Σταματήστε τη δίωξη στον Siar Risvanoglu

Σταματήστε τη δίωξη του Siar Risvanoglu!

Σταματήστε την καταστολή των αλληλέγγυων στους Κούρδους!

Tο Τουρκικό κράτος δεν ικανοποιείται με το να στερεί τα δικαιώματα του Κουρδικού λαού, να επιτίθεται στις οργανώσεις του και να κρατά φυλακισμένους χιλιάδες Κούρδους ακτιβιστές για χρόνια ακόμα και πριν καταδικαστούν, επιπλέον προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους Τούρκους διανοούμενους και αντιπολιτευόμενους που δείχνουν αλληλεγγύη στους Κούρδους.
Ο Siar Risvanoglu (Σιάρ Ρισβάνογλου) είναι ο τελευταίος μιας μακράς λίστας Τούρκων διανοουμένων και σοσιαλιστών που απειλείται με φυλάκιση απλά και μόνο επειδή έδειξε αλληλεγγύη στον αγώνα του Κουρδικού λαού για ελευθερία. Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων και τεσσάρων μηνών επειδή εξέφρασε την άποψη του την Πρωτομαγιά του 2010 στην Roj TV, ένα τηλεοπτικό κανάλι με έδρα τις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, που ανήκει στο εξόριστο Κουρδικό κίνημα. Η απόφαση ελήφθη από ένα από τα επονομαζόμενα «Courts of Assize with Special Powers»
(Kακουργιοδικείο Ειδικών Εξουσιών), τα οποία είναι απλά μια μασκαρεμένη συνέχεια των διαβόητων Δικαστηρίων Κρατικής Ασφάλειας της προηγούμενης περιόδου. Η υπόθεση τώρα βρίσκεται στο  Ανώτατο Δικαστήριο, του οποίου η απόφαση θα οριστικοποιήσει την ποινή.

Ένας από τους παραλογισμούς της δικαστικής απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι ο Risvanoglu καταδικάστηκε για διενέργεια “προπαγάνδας για την οργάνωση”- η λέξη “οργάνωση” εν προκειμένω σημαίνει  PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το κόμμα το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο ενάντια στον Τουρκικό στρατό από το 1984. Όντας  ιδρυτής και εκπρόσωπος τύπου ενός άλλου κόμματος, του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος (DIP), ενός κόμματος που ασκεί ξεκάθαρα κριτική στην πολιτική γραμμή του PKK την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, ενώ την ίδια στιγμή  υπερασπίζεται όλα τα δικαιώματα και τα αιτήματα του Κουρδικού λαού, είναι παράλογο να κατηγορείται ο Risvanoglu ότι διενέργησε προπαγάνδα για το PKK.

Εμείς οι υπογράφοντες απορρίπτουμε την έννοια του εγκλήματος γνώμης, καταδικάζουμε όλες τις προσπάθειες τρομοκράτησης Τούρκων διανοουμένων και αντιπολιτευομένων για την επίδειξη αλληλεγγύης στον Κουρδικό λαό και απαιτούμε να μπει ένα τέλος στη δίωξη του Siar Risvanoglu και την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον του.

Ποιος είναι ο Siar Risvanoglu;

Ο Siar Risvanoglu είναι δικηγόρος ο οποίος έχει υπερασπιστεί πολλούς γνωστούς κατηγορούμενους σε υποθέσεις “εγκλημάτων γνώμης”, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης υπόθεσης του Dino Frisullo, ενός Ιταλού ακτιβιστή ο οποίος διώχθηκε από το Τουρκικό κράτος ακριβώς για τη δράση αλληλεγγύης του στον Κουρδικό λαό. Ο Risvanoglu ήταν επίσης συνήγορος στη υπόθεση Hrant Dink, στην οποία οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι για την δολοφονία αυτού του γνωστού Αρμένιου ακτιβιστή δικάστηκαν. Επίσης έχει συμμετάσχει ενεργά στη νομική υπεράσπιση κάθε είδους Κούρδων ακτιβιστών της βάσης. Είναι συγγραφέας σε κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά θέματα, έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε ποικίλα περιοδικά και εφημερίδες, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κουρδικό ζήτημα.
Eκτός από τις νομικές και συγγραφικές του ιδιότητες, είναι επίσης ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπος τύπου του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος (DIP). Στις δημοτικές εκλογές του 2009, ο Risvanoglu ήταν υποψήφιος μιας ευρείας συμμαχίας Τουρκικών και Κουρδικών κομμάτων και κινημάτων ως δήμαρχος των Αδάνων, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας και μεγάλου βιομηχανικού και αγροτοβιομηχανικού κέντρου. Έλαβε περίπου το 10% των λαϊκών ψήφων.

Νέα Προοπτική τεύχος#534# Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012