Ξεπέρασαν τους 6 μήνες σε απεργία πείνας μέσα στις τουρκικές φυλακές

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Η Sibel Balaç και ο Gökhan Yildirim για πάνω από 6 μήνες βρίσκονται σε απεργία πείνας, μέχρι θανάτου, στις φυλακές της Τουρκίας.

Η Sibel Balaç, είναι έγκλειστη στην Κλειστή Γυναικεία Φυλακή Sincan, ενώ o Gökhan Yildirim, είναι έγκλειστος σε φυλακή τύπου F. Η Sibel Balaç, σήμερα, 28/6/2022, βρίσκεται στην 191η ημέρα απεργίας πείνας και έχει χάσει πάνω από 30 κιλά βάρος (από τα 85 όταν ξεκίνησε στα 55). Ο Gökhan Yildirim βρίσκεται στην 185 ημέρα. Έχοντας ύψος 1,75, ο Yildirim όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας ζύγιζε 62,5 κιλά. Σήμερα ζυγίζει 47,5 κιλά, έχοντας χάσει 15 κιλά!

Η ζωή των δύο αγωνιστών, κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνάει, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Η Sibel Balaç είναι επαναστάτρια δασκάλα που απολύθηκε παράνομα από το καθεστώς Ερντογάν με τη χρήση των διαταγμάτων του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Η αιτία της σύλληψης και δίωξής της ήταν η συμμετοχή της σε διαδηλώσεις. Συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου 2018και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια, 1 μήνα και 15 ημέρες φυλάκιση από το 28ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε με πλαστά έγγραφα, ψευδείς καταθέσεις μυστικών μαρτύρων, γιατί δεν έμεινε σιωπηλή, γιατί δεν υποτάχθηκε στην αδικία και την τυραννία και επέλεξε την αντίσταση. Έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή.

Ο Gökhan Yildirim είναι ένας νεαρός επαναστάτης που στη γειτονιά του, στην Κωνσταντινούπολη πάλευε ενάντια στα ναρκωτικά, τις συμμορίες και τη διαφθορά. Η δράση του ενοχλούσε το καθεστώς γι’ αυτό συνελήφθη με τις κατηγορίες «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση», «σκόπιμο τραυματισμό» και «καταστροφή περιουσίας». Ρίχθηκε στη φυλακή και σε μια κατασκευασμένη πολιτική δίκη καταδικάστηκε σε 46 χρόνια φυλάκιση, με βάση ψευδή στοιχεία και ψευδείς καταθέσεις μυστικών μαρτύρων…

Ο Γιλντιρίμ ξεκίνησε την απεργία πείνας του στις 25 Δεκεμβρίου 2021 και βρίσκεται σε «νηστεία θανάτου» από τις 22 Ιανουαρίου 2022.

Η χρησιμοποίηση μυστικών μαρτύρων σε πολιτικές διώξεις και δίκες είναι καθεστώς στο καθεστώς εξαίρεσης, βίας, ανομίας, αυταρχίας και φασιστικής βίας του Ερντογάν. Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι έχουν συλληφθεί ύστερα από αναφορές του κόμματος ΑΚΡ, του Ερντογάν, έχουν συρθεί στα δικαστήρια και καταδικαστεί σε βαριές ποινές.

Η Sibel Balaç και Gökhan Yildirim ξεκίνησαν την απεργία πείνας μέχρι θανάτου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς των άδικων και παράνομων διώξεων, ενάντια στην αδικία και την τυραννία. Αντιστέκονται για τις χιλιάδες ανθρώπους που έχουν τιμωρηθεί άδικα και παράνομα με βάσει τις ψευδείς δηλώσεις των μυστικών μαρτύρων και τα πλαστά έγγραφα στις πολιτικές διώξεις και δίκες του καθεστώτος του ΑΚΡ. Αντιστέκονται για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, ιδίως αυτών με προβλήματα υγείας, που δεν αποφυλακίζονται ενώ θα έπρεπε με βάση τους αστικούς νόμους και καταδικάζονται σε θάνατο από έλλειψη ιατρικής φροντίδας που δεν τους παρέχεται.

Τα αιτήματα της Sibel Balaç και του Gökhan Yildirim είναι:

  1. Να τελειώσουν οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις στο λαό.
  2. Τερματισμός των διώξεων των επαναστατών με βάση μαρτυρίες μυστικών μαρτύρων.
  3. Να δοθούν στους κρατούμενους βιβλία και περιοδικά άνευ όρων.
  4. Να ελευθερωθούν οι άρρωστοι κρατούμενοι.
  5. Να εφαρμοστεί πλήρως το δικαίωμα διαλόγου μεταξύ των κρατουμένων, δικαίωμα που κατοχυρώνεται με την υπ’ αριθμόν 45/1 του υπουργείου Δικαιοσύνης.
  6. Να καταργηθούν οι πειθαρχικές ποινές.
  7. Να σταματήσουν οι διώξεις των επαναστατών που αγωνίζονται ενάντια στα ναρκωτικά και η συνεργασία του κράτους με τους βαρόνους των ναρκωτικών.

Η απαίτηση ικανοποίησης των αιτημάτων της Sibel Balaç και του Gökhan Yildirim είναι στοιχειώδες διεθνιστικό καθήκον των εργατών και των αγωνιστών σε όλο τον κόσμο. Νίκη στον αγώνα της Sibel Balaç και του Gökhan Yildirim. Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους.