ΣΕΡΒΙΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΝΑΣ "ΑΠΟΛΙΤΙΚ" ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Η UEFA και η FIFA προσπαθούν να μας πείσουν ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική. Μάταια όμως. Ήδη, από την δεκαετία του 30 και μετά, το ποδόσφαιρο, το πιο δημοφιλές άθλημα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική. Η ίδια η Ιστορία του παγκοσμίου Κυπέλου  (Mundial) αποδεικνύει πόσο στενά συνδεμένο είναι το ποδόσφαιρο. Θα κέρδιζε ποτέ η Ιταλία το τρόπαιο το 1934 ή το 1938 αν δεν ήταν στην εξουσία ο Μουσολίνι; Μήπως θα κέρδιζε ποτέ η Δυτική Γερμανία το τρόπαιο αν δεν είχαν αναβολικά και δεν είχαν και τα παπούτσια για πρώτη φορά στην Ιστορία με καρφιά εναντίον των Ούγγρων του Πούσκας! Και έτσι η Adidas θα γίνει μια για πάντα εθνική υπερηφάνια για τους Γερμανούς. Η, η Αργεντινή το 78 όταν ο “μεγάλος Ιπτάμενος Ολλανδός Γιόχαν Κρόιφ” δεν κατέβηκε στην διοργάνωση. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πολιτικές προεκτάσεις της νίκης των Αργεντινών κατά των Άγγλων στα ημιτελικά του 1986 στο Μεξικό με το περίφημο “χέρι του Θεού” (είχε προηγηθεί η Ιστορία με τα νησιά Φόκλαντ). Η νίκη εναντίον των Άγγλων ήταν πρωταρχικός στόχος ενώ η κατάκτηση του Mundial δευτερεύων είχε δηλώσει διεθνής Αργεντινός. Οπότε, μάταια η UEFA και η FIFA προσπαθούν να μας πείσουν ότι το ποδόσφαιρο είναι απολιτίκ!! Το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται για την προώθηση πολιτικών σκοπιμοτήτων μιας και έχει ευρεία απήχηση.

Πριν συμβούν τα πρόσφατα επεισόδια στο Βελιγράδι, είχαμε και  στο Βουκουρέστι, στον αντίστοιχο αγώνα Ρουμανίας-Ουγγαρίας, χειρότερα επεισόδια.

Aς έλθουμε όμως στα επεισόδια στο Bελιγράδι. Για να γίνει αντιληπτό τί προκάλεσε τα επεισόδια πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψι ότι:

Πρώτον, η Εθνική ομάδα της Αλβανίας αποτελείται κατά 70% από Κοσοβάρους Αλβανόφωνους. Οι πιο φανατικοί της υποστηρικές είναι Κοσοβάροι και Σκοπιανοί Αλβανόφωνοι που την ακολουθούν σε κάθε γωνιά όπου και αν παίζει. Το γήπεδο στα Τίρανα έχει 80% Κοσοβάρους και Σκοπιανούς Αλβανόφωνους όπου έρχονται αυτοκινοπομπή την μέρα του αγώνα και οι ντόποιοι Αλβανοί είναι ελάχιστοι. Δεν έχουν και μεγάλη αδυναμία στην Εθνική ομάδα. Οι Κοσοβάροι έχουν μάλιστα προτεραιότητα στα εισιτήρια.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σερβίας δεν επέτρεψε να βρεθεί στο γήπεδο κανένας Αλβανός φίλαθλος. Σύμφωνα με τον κανονισμό της UEFA, η φιλουξενούμενη ομάδα δικαιούται το 20% των εισιτηρίων. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Παρτιζάν εκρηκτική. Στο γήπεδο υπήρχαν πολλοί Σέρβοι εθνικιστές. Από το πρώτο λεπτό οι Σέρβοι εθνικιστές άρχισαν βρισιές που ελέγαν κατά την διάρκεια του πολέμου του Κοσυφοπεδίου. Και φτάνουμε στο περιβόητο 41′ του αγώνα όπου ένα drom κυματίζει την σημαία της “Μεγάλης Αλβανίας”. Τα υπόλοιπα γνωστά. Αρχικά για το drom συνελήφθη ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού. Έπειτα, κατά την αποχώρηση των ποδοσφαιριστών έλεγξαν όλες τις αποσκευές τους. Το drom το σήκωσε Σκοπιανός Αλβανόφωνος. Το εθνικιστικό μείγμα υπήρχε και μάλιστα άφθονο ώστε αυτός ο “απολιτικ ποδοσφαιρικός αγώνας” να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Φανταστείτε μόνο τι θα  γινόταν αν έπαιζαν τώρα  Ρωσία-Ουκρανία μέσα στο Κίεβο ή Κύπρος-Τουρκία στη Λευκωσία. Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ισοδυναμεί με πραγματική μάχη. Η ιστορία έχει άπειρα παραδείγματα τέτοιων “μαχών”. Μάταια Πλατινί και Μπλάτερ φωνάζουν, “αφήστε την πολιτική έξω από το ποδόσφαιρο!!!”. Μα το ποδόσφαιρο αποτελεί το καλύτερο μέσο για προπαγάνδυση όσο κανένα άλλο άθλημα.

Ο εθνικισμός στα βαλκάνια ξανά στο προσκήνιο! Αρκούσαν μόνο δυο ποδοσφαιρικοί αγώνες για να το διαπιστώσουμε. Τα σύνορα των Βαλκανίων έχουν χαραχτεί με χάρακα. Κανένα Βαλκανικό έθνος κράτος δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την “εθνική του ολοκλήρωση”. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο είναι του Λέων Τρότσκυ “Βαλκάνια και Βαλκανικοί Πόλεμοι”. O Tρότσκυ τότε είχε έλθει στα Bαλκάνια ως δημοσιογράφος. Αν και γράφτηκε πριν 100 χρόνια το βιβλίο παραμένει επίκαιρο. Έλληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι απέτυχαν. Η κρίση πυροβοτεί νέο κύμα εθνικισμού στα βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έχουμε αύξηση των εθνικιστικών κομμάτων σε εκλογές. Τα Βαλκάνια αποτελούν σαν πολιτικό και οικονομικό μέγεθος ίσο με την Ισπανία. Καθένας μόνος του, είναι απλό πιόνι. Ο δρόμος των βαλκανικών λαών δεν είναι να ακολουθήσουν τις εθνικιστικές κορώνες. Η συνύπαρξη και η αδελφοποίηση είναι ο μόνος δρόμος κάτω από μια και μόνο ΣΗΜΑΙΑ, των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Βαλκανίων.

M.Σ.

[Tελικά, η UEFA έκρινε υπεύθυνη την Aλβανία, για τα επεισόδια στο Bελιγράδι. H Σερβία χαρακτηρίζεται νικήτρια και κερδίζει 0-3. Όμως, όμως, χρειάζονται ισορροπίες. Έτσι, από τη Σερβία αφαιρούνται τρεις βαθμοί και τιμωρείται με δυο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, λόγω του ότι ήταν υπότροπη σε παλαιότερο αγώνα. Oι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των δυο χωρών θα πρέπει να πληρώσουν στην UEFA και πρόστιμο 100.000 ευρώ η καθεμιά. Όλα  κατά το δίκαιο και τη δικαιοσύνη.]