Στο συνέδριο του Labour Party – Βρετανία

Δράσεις διεθνιστικής εργατικής αλληλεγγύης συνδικάτων

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Mια σημαντική νίκη σημείωσε το κίνημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, που συνήλθε από τις 25 – 29 Σεπτεμβρίου στο Μπράιτον. Με μεγάλη πλειοψηφία, το συνέδριο ψήφισε υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, καταδικάζοντας τη ρατσιστική πολιτική και το καθεστώς απαρτχάιντ που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, με μεγάλη πλειοψηφία, υπερδιπλάσιων ψήφων από τους αρνητικούς, το Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως κράτος Απαρτχάιντ και ζητείται να ακολουθηθούν “αρχές ηθικής πολιτικής στο εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου με το Ισραήλ, περιλαμβάνοντας την διακοπή του εμπορίου, οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, όπως και το εμπόριο με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς”. Επίσης το ψήφισμα καλεί σε κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, ώστε να διασφαλιστούν το τέλος της Κατοχής, του αποκλεισμού της Γάζας, των παράνομων εποικισμών και του Τείχους που τεμαχίζει την Παλαιστίνη σε «μπαντουστάν». Σημειώνεται επίσης η ανάγκη του τερματισμού της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης και η υποχρέωση του Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων.

«Το συνέδριο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη Νάκμπα στην Παλαιστίνη, τη στρατιωτικοποιημένη βία του Ισραήλ που επιτίθεται στο τζαμί Αλ Άκσα, τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς από την [συνοικία] Σεΐχ Τζαρά και τη φονική επίθεση στη Γάζα», αναφέρει το ψήφισμα. Νάκμπα στα αραβικά σημαίνει Καταστροφή, την καταστροφή της Παλαιστίνης που ξεκίνησε το 1948.

Προστίθεται ότι «μαζί με την de facto προσάρτηση της παλαιστινιακής γης, με την επιταχυνόμενη οικοδόμηση οικισμών και δηλώσεις της πρόθεσης του Ισραήλ να προχωρήσει στην προσάρτηση, είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ σκοπεύει να εξαλείψει κάθε προοπτική παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης».

Οι υπέρ της καταδίκης της ισραηλινής καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού αντιπρόσωποι βάσισαν τα επιχειρήματά τους  στις εκθέσεις της ισραηλινής αριστερής οργάνωσης B’Tselem (Ισραηλινό Κέντρο Πληροφόρησης και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη) και της Human Rights Watch, οι οποίες, με στοιχεία, αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος «απαρτχάιντ».

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την ψηφοφορία. Με δηλώσεις ενός ανώτατου στελέχους της στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν τους προσκείμενους στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος Νέους Εργατικούς, τη νεολαιΐστικη οργάνωση του κόμματος, να μιλήσουν στο συνέδριο. Μετά την ευρύτατη πλειοψηφία στην ψηφοφορία, ο  ηγέτης του κόμματος Keir Starmer έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από την απόφαση, ενώ ο Steve McCabe, πρόεδρος των “Εργατικών Φίλων του Ισραήλ”, χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ μονόπλευρη και καθόλου επικεντρωμένη στην αναζήτηση της ειρήνης» κι ότι είναι «εντελώς εχθρική προς τον λαό του Ισραήλ». Μετά την ψηφοφορία, ο McCabe είπε ότι η απόφαση «δεν αντιπροσωπεύει τη μακροχρόνια πολιτική των Εργατικών για την υποστήριξη μιας λύσης δύο κρατών, [ότι]  υποστηρίζει το τοξικό κίνημα BDS που ξεχωρίζει το μοναδικό εβραϊκό κράτος στον κόσμο και προπαγανδίζει το επίχρισμα του απαρτχάιντ».

Από την πλευρά του το διεθνές κίνημα BDS [Boycott, Divestment and Sanctions – Mποϋκοτάζ, Όχι επενδύσεις, Κυρώσεις] χαιρέτισε την απόφαση του συνεδρίου χαρακτηρίζοντάς την ως «αποτελεσματική [πράξη] αλληλεγγύης με τον αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα που εμπνέει ιδιαίτερα στους σημερινούς καιρούς του αντι-παλαιστινιακού ρατσισμού, καταπίεσης και μακαρθισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο που περιλαμβάνουν και την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος».

Θυμίζουμε ότι ο νυν ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Keir Starmer ανήλθε στην ηγεσία του κόμματος τον Απρίλιο του 2020 ύστερα από μια τοξική εκστρατεία της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος εναντίον του τότε ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν με σωρεία ψεμάτων και συκοφαντιών για αντισημιτισμό. Τότε, ο Στάρμερ είχε δηλώσει ότι θα «ξεριζώσει τον αντισημιτισμό» στο Εργατικό Κόμμα – χαρακτηρίζοντας αντισημιτισμό την οποιαδήποτε φωνή κριτικής κατά της πολιτικής του Ισραήλ και της κατοχής της Παλαιστίνης. Επίσης, στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, ο Στάρμερ διέγραψε τον περίφημο σκηνοθέτη Κεν Λόουτς από το Εργατικό Κόμμα επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει μέλη που έχουν ήδη αποβληθεί. Στα πλαίσια της εκκαθάρισης του κόμματος, η ηγεσία διέγραψε μια σειρά μέλη και ομάδες που ασκούν κριτική στη δεξιά γραμμή της ηγεσίας.
Υποστηρίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, το μέλος του Εργατικού Κόμματος Τζαβέντ Χαν, μουσουλμάνος πακιστανικής καταγωγής, είπε στους συνέδρους: «Η πρόταση ενώπιόν σας όχι μόνο θα στείλει ένα μήνυμα σαφούς αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, ζητώντας κυρώσεις κατά ενός κράτους που εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου, αλλά θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά: Mια νέα εποχή τερματισμού ενός επαίσχυντου αιώνα βρετανικής συνενοχής και άρνησης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, απελευθέρωσης και επιστροφής [των Παλαιστινίων]».

Διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη

Να σημειώσουμε ότι στη Βρετανία, την ιμπεριαλιστική δύναμη που πριν παραδώσει τη σκυτάλη στις ΗΠΑ ήταν η κυρίως υπεύθυνη δύναμη για τα δεινά του παλαιστινιακού αραβικού λαού, σημειώνεται τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό φιλο-παλαιστινιακό ρεύμα, όχι μόνο εντός του Εργατικού Κόμματος. Πολλά συνδικάτα υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, τις οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ και τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας και των πωλήσεων οπλικών συστημάτων. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, στις 10-11 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ακτιβιστές της Palestine Action, πραγματοποίησαν κατάληψη στην ταράτσα εργοστασίου, στο Τσεσάιρ, που κατασκευάζει όπλα για το κράτος του Ισραήλ. Είναι μία από τις πολλές εταιρίες στη Βρετανία και τις ΗΠΑ που προμηθεύουν το Ισραήλ με οπλικά συστήματα, υδραυλικά συστήματα για στρατιωτικά ελικόπτερα, προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, πολιτικά αεροσκάφη και επαγγελματικά τζετ». Για δύο ημέρες, η παραγωγή του εργοστάσιου στο Τσεσάιρ σταμάτησε.

Αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στη Νότια Αφρική και στις ΗΠΑ, το εργατικό κίνημα αναπτύσσει έντονη φιλο-Παλαιστινιακή δράση. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση των εργατών στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Στα μέσα Μαΐου οι ντόκερς του συνδικάτου βάσης (Unione Sindacale di Base –  USB) αρνήθηκαν να φορτώσουν το πλοίο Asiatic Island όταν ανακάλυψαν ότι μετέφερε όπλα και εκρηκτικά με προορισμό το λιμάνι Άσχοντ στο Ισραήλ. Δηλώνοντας ότι αυτά τα όπλα και τα εκρηκτικά θα χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν Παλαιστίνιους, η ένωση των λιμενεργατών ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει ναυτιλιακές αποστολές εξοπλισμών να πλεύσουν για το Ισραήλ. 

Την ίδια περίοδο, οι λιμενεργάτες της Νότιας Αφρικής αρνήθηκαν να εκφορτώσουν φορτία από ένα ισραηλινό πλοίο στο Ντέρμπαν σε αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό, σε μια πράξη πίεσης προς το Ισραήλ για τον τερματισμό του αιματηρού πολέμου του κατά των Παλαιστινίων. Η Ένωση Μεταφορών του συνδικάτου της Νότιας Αφρικής SATAWU ανέλαβε δράση εμποδίζοντας την είσοδο στο λιμάνι του Ντέρμπαν.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, η εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον Όμιλο Intracom Telecom, απείλησε τα μέλη του συνδικάτου που ανήκουν στη σωματειακή επιτροπή ΣΕΤΗΠ της Intracom γιατί υποστήριξαν τους λιμενεργάτες του Λιβόρνο. Με ανακοίνωσή της η σωματειακή επιτροπή ΣΕΤΗΠ(που ανήκει στη δύναμη του ΠΑΜΕ), συντάχθηκε με τους Ιταλούς εργάτες και κατάγγειλε ότι και στην Ελλάδα, εταιρίες όπως η Intracom συμμετέχουν στον εξοπλισμό του Ισραήλ. Κατάγγειλε την «Υλοποίηση έργων που τελικά στρέφονται εναντίον των λαών, των κατατρεγμένων, του εργατικού κινήματος, [που] πραγματοποιούν και οι όμιλοι Intracom, με χρηματοδοτήσεις από ΝΑΤΟ και ΕΕ, εκτελούν συμβάσεις για την κατασκευή πυραύλων Patriot (Intracom Defense), συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας για αεροσκάφη του Ισραήλ (Intracom Defense), παρακολούθησης και καταστολής μεταναστών στα σύνορα (Intracom Telecom), μαζικού φακελώματος και καταγραφής πολιτών για λογαριασμό της ΕΛΑΣ (Intracom Telecom). Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση, η πίεση να βγουν τα project». Αυτή η διεθνιστική ανακοίνωση, η μόνη που παλεύει και για τα δικαιώματα και τα ταξικά συμφέροντα των ντόπιων εργαζομένων, θεωρήθηκε επιλήψιμη από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που εξέδωσε μια κατάπτυστη απειλητική ανακοίνωση στις 19 Μαΐου 2021.

Είναι καιρός, όλο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα να αναπτύξει δράσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό – γιατί μόνο στη βάση του διεθνισμού μπορεί να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα ταξικά συμφέροντα της ντόπιας εργατικής τάξης. Κανένας λαός και κανένας εργάτης δεν μπορεί να είναι ελεύθερος αν συμμετέχει, έστω εμμέσως, ή αδιαφορεί, για την καταπίεση άλλων λαών και εργατών.