των τραπεζών, αλλά η ίδια η ζωή. Η αποσύνθεση του συστήματος είναι αυτή που γεννά την ελπίδα κόντρα σε κάθε φόβο και μιζέρια, και η απόφαση του κάθε ανθρώπου να πάρει τη ζωή στα χέρια του είναι μονόδρομος.

Στη συνέχεια ακλούθησε συζήτηση στην οποία τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την οργάνωση, την ενότητα της αριστεράς και της προοπτικές του κινήματος. Όλα τα παραπάνω φυσικά ειδωθήκαν και μέσα από το πρίσμα της εξέγερσης του Δεκεμβρη του 2008.

Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι του Terra Libera έχουν δώσει ένα ιδιαίτερο χρώμα στην περιοχή, και οι παρεμβάσεις τους αποτελούν μια νότα ελπίδας σε μια άγρια μαστιζόμενη από την ανεργία και τις κοινωνικές αντιθέσεις  περιοχή. Σίγουρα θα ξαναβρεθούμε σύντομα..