ΣΚΙΑΘΟΣ , ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΕ ΞΕΝΑ ΚΟΛΥΒΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με το κλάδο του επισιτισμού όπου οι παραβιάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας πάνε σύννεφο.
Τόσο το Εργατικό Κέντρο Βόλου όσο και το τοπικό σωματείο του επισιτισμού έχουν καταγγείλει όχι λίγες φορές τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο που μαστίζεται από την κρίση και τη μαζική ανεργία.
Αρκετές φορές έχουμε παρέμβει κι εμείς σε περιπτώσεις που εργαζόμενοι απευθύνθηκαν τόσο για συνδικαλιστική όσο και κινηματική στήριξη στις διαφορές  που προκύπτουν με την εργοδοσία κι αφορούν όλη τη γκάμα της συστηματικής καταπίεσης που ασκούν οι εργοδότες σε έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους: ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, υπερεργασία, απλήρωτοι μισθοί, δώρα, επιδόματα, παραβίαση υγιεινής και ασφάλειας και άλλα πολλά που αφορούν την κουρεμένη εργατική νομοθεσία. Η πρόσφατη παρέμβασή μας σε αλυσίδα καφέ αφορούσε το συμφωνητικό εχεμύθειας που είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να προσληφθούν.
Από όλες αυτές τις περιπτώσεις των εργαζομένων, πολύ λίγες γνωστοποιούνται ή φτάνουν σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και ελάχιστοι εργαζόμενοι καταφεύγουν στο σωματείο τους για να οργανωθούν ή έστω να ζητήσουν να παρέμβει στις εργατικές διαφορές.
Μια τέτοια περίπτωση έχει φθάσει στα χέρια μας σχετικά πρόσφατα. Η υπόθεση είναι μάλλον «κοινότυπη» και έχει ήδη πάρει το δρόμο της προς δικαστήρια, μια εργατική διαφορά ενός μάγειρα με το αφεντικό του. Ο εργαζόμενος ζητά το απλήρωτο δώρο Χριστουγέννων, την άδεια, το επίδομα αδείας, ορισμένα μεροκάματα, κάτι λιγότερο από 1.500 ευρώ.  Το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο για τους εργαζόμενους σε μια εργασία που είναι εποχιακή και καλύπτει την επιβίωση μέχρι την επόμενη σεζόν.
Δεν θα είχαμε λόγο να ασχοληθούμε περαιτέρω, τουλάχιστον τώρα και μέχρι τη δικάσιμο, αν με έκπληξη δεν ανακαλύπταμε ότι ο εργοδότης συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές στη Σκιάθο, παλαιότερα δημοτικός σύμβουλος σε διάφορα πόστα, υπέρμαχος απ’ ό,τι φαίνεται της «αειφόρου» ανάπτυξης με σπουδές εντός κι εκτός της χώρας.
Ο υποψήφιος δήμαρχος πήρε θέση για τη Σκιάθο και σαφή θέση εναντίον των απαιτήσεων του εργαζόμενου που με θάρρος κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για να διεκδικήσει τα χρήματά του.
Καλούμε τους εργαζόμενους της Σκιάθου να καταδικάσουν την ανάλγητη στάση της εργοδοσίας και να σταθούν στο πλευρό όλων των εργαζομένων του επισιτισμού που αγωνίζονται και διεκδικούν.
Το ραντεβού για τη στήριξη του εργαζόμενου στα δικαστήρια θα ανακοινωθεί.
16/5/2014
Πρωτοβουλία για ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ

.