ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ , ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ

Υπό το πρίσμα της απειλητικής ανόδου της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη μια διεθνής διάσκεψη με αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου στη Βουδαπέστη. 

Συμμετείχαν πάνω από 100 αντιπρόσωποι. Στα πλαίσια της συνάντησης έγινε διαδήλωση στον Λόφο Γκέλερτ.

Έδρα της διάσκεψης ήταν η Λέσχη Κόσουτ, στην οποία έχει συναντηθεί πολλές φορές και το Κοινωνικό Φόρουμ. Η συνάντηση διοργανώθηκε μεταξύ άλλων από το Alter Summit και την Άνοιξη της Πράγας 2. Οι συμμετέχοντες ήταν από την Ουγγαρία, την Πολωνία, Τσεχία, Ρωσία, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Αυστρία. Υπήρχαν τέσσερις συζητήσεις με θεματικό εύρος από τις ανά χώρα εκθέσεις για την ανάλυση των αιτιών έως το κεντρικό ερώτημα “τι πρέπει να γίνει συγκεκριμένα τώρα”.

Ο Τόμας Κράους έδωσε ένα περίγραμμα της διεθνούς κατάστασης και υπογράμμισε τη νέα ποιότητα της ανάπτυξης της άκρας δεξιάς – μεταξύ άλλων τις εκλογικές επιτυχίες του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και την παρουσία των φασιστών στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Το αποκορύφωμα της διάσκεψης ήταν η τοποθέτηση του Σάββα Μιχαήλ από την Ελλάδα, ο οποίος αθωώθηκε σε μια πολιτική δίκη που προκλήθηκε από την ναζιστική Χρυσή Αυγή, γεγονός στο οποίο συνέβαλε μια ευρεία διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης. Με εύγλωττο τρόπο περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στη χώρα του. Εύστοχα αποκάλεσε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Όρμπαν “Σαμαρά με ουγγρικό όνομα” εξ αιτίας της σύνδεσής του με το Γιόμπικ (ακραίο εθνικιστικό κόμμα της Ουγγαρίας).

Υπήρξε ευρεία συμφωνία ως προς το ότι η διεθνής συνεργασία των κινημάτων και της αριστεράς κατά της άκρας δεξιάς πρέπει να προαχθεί σε νέο επίπεδο. Προτάσεις που τέθηκαν μεταξύ άλλων προς αυτήν την κατεύθυνση: η διεθνής αλληλεγγύη προς την αντίσταση στην Ελλάδα να αποκτήσει οργανωμένο και μόνιμο χαρακτήρα (όπως η Kόκκινη Βοήθεια τις δεκαετίες του 1920, 1930· ή να προετοιμαστεί καλά και επί μακρώ μια πανευρωπαϊκή μέρα δράσης κατά της άκρας δεξιάς, διαφορετική από χώρα σε χώρα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει από διοργανώσεις συζητήσεων έως διαδηλώσεις αλληλεγγύης ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Η συνάντηση τελείωσε με μια διαδήλωση 250 ατόμων στο μνημείο κατά του φασισμού στον λόφο Γκέλλερτ.

Από την Αυστρία ήρθαμε 9 συμμετέχοντες. Φέραμε μαζί μας το πανό “Αλληλεγγύη προς την αντίσταση στην Ελλάδα”, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία από την ελληνική νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Με αλληλέγγυους χαιρετισμούς Hermann Dworczak